Mag een hond melk?

Mag een hond melk? Ja, melk is niet giftig in normale hoeveelheden. Echter melk is geen natuurlijk voedingsmiddel voor honden. Alleen in de speentijd is het een voedingsmiddel. Dit geldt eigenlijk voor ieder zoogdier inclusief de mens. Toch heeft melk ook wel goede toevoegingen aan het dieet van een hond.

Boerderijhonden

mag-een-hond-melk
Ja een hond mag zeker melk, mits hij geen lactose intolerantie heeft
Vroeger

Honden op de boerderijen vroeger aten met de pot mee. Zij kregen de restjes. Op de boerderijen werd gemolken en de melk werd grotendeels zelf gebruikt. In een later stadium kwam daar de melkboer bij die de melk ging verkopen. Maar veel boeren gebruikten ook zelf melk om te drinken en om bijvoorbeeld pap van de maken.

De hond kreeg daar in veel gevallen ook een bak melk. En als er pap overbleef was dit ook voor de hond.

Tegenwoordig

Eet de hond niet meer met de pot mee. Dit zou ook niet kunnen. De hoeveelheid gebruikte kruiden is behoorlijk toegenomen en die zijn niet allemaal even goed voor de hond. Met name het gebruik van zout in ons eten is behoorlijk toegenomen.

Ook melk wordt eigenlijk niet meer aan de hond gegeven. Toch weet ik dat er biologische boerderijen zijn waar de honden iedere dag nog wel een bak melk krijgen.

Melk bevat veel vet

Evenals voor mensen is voor honden veel vet ook geen goed idee. Net als mensen kan een hond vetten ook maar moeilijk verteren.
Dus te veel vetten kunnen leiden tot overgewicht maar ook tot een alvleesklierontsteking met alle gevolgen van dien.

Melk bevat lactose

Lactose is een allergeen waar honden op kunnen reageren. Honden die nooit melk drinken zullen in de regel van eens een keertje melk geen last hebben. Zeker als de hond verder goed voer eet en gezonde darmen heeft kan lactose geen kwaad.

Er is echter een kleine kans dat jouw hond een erfelijke variant van lactose intolerantie heeft. Dat betekend dat jouw hond dus absoluut geen lactose kan verdragen. Dit merk je aan dat je hond diarree en slechte ontlasting heeft na het drinken van melk of het eten van kaas.

Melk bevat een redelijk grote hoeveelheid suiker

Melk bevat naast alle andere voedingsstoffen ook een behoorlijke hoeveelheid suiker. Suiker is zowel voor mens als voor dieren niet goed. Om die reden is melk dus eigenlijk alleen maar goed in de speentijd als de kleintjes moeten groeien.

Maar net als alles is ook melk met mate wel een voedingsmiddel wat goed kan passen in het dieet van de hond. Mits de hond natuurlijk geen lactose intolerantie heeft.

Mag een hond melk? en is het goed voor hem?

Op de vraag of een hond melk mag is het antwoord dus ja. In melk zitten ook een heleboel voedingsstoffen die wel goed zijn voor de hond. Zo bevat melk hoogwaardige eiwitten, calcium, en vitamine A, D en B12

mag-een-hond-melk?
Geitenmelk is voor een hond beter dan koeienmelk.

Mag een hond melk? Ja, Caseïne kalmeert

In melk zit het eiwit caseïne. Het is het belangrijkste eiwit dat voorkomt in melk. caseïne is een belangrijk onderdeel voor de jonge dieren. Het is makkelijk afbreekbaar in de maag en zorgt ervoor dat de essentiële aminozuren makkelijk vrij komen voor de groei en gezondheid van het jonge dier.

Er is echter nog een reden waarom caseïne belangrijk is. Caseïne kalmeert en ontspant. Om die reden wordt het bijvoorbeeld in het kalmerende middel zylkene voor honden gebruikt.

Echter de hoeveelheid caseïne is in kaas nog veel hoger. En hoe harder de kaas, hoe meer caseïne het bevat.
Dus in plaats van de hond melk te geven of zylkene zou je een onrustige hond en/of onzekere hond een kauwstaaf van Yakkaas kunnen geven om hierop te kauwen.

mag-een-hond-melk
Voor een onrustige hond is kaas beter dan melk omdat het meer caseïne bevat.

Kauwen zorgt ervoor dat de stress afvloeit en als dat kauwen op kaas gebeurt krijgt hij daarnaast ook het melkeiwit caseïne binnen wat ervoor zorgt dat hij ook kalmeert.

Conclusie. Mag een hond melk?

Ja een hond mag melk. Mits hij geen last heeft van lactose intolerantie.

Heeft een hond melk nodig? Nee zeker niet. Alle essentiële voedingsstoffen kan hij halen uit goed voer en hij heeft daarvoor dus zeker geen melk nodig.

Wil je de hond laten profiteren van het melkeiwit caseïne wat ontspant en kalmeert dan kun je hem dat geven via een kauwstaaf van kaas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *