natuurlijk hondenvoer biologisch hondenvoer

Natuurlijk hondenvoer en biologisch hondenvoer

Er wordt veel geadverteerd met natuurlijk hondenvoer. Maar is natuurlijk hondenvoer en biologisch hondenvoer hetzelfde?

Ofschoon er wel natuurlijke hondenvoeren zijn die tevens ook biologisch zijn. Het keurmerk om hondenvoer (en ook kattenvoer) biologisch te mogen noemen stelt namelijk hele hoge eisen.
Daarnaast kost een keurmerk aanvragen en houden geld en dat geld maakt het hondenvoer duurder en dus zal niet iedere producent kiezen om het keurmerk aan te vragen

Maar er is dus een verschil tussen natuurlijk hondenvoer en biologisch hondenvoer

Natuurlijk hondenvoer

Natuurlijk hondenvoer betekend dat er alleen gewerkt wordt met natuurlijk ingrediënten en dat er geen chemische toevoegingen inzitten. Anders gezegd het bestaat uit “echt” vlees en niet uitsluitend slachtafval, groenten, fruit mineralen en vitaminen.

Dus alle toevoegingen die worden gedaan om het voer beter te krijgen zijn van natuurlijke oorsprong.

natuurlijk hondenvoer biologisch hondenvoer
Ondanks dat er uitsluitend natuurlijke producten worden gebruikt kan het vlees wel afkomstig zijn uit de bio industrie

Biologisch hondenvoer

Biologisch hondenvoer betekend dat het voer geproduceerd is met respect voor dierenwelzijn, natuur en milieu.
Hieruit volgt dat de productiedieren een beter leven hebben. Daarnaast is het Voedsel wat bijgevoerd wordt aan de productiedieren geteeld zonder pesticiden of kunstmest.

Dat wil zeggen dat je door je hond biologisch te voeren bijdraagt aan 4 dingen:

  • Gezondheid van je hond
  • Goed leven voor de productiedieren
  • De natuur
  • Het milieu

Wordt natuurlijk hondenvoer en biologisch hondenvoer gecontroleerd?

Natuurlijk hondenvoer is geen wettelijk beschermde naam.
Anders gezegd wil dat zeggen dat iedere fabrikant dus zijn hondenvoer gewoon “natuurlijk” mag noemen of het dat nu wel of niet is.

Biologisch’ is de officiële term voor een methode om voedsel te produceren.
Daartoe vormen de internationale EU-waarden ‘health, ecology, fairness en care’ de basis. Vanuit deze basis zijn internationale regels vastgelegd. Hieraan moeten alle biologische ondernemers in de EU zich houden.

Zo draagt de biologische sector zorg voor het milieu, het klimaat, de biodiversiteit, de dieren en de mensen.
Bron: bionext.nl

Wat maakt biologisch dan precies biologisch?

Biologisch gehouden productiedieren

Hebben meer leefruimte en moeten een bepaalde tijd van de dag of een verplicht aantal dagen buiten kunnen leven om te leven op de manier zoals dat bij dit dier hoort. Voor kippen wordt bijvoorbeeld het veld weinig of niet gemaaid zodat ze kunnen scharrelen tussen het hoge gras. Van oorsprong zijn kippen namelijk bosdieren.


Indien ze bijgevoed worden, is dat met 95% biologisch geteelde producten en geen gemanipuleerd voer.
kippen leven de helft langer dan de kippen uit de bioindustrie. Geiten en schapen hebben een minimale zoogtijd voor de jonge dieren.

Zo wordt er voor gezorgd dat het dierenwelzijn van de productiedieren goed is in de korte tijd dat ze leven.

natuurlijk hondenvoer biologisch hondenvoer
Biologisch gehouden dieren moeten soorteigen gedrag kunnen vertonen en lopen dus buiten

Biologische landbouw

Veel biologische boeren zijn zowel landbouwboeren als veeteeld boeren. De dieren bemesten de landerijen op de natuurlijke manier. Er wordt dus geen kunstmest gebruikt. Doordat het land beperkt is kunnen ze ook maar een beperkt aantal dieren huisvesten. In veel gevallen telen de boeren het voer wat extra nodig is voor hun dieren zelf.


Ook de biologische landbouw zit aan heel veel regels gebonden. En voor degene die werken volgens het keurmerk wordt er wel een eerlijke prijs betaald voor het vlees en de groenten.

Om alle eisen te zien die gesteld worden aan biologische boeren, maar ook om alle voordelen te zien die de productiedieren in de biologische veeteeld hebben kun je kijken op de website van www.bionext.nl

Het controle orgaan van alles wat biologisch is is Skal biocontrole. De controleurs bezoeken iedere biologisch bedrijf minimaal eens per jaar. Op de website kun je alles lezen over de wetgeving, de certificering etc.

natuurlijk hondenvoer biologisch hondenvoer
Het keurmerk voor biologische producten

Wel biologisch hondenvoer maar niet gecertificeerd

Als iemand besluit biologisch hondenvoer te gaan produceren moet het zo zijn dat de aanleverbedrijven ook gecertificeerd zijn.

Er zijn best boeren die het dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan en waarbij de dieren een minstens zo goed leven hebben als bij de biologisch gecertificeerde boeren. Maar als het bedrijf niet aan de gestelde eisen voldoet dan mag het vlees niet biologisch genoemd worden.

Als degene die het hondenvoer maakt daar dan het vlees haalt dan mag het hondenvoer dus ook niet biologisch genoemd worden. Het kan dus goed zijn dat jij een merk voer hebt wat wel biologisch is maar niet het keurmerk heeft omdat zijzelf het niet aan willen vragen of de toeleveringsbedrijven niet gecertificeerd zijn.

natuurlijk hondenvoer biologisch hondenvoer
Ook al hebben de dieren een goed leven dan hoeft het bedrijf nog niet gecertificeerd te zijn

Conclusie

Als jij je hond gezond wil houden en je wil hem goed voer gaan geven dan is het naar mijn mening belangrijk dat hij biologisch gevoerd wordt.
Natuurlijk hondenvoer mag iedere fabrikant op zijn etiket zetten, maar biologisch daar zitten wel degelijk behoorlijk wat regels aan.


Het belangrijkste in hondenvoer is uiteraard het vlees, dat moet van hoogwaardig eiwit zijn en de kwaliteit van biologisch vlees is vele malen beter dan van vlees uit de bioindustrie.
Een voer kan zeker wel biologisch zijn maar niet gecertificeerd zijn omdat ze zelf de kosten er niet aan uit willen geven of een toeleverancier is niet gecertificeerd.

Het is dus belangrijk om zelf goed te kijken of je kunt achterhalen waar het vlees vandaan komt en vanuit daar te beslissen of je voor dat merk wil kiezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *