Wat is belangrijk als je kiest voor een herplaatshond?

In Nederland wisselen (te) veel honden van baasjes. Een herplaatshond brengt vaak “onbekend” gedrag mee. Deels omdat het baasje en de hond elkaar nog niet goed kennen. Maar het overgrote deel is te wijten aan het feit dat de hond zich onveilig voelt.

Vaak wordt er door de nieuwe baas aangegeven dat de vorige baas niet eerlijk is geweest over de hond. Soms klopt het wel en heeft het oude baasje dingen verzwegen om de hond makkelijker te kunnen herplaatsen. Maar soms ontwikkeld de hond bij een nieuwe baas ook gedrag wat hij bij de vorige baas nooit heeft laten zien.

Het is dus belangrijk om bij een herplaatshond de dingen die de oude baas heeft verteld in het achterhoofd te houden. Begin echter met een schone lei en start met elkaar te leren kennen.

Table of Contents

Een volwassen herplaatshond overnemen, kopen of adopteren

Gelukkig zijn er nog heel veel mensen die een volwassen hond nog een kans willen geven. Als iedereen de keuze zou maken voor een puppy zouden vele volwassen honden hun leven door moeten brengen in een asiel.

Nu hebben jullie het plan om een volwassen hond een nieuw thuis te geven. Ik hoop met deze informatie jullie zo goed mogelijk te kunnen helpen de juiste keuze te maken.

via GIPHY

Waar koop je het beste een herplaatshond?

In principe is het asiel natuurlijk de beste plaats om een herplaatshond te halen. Maar probleemloze volwassen honden die in het asiel zitten zijn vaak snel herplaatst. Wat “overblijft” zijn de honden die een rugzak hebben. Honden die een rugzak hebben zijn honden die één of meerdere problemen hebben.

Een tweede optie is een fokker van het ras die jullie graag zouden hebben. Soms komen bij de goede fokkers door omstandigheden honden terug die de fokker ooit als pup geplaatst heeft.

Een derde optie is een hond via een site als bijvoorbeeld verhuisdieren.

De vierde optie is een hond via bijvoorbeeld marktplaats

En de laatste optie is een hond via een buitenlandse stichting

Hoe vind je een herplaatshond?

Het is belangrijk dat jullie een soort van profiel maken waar jullie herplaatshond aan moet voldoen. Als er jonge kinderen in het gezin zijn is het belangrijk dat de hond met kinderen kan.  Als je in een kinderrijke buurt woont met spelende kinderen is het eveneens belangrijk dat de hond niet achter fietsende kinderen aangaat. Ook een hond die gek is van ballen dicht bij een voetbalveldje is geen goed idee.

Het is dus belangrijk jullie gezin maar ook jullie omgeving in kaart te brengen waarin de hond komt te wonen.

Aan de hand van dat profiel ga je op zoek naar een hond.
Als je op die manier op zoek gaat vallen er al heel veel honden af die niet zullen passen in jullie gezin of jullie omgeving.

herplaatshond

Welke herplaatshond past bij mij?

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk welk soort hond jullie zoeken. Willen jullie een hond die actief is, of juist een hond die helemaal niet actief is. Een hond die het heerlijk vindt om dagelijks uren te lopen of juist een hond die graag werkt om mee te gaan trainen.

Het zijn allemaal zaken die je vooraf moet bedenken en waar je vooraf met je gezin over gaat overleggen. Op die manier kun je veel beter een gerichte keuze maken.

Het is belangrijk dat je de hond eerst mag bezoeken zonder consequenties. Als je alleen mag komen als je de hond direct meeneemt zou ik afhaken.
Het is belangrijk dat je met het hele gezin kennis kan maken met en hond.

Meerdere herplaatshonden bezoeken

Daarnaast is het belangrijk dat je op bezoek gaat bij meerdere honden. Op die manier kun je bepalen met welke hond jullie de grootste klik hebben.

Bedenktijd

Vervolgens moet je bedenktijd nemen. In ieder geval 24 uur afstand nemen van de hond die je bezocht hebt. Laat iedereen van het gezin zijn mening geven over de hond(en). Natuurlijk geldt de mening van de ouders het sterkst. Want als jullie maar één hond gaan bezoeken zullen kinderen al snel om zijn.

Na de bedenktijd kun je opnieuw een afspraak maken om eens met de hond te gaan wandelen om te zien hoe hij op jullie reageert. Als je dat gedaan hebt kun je vragen of je hem een dagje mee zou mogen nemen.

Herplaatshond uit het asiel

In het asiel zijn ze daar niet voor en schermen ze met de verzekering. Maar bij het asiel heb je een “garantie” van 14 dagen. Eigenlijk is dat volledig tegen mijn principes want ik vind dat er niet zoveel gesold mag worden met een hond.

herplaatshond
De keuze is reuze

Buitenlandse herplaatshond

Bij buitenlandse stichtingen moet je vaak een keuze maken vanaf een foto. De garantie is tot aan de deur in veel gevallen (enkele goede stichtingen daarbuiten gelaten, die helpen wel als het moet). Ik vind dat je geen keuze kan maken op basis van een foto en een verhaaltje. Dus op het moment dat de hond niet in de opvang zit in Nederland, maar nog in het buitenland, zou ik daar niet voor kiezen.

Verhuisdieren of andere site

Bij een site van verhuisdieren is het vaak goed geregeld. De honden zitten niet direct op een schopstoel en je wordt eerst gescreend.

Koop nooit als er druk wordt uitgeoefend

Koop in ieder geval nooit een hond als er druk wordt uitgeoefend. Niet omdat de hond anders ingeslapen wordt. Maar ook niet omdat je vindt dat de hond niet goed zit. Een hond is geen pakje boter. Als je geen kans krijgt om er over na te denken dan is het verhaal vaak te mooi om waar te zijn.

Hoe kun je veilig een herplaatshond kopen?

De meest veilige manier is nog steeds het asiel omdat je daar een zogenaamde “garantie” hebt of een uitprobeerperiode van 14 dagen.

Maar je kunt er ook voor kiezen om iemand in de arm te nemen als je zelf bang bent dat je de verkeerde keuze maakt. Iemand die verstand heeft van honden en die je ook kan helpen met eventueel problemen in het begin.
Bovendien staat die persoon er emotioneel verder vandaan en kan dus rationeler nadenken.

Misschien is het nog wel de veiligste manier om iemand mee te nemen die je behoedt voor een foute aankoop. Maar die je eventueel ook kan helpen als er wat probleempjes ontstaan.

Hoe kies je de beste herplaatshond?

Honden die niet verharen

Als het duidelijk is dat er iemand in het gezin allergisch is. Je vindt het vervelend dat je hele huis onder het haar ligt (ik zou dan zelf niet kiezen voor een hond) of het is anderzijds belangrijk dat de hond niet verhaart dan zijn er een aantal opties

Een naakthond
Een naakthond is een hond zoals iedere hond maar dan zonder haar. Als het alleen het haar is waar iemand bij jullie in het gezin allergisch voor is dan is een naakthond een supergoed alternatief.

herplaatshond

Labradoodles
Labradoodles staan er om bekend dat ze niet verharen. Het is echter wel belangrijk dat je dan een “echte” labradoodle koopt. Veel doodles worden tegenwoordig aangeboden door bepaalde rassen te kruisen. Echter heb je dan niet de echte labradoodle en kan het nog zijn dat je een hond hebt die verhaart.

Poedel
Ook de poedel staat erom bekend dat hij niet verhaart. De poedel heeft een wat grijs imago maar het is mits goed opgevoed een superleuke hond.

Zo zijn er dus best wel wat honden die niet verharen. Daarnaast heb je de honden die nauwelijks verharen. Ik heb zelf bouviers en tegen alle regels in worden die 4x per jaar geschoren en die verharen dan dus ook niet

Is een herplaatshond een goed idee?

Jullie hebben over het kopen van een hond nagedacht. Een hond kan een gezellig maatje erbij zijn in het gezin. Maar natuurlijk zijn er ook twijfels en zeker als je nooit een hond hebt gehad.
Of een hond voor jullie een goed idee is kan ik zo natuurlijk niet beoordelen. Maar ik hoop door middel van onderstaande informatie je te kunnen helpen.

Kan ik voor een herplaatshond zorgen?

Dat is natuurlijk een vraag die ik zo ook niet kan beantwoorden. Er zijn een aantal dingen belangrijk als je een hond hebt. Dat is tijd, lichamelijk kracht (bij een kleine hond natuurlijk veel minder dan bij een grote hond), geld en een redelijk stabiele basis.

Als al deze aspecten in jouw leven aanwezig zijn en je kan zelfstandig voor jezelf zorgen dan zou het moeten lukken om ook voor een hond te zorgen. Maar heb je een burn out, een (lichte) depressie of ben je anderzijds niet heel stabiel? Dan raad ik je aan om te kijken of er iemand is die jou kan ondersteunen in de zorg voor een hond of ervoor kiezen om geen hond te nemen.

Kan ik een hond houden?

Hierboven heb ik de voorwaarden gezet die je nodig hebt voor een hond. Als jij nu tijd hebt maar misschien over 2 maanden een baan hebt van 60 uur in de week, kun je geen hond houden.
Als het er echter over gaat dat je heel klein woont bijvoorbeeld, dan kun je zeker wel een hond houden. Ik zou alleen niet kiezen voor een grote hond om praktische redenen.

Als je een rijk sociaal leven hebt waar je de hond in veel gevallen niet mee kan nemen kun je ook geen hond houden. Maar ook als je een druk gezin hebt met kinderen die van alles willen en moeten ook dan is een hond geen goed idee.

Je krijgt dan het geval: “we kunnen de hond niet geven wat hij nodig heeft”. In het belang van de hond dien je dat altijd te vermijden.

via GIPHY

Hoeveel tijd heb je nodig voor een volwassen herplaatshond?

Het is geheel afhankelijk wat voor soort hond je hebt. Heb je bijvoorbeeld een galgo of een andere windhond dan heb je voor de hond zelf niet heel veel tijd nodig. Als die een paar keer per dag ruim een half uur kan rennen dan liggen ze vaak de rest van de dag lekker ergens op een warm en zacht plekje.

Maar er zijn ook bij de windhonden uitzonderingen. Heb je een werkhond dan heb je al snel 5 tot 6 uur op een dag nodig om hem te geven wat hij nodig heeft.

Een gemiddelde hond daar heb je ongeveer 3 tot 4 uur op een dag nodig voor de wandelingen en verzorging. Dat wil echter niet zeggen dat je hem de rest van de dag alleen kan laten. Een hond is een gezelschapsdier en 3 uur per dag alleen thuis is wel het maximale voor elke hond. En dan moet hij daarvoor goed moe gemaakt zijn doordat er met hem getraind is en doordat hij heeft kunnen rennen.

Kinderen

Kinderen tellen in de tijd die een volwassen hond nodig heeft niet mee. Je kunt kinderen onder de 16 jaar niet de verantwoordelijkheid over een hond geven. Hoe graag zij ook een hond willen. Ze hebben tijd nodig om te spelen. Als de hond een belasting voor ze wordt dan gaat de hond eronder lijden als je hen meetelt in de tijd dat er iemand thuis is voor de hond.

Nadelen van een hond

Ondanks dat een hond in het gezin een verrijking is voor veel mensen zitten er zeker ook wel nadelen aan het hebben van een hond.

 • Je hebt een handenbinder in huis. Je kunt niet onverwacht ergens blijven slapen tenzij je de hond bij je hebt
 • Je kunt geen dagen achtereen plannen maken omdat je je hond niet dagen achtereen continu alleen kan laten zitten
 • De kinderen zullen hun aandacht moeten delen met de hond. Jij hebt niet alle tijd om alleen kinderen ergens naar toe te brengen, ze zullen ook zelf iets moeten gaan regelen.
 • Voor  vakantie moet je iets regelen voor de hond. Of hij nu mee gaat of naar pension gaat, je moet voordat je je eigen vakantie gaat regelen, eerst de vakantie van de hond regelen
 • Als het slecht weer is, koud en nat ook dan moet je hond kunnen rennen en moet je met hem naar buiten
 • Als het extreem warm is kun je je hond niet in een bench stoppen en dus geen dag naar het strand op een strand waar honden niet zijn toegestaan
 • Als een hond ziek is ben je net zo gebonden als met een ziek kind, je kunt niet op visite en niet op vakantie bijvoorbeeld
 • Als het vies en nat weer is en je hebt geen plaats om je hond ergens te laten drogen dan heb je waarschijnlijk een zandbak in je huis
 • Je kunt tegen problemen aanlopen met je hond (gedragsproblemen) die je niet had voorzien en waar je tijd voor nodig hebt om die eruit te trainen.
 • Je kunt een hond treffen met verlatingsangst waardoor je nooit met iedereen tegelijk weg kan zonder dat dit er helemaal is uitgetraind.
 • Voor training van je hond heb je tijd nodig en ook om naar de training te gaan heb je tijd nodig. Je dient de hond op te voeden en te leren wat wel en niet mag zonder er vanuit te gaan dat hij dat allemaal zelf al weet.

Zo zijn er nog tal van dingen die ongevraagd op je pad kunnen komen met je nieuwe herplaatshond en waar je dan op dat moment een mouw aan moet passen.

Om deze reden dus heel goed nadenken over of je een herplaatshond in huis wil nemen.

Kosten van een herplaatshond

De standaardkosten

Dierenarts

Als je een gezonde hond gekocht hebt dan zullen de standaardkosten in principe meevallen. Een cocktailenting is tegenwoordig drie jaar geldig. Alleen de L4 enting voor de ziekte van weill kan maar voor 1 jaar tegelijk gegeven worden.
De ziekte van weill is wel aan te raden bij honden die jachtinstinct hebben of honden die graag zwemmen.

Verder als je je hond mee naar het buitenland wil nemen dan heb je nog een rabiës enting nodig en die is ook drie jaar geldig.

Er zijn honden die hun verdere leven niet bij de dierenarts komen dan alleen voor de entingen en dan vallen de dierenartskosten reuze mee.

Voerkosten

Ook de voerkosten kun je zo gek maken als dat je zelf wil. Ik ben zelf wel erg fan van biologisch voer omdat het voor de gezondheid van de hond veel beter is.
In principe kun je uitgaan van een voedselprijs voor een hond tussen de  € 1 en € 4 per dag en dat is dus afhankelijk van hoe groot je hond is en wat je voert.

Overige kosten

De overige kosten bestaan uit een WA verzekering voor het geval je hond een keer schade maakt. En uit kleine dingen zoals een mand (een deken voldoet ook prima) een kleed of een kussen, een bench en een etensbak. Maar in sommige gemeenten wordt nog hondenbelasting geheven. Dat is ook iets wat hoort bij de jaarlijks terugkerende kosten.

Extra kosten

Afhankelijk van hoe jullie leven is ingedeeld ben je met de standaardkosten al een heel eind. Extra kosten komen erbij bijvoorbeeld voor:

Vakantie

Als je met vakantie gaat kun je de hond meenemen. Vaak moet je daar extra voor betalen. Maar je kunt ook besluiten dat de hond naar het pension gaat en ook daar moet je voor betalen. Voor pension zijn de bedragen gemiddeld tussen de € 10 en € 15 per dag.

Extra dierenartskosten bij ziekte of een ongeluk bijvoorbeeld

Je kunt niet binnen in een hond kijken. Het kan dat je hond mankerende wordt en daarvoor een operatie of medicijnen nodig heeft. Het kan ook dat je hond een ongeluk krijgt waardoor hij iets breekt wat geopereerd moet worden

Dat zijn kosten die wel in de papieren kunnen lopen. Zeker als je naar een dierenziekenhuis moet met je hond.

Ziektekosten verzekering voor je herplaatshond

Je kunt je hond daar eventueel wel voor verzekeren. Maar let bij een verzekering goed op wat de verzekering wel en wat de verzekering niet betaald.

De beste verzekering die ik tot nog toe gezien heb is……

Zelf een verzekering maken

Wat veel goedkoper is en wat evenveel of zelfs meer dekt als je weinig calamiteiten hebt is om zelf een verzekering te maken.
Je kunt een spaarrekening voor je hond aanmaken en daar maandelijks hetzelfde bedrag op storten wat je normaliter aan de verzekering kwijt zou zijn.

Het is dan wel verstandig om hier een vaste overschrijving per maand van te maken zodat het ook echt gebeurt en zodat je altijd een potje hebt waaruit je calamiteiten met je hond kunt betalen.

Mijn advies daarbij zou zijn om de eerste drie maanden een groot bedrag te storten zoals € 250 of € 500 zodat je alvast een buffer hebt. En dan vervolgens iedere maand het bedrag wat je normaliter kwijt zou zijn aan de verzekering.

En ondanks dat in een artikel als dit het niet leuk is om te praten over de tijd dat je hond er niet meer is. Is het geld wel gewoon van jou en kun je het indien nodig inzetten als je een andere hond krijgt. Bij een verzekering ben je je betaalde geld kwijt op het moment dat je de verzekering opzegt.

Conclusie

Dit is dus al een hele lijst met dingen waar je rekening mee moet houden als je kiest voor een herplaatser. Het is belangrijk dat je de juiste keuze maakt en dat je dus een goed en duidelijk profiel maakt waaraan jullie herplaatshond moet voldoen.
Als je een dergelijk profiel hebt en een hond die matcht met dit profiel dan is de kans van slagen al 80% hoger dan bij een emotionele aankoop.

Verder is het belangrijk dat je je realiseert welke kosten erbij komen kijken en dat je die ook kunt betalen. Maar ook hoeveel tijd je de komende (hopelijk) tien jaar kwijt bent aan je hond ongeacht wat er verder in je leven gaat gebeuren. Het is dus belangrijk dat je verder denkt dan alleen dat je nu tijd en plaats hebt voor een hond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *