Symptomen of kenmerken van een ongelukkige hond

Gelukkig komt het bij “gewone” gezinnen zelden voor dat hun hond ongelukkig is. En met gewone gezinnen bedoel ik gezinnen die hun hond als gezinslid zien.
Heel veel mensen begrijpen hun hond niet. Dan wordt er al snel gedacht dat de hond ongelukkig is.

Het is vaak de eigen gedachten die het idee geeft dat de hond ongelukkig is.

Aanpassingsvermogen van een hond

Een hond is een dier dat zich in bijna iedere situatie perfect kan aanpassen. Het belangrijkste voor de hond is dat hij vrij is van honger, dorst, ziekte en ongemak en de mentale voorwaarden: leven zonder angst of stress plus de mogelijkheid tot het uitvoeren van normaal, soorteigen gedrag.

Maar zelfs als de mentale voorwaarden ontbreken kan de hond zich nog steeds aanpassen.

In een bepaalde streek in Spanje (en ik weet eerlijk gezegd niet of het nog gebeurt) was er een dorpsfeest. Iedereen haalde een straathond in huis. Ze waren daar zo goed en zo lief voor als ze konden zijn. Op een bepaalde dag gooide ze alle honden in een ravijn. De hond die het eerst terug boven was ( ook al was hij volledig kapot) had gewonnen.

Een ziek spel natuurlijk maar het geeft wel aan hoe trouw de hond is aan zijn baas.

Mishandeling komt heel veel voor

Ook al wordt een hond mishandelt en leeft hij volledig in angst en stress. Hij weet namelijk nooit wanneer zijn baas hem weer gaat mishandelen en waarom. Een hond zal ook deze baas volledig trouw blijven.

Het aanpassingsvermogen van de hond is dus gigantisch.

Kenmerken van een hond die ongelukkig is

Er zijn maar weinig honden die ongelukkig zijn op de plaats waar ze wonen. De meeste honden die “ongelukkig” zijn, zijn dat omdat ze teveel verantwoordelijkheid hebben wat ze niet aankunnen.
Deze honden wonen vaak bij mensen die regels voor een hond zielig vinden.
De Kenmerken die je dan ziet zijn:

  • Blaffen, naar visite die binnenkomt
    De hond heeft een “hol” (het huis) waar hij met zijn gezin woont. Hij heeft niet geleerd dat het normaal is dat er andere mensen binnenkomen. Bovendien is zijn huis zijn veilige haven waar nu inbreuk op gemaakt wordt door (voor hem) vreemden die hij niet vertrouwd of waar hij eigenlijk niet van weet wat hij er mee moet.
  • Zich op straat met van alles bemoeien (uitvallen, trekken aan de lijn)
    Deze honden hebben geen vertrouwen in het feit dat de mens het wel oplost als er een probleem is. Omdat ze alles wat ze niet kennen of wat te snel gaat of wat voor hun bedreigend is als probleem zien en ze hebben geen vertrouwen dat de mens het wel oplost dan nemen zij de verantwoordelijkheid hiervoor wel op zich en blaffen het weg. En als het dan toch dichterbij komt dan bijten ze gewoon
  • Blaffen naar alles wat te dicht langs het huis of de tuin komt.
    Ook de tuin en het huis is hun veilige haven. Het is niet de bedoeling dat dit een onveilige plaats wordt door onbekenden die opeens voor het raam staan of langs de schutting lopen. De mens lost het niet op en dus moet hij het doen denkt hij.

Door hem te gaan leren dat jij bepaald wie er wel of niet binnenkomt. Maar ook door hem te laten zien dat hij nog steeds veilig is door hem bijvoorbeeld in een aparte ruimte te laten als er visite is, weg van de visite. Op die manier leer je hem dat jij voor hem zorgt, maar ook dat jij wel bepaalt dat er gewoon mensen in huis mogen komen.

Vertrouwen opbouwen

Je moet hem leren dat hij volledig op jou kan vertrouwen en in dergelijke gevallen moet je hem ook als een klein kind gaan behandelen en begeleiden.
Een klein kind wat iets spannend vindt neem je aan de hand en geef je geen straf omdat hij bang is van iets. Dat gebeurt bij honden wel vaak. Als ze proberen iets weg te blaffen worden we boos in plaats van ze bij de hand te nemen en te leren hoe het wel moet.

Vaak komt dat stukje pas als de hond echt gaat doorkomen. En dan vertrouwen we de hond niet meer.

Wanneer is een hond echt ongelukkig

Maar laat hij dat nog niet eens blijken……
Als je een hond dag in en dag uit opsluit in een bench voor meer dan drie uren per keer. Bijvoorbeeld omdat je moet gaan werken.
Als je je hond alleen thuis laat terwijl hij dat nooit heeft geleerd en nog geen vertrouwen heeft dat jij wel weer terug komt.


Als jij de hondentaal niet snapt en je hem continu corrigeert terwijl de hond jouw eigenlijk verteld dat hij je niet begrijpt.
Als jij persé met je hond wil wandelen terwijl je hond het doodeng vindt om naar buiten te gaan.
Als je hond met jou wil spelen maar jij wil nooit 5 minuten vrij maken om even iets leuks met je hond te doen

Ik kan de hond niet bieden wat hij nodig heeft

Het internet staat er vol van en het is in mijn ogen bullshit (vergeef me mijn uitspraak) De enige keer dat ik in deze uitspraak mee kan gaan is als je dusdanig ziek bent dat je alleen nog op bed ligt. In alle andere gevallen heb je de prioriteit aan iets anders gegeven en is je hond een blok aan je been waar je van te voren niet over nagedacht hebt.

Dan pas maak je je hond ongelukkig.


Door hem weg te rukken uit zijn veilige omgeving en hem naar een asiel te brengen of te herplaatsen.
Een hond hecht zich sterker aan “zijn” mens als dat een partner of een vriend of vriendin ooit zal doen. Toch is er meer tijd voor een partner, een vriend of een vriendin dan voor de hond die eigenlijk je beste maatje zou moeten zijn.
Als je dan dus voor je beste maatje niet het beste wil geven………………………..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *