Hond ademt snel, wat is normaal

Net als een mens ademen honden op verschillende momenten op een andere manier. Een hond die zich net enorm heeft ingespannen zal zwaar ademen en hijgen. Als het warm is zal een hond hijgen en als het enorm warm is zal het hijgen alleen maar toenemen.

Maar wanneer is er reden om je zorgen te maken en om een bezoek te brengen aan de dierenarts?

Hijgen en zwaar ademen is een normaal verschijnsel

Hijgen en zwaar ademen is een normaal verschijnsel wat bij honden hoort.
Honden koelen hun lichaam door middel van hijgen. Ze kunnen niet zweten en alle overtollige warmte moet eruit via de bek.

Ook als de hond fysieke inspanning heeft geleverd en daarvan “buiten” adem is en het daarvan warm heeft zal hij zwaar ademen en hijgen.

Hijgen om af te koelen

Soms lijkt het voor ons niet eens warm en toch ligt de hond te hijgen alsof de temperatuur enorm hoog is. Vergeet echter niet dat wij minder kleding aan hebben als de temperatuursomgeving hoger is. De hond heeft in veel gevallen gewoon de jas aan die hij overal aan heeft.
Als wij naar buiten gaan trekken we een jas aan als het koud is. De hond doet in de regels niets extra’s aan, maar als hij naar binnen komt doet hij ook niets uit. Dat betekend dat hij dus “met jas aan” in de temperatuur verblijft waar wij in ons t-shirt of zonder jas ons comfortabel voelen.

Natuurlijk is het gezellig als de hond bij ons in de woonkamer is en bij ons ligt. Maar de temperatuur in de woonkamer is voor veel honden veel te hoog waardoor ze gaan hijgen en zichzelf proberen af te koelen.

Wat je kunt doen is de hond op een koelere plaats leggen of voor de hond een koelere plaats creëren door middel van een koelmat zodat hij toch gezellig in de kamer erbij is maar door middel van de koelmat het minder snel warm heeft.

Wanneer is zwaar ademen geen normaal verschijnsel

Als de hond last heeft van de zuurstofvoorziening dan is zwaar ademen geen normaal verschijnsel meer.
En dat betekend eigenlijk als hij in rust nog steeds te zwaar ademt en in rust betekend ook echt in rust.

Stress

Een hond die nieuw bij jullie in huis is kan last hebben van stress. Stress zorgt ervoor dat de hond ook sneller gaat ademen. Een hond in de stress maakt zich klaar voor actie en dat betekend dat de hartslag omhoog gaat, het bloed wordt sneller rond gepompt en indien nodig is de hond klaar om te vechten of te vluchten.

Dit komt eigenlijk neer op een behoorlijke fysieke inspanning terwijl de hond gewoon in rust lijkt te zijn en soms zelfs lijkt te slapen. Maar een hond die zich niet kan onstpannen en dus een bepaalde mate van stress blijft houden en gaat “niet echt” slapen maar blijft dus in constante staat van paraatheid.

Om je hond hiermee te helpen kun je hem iets natuurlijks geven om tot rust te komen

Wanneer moet je naar de dierenarts

Een hond die al heel zijn leven bij jullie is en waar niets bijzonders mee gebeurt is (geen verhuizing, geen vervelende dingen in huis denk aan ontslag, ziekte) en die dus hoogstwaarschijnlijk geen stress heeft maar wel opeens anders gaat ademen?

Dan is het tijd voor een bezoek aan de dierenarts

Wat kan er aan de hand zijn:

  • Ontsteking aan de longen, luchtpijp of achter in de keel of de neus.
  • Hartproblemen waardoor of het bloed niet meer goed rondgepompt wordt of er komt daardoor vocht in de longen
  • Pijn wat je verder niet kunt zien of ontdekken (denk aan artrose) waardoor de hond het fysiek zwaar heeft.

Mijn hond is sneller uitgeput bij de wandeling of bij fysieke inspanning

Als het een “normale” temperatuur is en je hond is sneller uitgeput bij een wandeling of een een fysieke inspanning.
En de fysieke inspanning is niet anders dan dat je altijd al hebt gedaan met je hond. Ook dat is een reden om naar de dierenarts te gaan.
Het is normaal dat je hond uitgeput is en dus zwaarder ademt na een bal of apportspel, maar als die zwaar ademen langer dan een kwartier aanhoudt terwijl hij normaliter veel sneller “weer op de been” was, ook dan zou ik hem laten onderzoeken.

Overgewicht en zwaar ademen

Een hond die een bepaalde mate van overgewicht heeft krijgt het fysiek zwaar. Het lopen wordt een grotere opgave, hij kan last krijgen van zijn gewrichten omdat hij teveel gewicht mee moet sjouwen en hij heeft het snel warm omdat een vetlaag warmte vasthoudt.

Nu vinden veel mensen het vervelend als je zegt dat de hond overgewicht heeft en mensen vinden een hond al snel te mager als ze enigszins ribben zien. Toch is een schrale hond (en dat betekend niet dat alle botten uit moeten steken) beter dan een te dikke hond want ook een te dikke hond kan moeite krijgen met ademen omdat alles drukt op de longen en het bloed niet goed rondgepompt kan worden.

Als je het lastig te beoordelen vindt of je hond te dik is, heb ik hier een plaatje voor je om te kijken of jouw hond te dik is. (https://herbafix.be/2017/07/hond-overgewicht/)

Samenvatting:

Is jouw hond al heel zijn leven of in ieder geval langere tijd bij jou. Is er niets gebeurt wat ervoor kan zorgen dat hij de afgelopen tijd gestresst is. Heeft hij een goed gewicht. Is de temperatuur dusdanig dat hij het niet extreem warm kan hebben en ademt hij zwaar ook als hij in rust is maar wakker. Dan zou ik heel snel een afspraak maken bij de dierenarts voor een grote controle om te kijken hoe je hem kunt helpen om zich beter te voelen.

Paragraaf 

Net als een mens ademen honden op verschillende momenten op een andere manier. Een hond die zich net enorm heeft ingespannen zal zwaar ademen en hijgen. Als het warm is zal een hond hijgen en als het enorm warm is zal het hijgen alleen maar toenemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *