Verlatingsangst

Verlatingsangst is een groot probleem voor veel mensen. Uiteraard ook voor honden maar om deze reden worden veel honden weggedaan of teruggebracht naar het asiel. Logisch want een jankende en blaffende hond accepteren de buren wel een paar dagen maar dat moet geen weken gaan duren.

Hoe wordt verlatingsangst “geactiveerd”

Verlatingsangst start vaak op het moment dat een hond zich in een voor hem onveilige situatie bevindt. Dit kan komen doordat de hond bijvoorbeeld verplaatst is. Hij is uit zijn veilige omgeving gehaald (en dit kan ook een omgeving zijn die ongewenst is voor de hond, maar het is wel zijn veilige omgeving) en naar een nieuwe omgeving verplaatst. Het kan ook dat er iets is gebeurt in de veilige omgeving van de hond terwijl hij alleen is, waardoor zijn omgeving onveilig is geworden.

Wat is Verlatingsangst?

Bij veel honden heeft verlatingsangst niets te maken met de aanwezigheid van 1 specifiek persoon maar wil de hond gewoon iemand bij zich hebben. En vaak ook nog niet eens om de persoon zelf maar als er iemand is die zijn zijn brokjes en zijn water garandeert, en wordt hij naar buiten gelaten dat is voor de hond vaak al voldoende.

Er is maar een klein percentage honden die persé die ene persoon bij zich willen tenzij dat de degene is die altijd voor zijn eten zorgt en altijd hem uitlaat.

Verlatingsangst is dus concreet de angst dat de eerste levensbehoeften niet kunnen worden bevredigd door de afwezigheid van de mens. Je zult in 99% van de gevallen namelijk merken dat als de hond los is buiten hij je afwezigheid niet eens in de gaten heeft.

De tips en adviezen die hierin staan zullen door velen veroordeeld worden omdat de trend op dit moment is dat alles met snoepjes en liefde moet worden opgelost. Echter een behoorlijk probleem met verlatingsangst los je niet meer op met snoepjes en een beetje liefde. Als je hiermee start doe het dan met volle overgave en laat je niet gek maken.

Waarom de geijkte paden vaak niet werken.

Als je op internet gaat zoeken is het meest gehoorde advies om een benchtraining te gaan inzetten. Dit houdt in:

De hond in de bench stoppen, de kamer verlaten en na een paar minuten terugkomen en als de hond stil is belonen met een snoepje. Vervolgens weer de kamer uit een minuut langer weggaan en weer terug en belonen. Dit zo op gaan bouwen.

Dit kan best werken als je deze training echt gaat opbouwen, dit duurt echter enorm lang, en je mag dus tussendoor de hond niet in de bench doen en weggaan want dan heb je je training volledig teniet gedaan. Daarnaast is je hond niet gek. Je moet wel heel goed kunnen toneelspelen wil je je hond laten denken dat je weggaat terwijl je in huis blijft. Dit is een training die in vele gevallen gedoemd is te mislukken.

Andere adviezen: radio aan (zodat hij zich niet alleen voelt) , gordijnen dicht.

Waarom werkt dit niet?

We gaan even over op mensentaal om een en ander te verduidelijken.

Je gaat iets doen wat je spannend vindt,je bent bijvoorbeeld bang voor spinnen of voor muizen. Heeft het dan zin? 2 minuten een muis of een spin te laten zien, weghalen en je iets lekkers te geven, 3 minuten dit dier laten zien en dan weer weghalen… etc. Hoe lang duurt het voor je het niet eng meer vindt om met dit dier in 1 ruimte te zijn?

Of

Stel je gaat de jungle in en de gids loopt angstig om zich heen te kijken en iedere stap moedigt hij aan met goed zo.

Of je hebt een gids die je verteld wat je wel en niet mag en die gaat gewoon de jungle in en wijst je op de mooie dingen en zegt dat je niet bang hoeft te zijn omdat hij je beschermt.

In welke gids heb je meer vertrouwen?

Wat is dus belangrijk voor je hond: leiderschap, een baas die weet waar hij mee bezig is en waar de hond op kan vertrouwen. Leiderschap heb je niet door “normale dingen” zoals even weg gaan als “abnormaal” te beschouwen en daar compleet de focus op te gaan leggen. Leiderschap heb je door je hond veilig te laten zijn, hem dat te laten ervaren en daarna duidelijk te zijn naar je hond.

Wij hebben echter een compleet andere benchtraining gemaakt die ervoor zorgt dat de bench voor de hond leuk wordt.

Het grote probleem bij verlatingsangst is dat de baas onzeker wordt door het gedrag van zijn hond. De hond geeft door zijn verlatingsangst bepaald “probleemgedrag” af. Jij als baas hebt voor je gevoel alles gedaan maar het gedrag gaat door en/of wordt versterkt. Daardoor word je als baas onzeker of in ieder geval zoekende naar hoe je dit op gaat lossen, en door jou onzekerheid ben je geen duidelijke leider en kan je hond voor zijn gevoel niet op je bouwen. Je komt in een vicieuze cirkel met je hond waarbij jullie beiden naar beneden draaien en er niets opgelost zal worden.

Een leider weet wat hij wil en zorgt dat degene waar hij de zorg over heeft veilig zijn:

  • Je hond hoeft je niet te controleren, leer hem dat rustig op zijn kleed liggen of in de mand of een bench een prima optie is
  • Als je weggaat is de bench een prima optie voor je hond.
  • Blaffen, gillen of krijsen om de baas terug te krijgen is not done
  • Een leider bepaalt zijn leven zelf en dat wordt niet bepaald door iets of iemand waar hij de zorg over heeft
Hond huilt om zijn groep weer bij elkaar te krijgen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling als je als baasje even om boodschappen gaat.

Verlatingsangst staat namelijk niet op zich. Vaak is het in huis ook al zo dat als de baas op staat de hond al klaar staat om mee te gaan. Wil je van de verlatingsangst af dan mag hij in huis ook al niet meer opstaan als jij opstaat, of meelopen als jij wegloopt.

Blaffen, gillen of krijsen om te zorgen dat je terugkomt is not done.  Het is sowieso not done ook als er iemand aan de deur is of langs loopt bepaal jij of dat goed is of niet. Je hond hoeft zich daar totaal niet mee te bemoeien.

Dan is er nog een “andere” vorm van verlatingsangst. En die wordt aangewakkerd als je als baas niet goed in je vel zit. Scheiding, ontslag, ziekte, noem het allemaal maar op waardoor jij als baas “labiel” bent voor het gevoel van de hond. Uiteraard functioneer je misschien nog prima maar je hond kan prima gedachten lezen en ondanks alle moeite die jij doet om het te verbloemen kun je voor je hond geen toneelspelen. Dat hoeft ook niet, het enige wat je moet laten zien is dat hij ondanks alles gewoon op je kan bouwen.

Ik heb zelf vliegangst. Op de dag dat ik moet vliegen of soms de dag ervoor al ben ik onrustig. Ik doe op de opvang hetzelfde als altijd, ik reageer hetzelfde (denk ik tenminste) toch zijn de honden onrustig, veel schermutselingen onderling en de honden zijn niet bij me weg te slaan. Gelukkig weet ik waar het aan ligt, maar als je je daar niet van bewust bent en je gaat mee in het gedrag van de hond, kom je dus in die beruchte vicieuze cirkel.

 Ok, mooi verhaal en nu?

Vanaf nu gaan we duidelijk zijn naar de hond en ga je zelf de regels bepalen. Maar we gaan ook proberen om de hond even tijdelijk niet meer alleen te laten zodat je een terugval vermijd.

Laten we gaan beginnen met dat een bench niet zielig is en dat de hond vanaf nu in de bench gaat.

We gaan die training inzetten op het moment dat je gewoon thuis bent en bij voorkeur gaat hij in de bench op de uren dat je anders werkt, boodschappen doet of op visite gaat.

Even voor de duidelijkheid een bench langer dan 3 uur per dag gebruiken is DIERENMISHANDELING.

Ik promoot dus zeker de bench niet voor hele dagen en ook niet voor altijd, de bench gaan we gebruiken tijdens de training en daarna dient het gebruik afgebouwd te worden.

Benchtraining

– je zet de bench op een rustige plaats, niet in de omgeving van de zithoek. Bij voorkeur in een bijkeuken of in de hoek van de kamer en liefst met een kleed of een deken er overheen.

-Op de dagen dat je thuis bent laat je de hond in de bench gaan en doe je het deurtje dicht.
Je neemt een kop koffie of thee en een tijdschrift of een boek en je gaat de eerste dag naast
de bench zitten. De hond of pup heeft dan de gelegenheid om tegen je aan te kunnen liggen met de tralies er tussen.

– je stopt de hond in de bench voor minimaal een uur.

-Na dit uur laat je je hond uit de bench,  Gewoon het deurtje open en hem verder negeren. Als hij blij tegen je op springt of gek doet negeer je hem volkomen, pas als hij normaal doet geef je hem rustig aandacht.

-Laat hem even uit zodat hij in ieder geval kan poepen en plassen en dan ga je weer naar binnen.

-Binnen ga je gewoon je eigen ding doen MAAR…….. de hond mag niet met je meelopen. Doet hij dat wel dan leg je hem op een vaste plaats neer en daar moet hij blijven. Indien nodig blijf je hem terug leggen, al was het 1000 keer. Blijf rustig en raak niet gefrustreerd. Ooit gaat het kwartje vallen.

-Buiten het op de plaats blijven doe je gewoon met hem wat je normaal ook doet, je laat hem op dezelfde tijden uit, als je dat leuk vindt ga je een eind met hem wandelen. Gewoon het zelfde dagritme. Maar eenmaal thuis mag hij niet achter je aan lopen.

-Na 2 uur herhaal je het ritueel van bench.

– Bij dag 2 doe je exact hetzelfde maar nu ga je 30 cm bij de bench vandaan zitten. Als hij piept, blaft of jankt leg je je hand er even tegenaan tot hij weer rustig is.

-Bij dag 3 ga je op een meter afstand zitten, loop ook eens even een rondje door de kamer
en ga weer terugzitten of zet een kopje thee of koffie in de keuken en ga weer terug zitten.
Als de hond of pup blaft, piept of jankt negeer je dat gewoon, leg je hand tegen de bench
als je terug komt tot hij weer rustig is en ga weer verder met lezen oid.

-Bij dag 4 ga je op de bank zitten of op een stoel op minimaal 2 of 3 meter. Je stapt wat vaker rond in de kamer en af en toe verlaat je de kamer voor even. Negeer de hond als hij piept, blaft of jankt. Ga weer gewoon terugzitten en ga verder waar je mee bezig was.

Op deze manier ga je het uitbreiden, de kamer verlaten, de voordeur uit en weer in

  • Na verloop van tijd ga je als de hond in de bench zit ook buiten een rondje doen, dus je gaat het huis steeds langer verlaten (desnoods ga je koffie drinken bij de buren). Als je terugkomt reageer je op dezelfde manier als hierboven beschreven.

In huis

  • Op het moment dat je binnenkomt en het maakt niet uit waar vandaan, negeer je de hond voor tenminste 10 minuten. Je gaat niet in op blij gedoe in, gejank etc. Het is nl heel normaal dat je binnenkomt. Op het moment dat hij rustig is kun je hem aanhalen en knuffelen. Op het moment dat je naar een andere ruimte gaat moet hij op zijn plaats, tenzij hij niet probeert met je mee te komen.
  • Gaan oefenen met opstaan, waarschijnlijk zal hij opstaan als jij ook op staat. Dat stukje ga je dus oefenen. Ga lekker op de bank zitten, als de hond gaat liggen sta je op. Als de hond WIL opstaan geef je hem een kort maar duidelijk NEE, staat hij toch op ga jij weer zitten zonder naar de hond te kijken. Dit ritueel herhaal je een keer of 10, blijft hij dan nog niet liggen dan leg je hem op zijn plaats en ga je je ding doen. Herhaal dit ritueel een aantal keren per dag. Gewoon rustig blijven tijdens deze oefeningen maar wel eisen dat hij op den duur gewoon blijft liggen.

Ondersteuning

Mensen die bepaalde angsten hebben worden heel snel ondersteund met medicatie. Nu is het niet het beste idee om je hond met chemische medicatie te ondersteunen.
Maar Organimal heeft het product: Gedrag in balans.

Verlatingsangst, het woord zegt het al betekend dat de hond een bepaalde angst heeft. En die angst is dat jij of iemand anders niet meer terug komt. Dat hij dus nooit meer uit zijn bench kan of uit de ruimte waar hij nu zit. Maar ook als er een probleem is dat hij dat niet alleen kan oplossen.

Het is dus belangrijk om het wantrouwen bij je hond weg te nemen en hem wat rustiger te laten worden in zijn koppie.
Het middel Gedrag in balans is daar uitmate geschikt voor omdat het Tryptofaan bevat wat ondersteunt wordt door citroenmelisse en valeriaan. Deze drie middelen versterken de kalmerende werking onderling. Daarnaast zit er magnesium in en veel honden hebben te weinig magnesium waardoor ze wantrouwend worden en onrustig.

Terugval

Dit zal zeker na een aantal dagen vruchten afwerpen, Op het moment dat hij niet reageert ga je gewoon door. Als het wel goed gaat wees dan beducht op een terugval. De hond zal na een aantal dagen zeker opnieuw gaan proberen en misschien nog wel heftiger als daarvoor. Ga rustig op dezelfde manier door, ga niet opeens iets anders doen want daardoor sla je zelf weer aan het twijfelen en zal je wederom geen leider zijn waardoor je hond weer doorgaat met zijn gedrag.

Lees ook het artikel over extinction burst

Geloof in jezelf en geloof in je hond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *