Training voor honden als oplossing van vele gedragsproblemen.

Een willekeurig telefoongesprek met mensen die op zoek zijn naar een hond.
Eén van de vragen die op de screeningslijst staan is of ze nagedacht hebben over welke cursus ze met de hond willen gaan doen?
Ik overdrijf niet als ik zeg dat 80% zegt er niet over nagedacht te hebben en dat 90% daarvan eigenlijk niet van plan is om cursus te gaan doen.

Een antwoord wat mij niet gelukkig maakt.

Als dan eën van mijn volgende vragen is :
Wat te doen bij probleemgedrag zoals bijvoorbeeld verlatingsangst?
Dan komen er oplossingen:”de buren willen de hond wel een keertje uitlaten.”

Ik heb me al heel vaak afgevraagd of kinderen ook niet naar school zouden gaan als het niet verplicht was???

Waarom training

De excuses om niet naar een hondenschool of training te gaan zijn er teveel om op te noemen, een greep hieruit:

  • Ik heb al jaren honden en ze luisterden allemaal prima

Ga je alleen naar de hondenschool voor training? Nee want inderdaad zit en af kun je ze zelf ook wel leren, maar sociale contacten voor je hond of iemand die meekijkt bij probleemgedrag die heb je thuis niet.

  • De hondentraining is altijd op dagen dat ik geen tijd heb, of geen auto heb of geen fiets heb….

Geen tijd om een uurtje in de week naar training te gaan, dat vind ik ook al bijzonder. Er worden op zoveel tijden en zoveel plaatsen trainingen gegeven dat er zeker wel een uurtje vrij gemaakt kan worden voor de hond

  • Mijn hond is zo dom, die valt niets te leren. Mijn hond vindt het niet leuk dus doet niet mee. Mijn hond is op een veld zo afgeleid dat hij niets doet.

Er is geen enkele hond dom, bij sommige honden duurt het langer voor het kwartje valt. Iedere hond vindt wel iets leuk en het is aan de geleider om de training leuk te maken, even zo bij het afgeleid zijn op het veld, het is aan de trainer en de geleider om de hond bij de les te krijgen en te houden door leuk te zijn en dingen te doen die de hond leuk vindt.

  • Ik heb maar een klein hondje

Ja, en? Is het niet fijn als die ook gewoon opgevoed is en sociaal is naar andere dieren en andere honden?

Dan komen we nu op de vraag: WAAROM DAN WEL TRAINING VOOR HONDEN?

Met stip bovenaan om training te gaan volgen met je hond is het opbouwen of verbeteren van de band die je met je hond hebt.

En ik hoor de sceptici alweer roepen, dat de band met hun hond prima is, hij luistert goed, hij komt graag knuffelen en hij loopt me de hele dag achteraan en nog veel meer tegenargumenten. Het zijn namelijk dingen die mensen niet willen horen dat de band met hun hond niet goed is of verbeterd kan worden en dat is erg jammer want het kan namelijk altijd beter, dat moet het uitgangspunt zijn.

Honden zijn heel vroeger met mensen gaan samenwerken, niemand hield een hond voor plezier, maar alle honden hadden een taak. Dat is heel lang zo geweest. En waren de honden toen zielig? Nee een hond is over het algemeen een werkdier en de werkdrift zit er dan ook bij vele honden nog in.
Net als mensen hebben honden dezelfde drift om dingen te doen.

Stel je eens voor dat je dag in dag uit hetzelfde boek krijgt om te lezen, je zit tussen vier muren met wat ramen waar je uit kan kijken en je mag de tuin in waar je niet mag graven, niet je ding mag doen wat je graag zou doen en je wordt vier keer per dag aan een lijntje meegenomen naar buiten. Als je geluk hebt mag je een half uurtje los lopen en doen wat je leuk vindt, verder zit je de hele dag binnen met hetzelfde boek, op dezelfde bank gebeurt er verder niets. Zou je dan zelf ook niet afgestompt raken? Als er dan iemand komt die de tv voor je aanzet, een gesprek met je voert, je wat werk geeft wat je leuk vindt, en andere dingen met je doet. Zou je die persoon dan niet dankbaar zijn, zou je het niet geweldig vinden als je hem of haar weer binnen zag komen?

Een hond heeft net als mensen uitdaging nodig en of dat dan uitdaging is in de zin van zinvolle of onzin training, dat is niet belangrijk. Naast de dagelijkse sleur vindt de hond het leuk om zijn hersenen te gebruiken, om nieuwe dingen te leren. En voor de ene hond zal dat een zoekspelletje zijn en voor de andere hond een obedience training maar IEDERE hond vindt het leuk om iets te doen en dan samen met de baas zodat hij geprezen kan worden, dingen kan verdienen. Ook je hond wil niet iedere dag datzelfde boek, maar als het boek uit is wil hij het ook ruilen voor iets nieuws wat hij leuk vindt.
Gun dat je hond!!

Naast de betere band die je krijgt met je hond, een hond die graag met je bezig is kun je ook je hond prima leren luisteren op een leuke manier. Is het niet geweldig dat je je hond overal mee naar toe kan nemen en dat hij luistert, dat hij gewoon netjes blijft liggen als je op visite bent, zou het niet geweldig zijn dat je dan na je visite lekker met hem kunt gaan spelen of trainen in het bos omdat je niet bang hoeft te zijn dat hij wegloopt, omdat jij de leukste van alles bent, zou dat niet geweldig zijn?

Werkhonden

Heel veel mensen vinden werkhonden zielig, nu worden sommige honden inderdaad ook asociaal hard getraind en daar ben ik uiteraard ook op tegen. Toch zijn werkhonden niet zielig. Heb je gezien hoe werkhonden op hun geleider reageren? En waarom? Omdat hun geleider heel de dag met hun bezig is, gedurende de hele dag worden deze honden getraint, er wordt mee gewandeld en ze hebben een taak die ze zeer serieus uitvoeren. Hun leider is de belangrijkste persoon op aarde en de rest van de wereld kan ontploffen. Ook jouw hond kan zo reageren op jou en al gaat dat voor veel mensen veel te ver, de honden zijn er gelukkig onder omdat ze vaak en veel bezig zijn. Ze werken met hun hersenen en ze worden in conditie gehouden met dingen die ze leuk vinden. Dit is net als een mens wat een hond ook wil.

Probleemgedrag

Heel veel probleemgedrag van een hond los je op met training. Je kunt een hond niets afleren, je kunt er alleen ander gedrag voor in de plaats zetten en dat gedrag moet je trainen. Als je daarnaast ook nog leuke, zinvolle en onzindingen traint heeft de hond de tijd van zijn leven, een leider waar hij op kan bouwen en een baas die helemaal het einde is.

Problemen als verlatingsangst, en sloopgedrag door verveling behoren in vele gevallen tot het verleden als je je hond lekker gaat trainen en laat werken.

Misschien ook interessant:

Bench is een goed hulpmiddel bij gedragsproblemen

Contacttraining is een oplossing bij gedragsproblemen met honden

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *