Angst bij honden

Wat zou je aan je hond willen vragen als hij kon praten.

Een vraag die ik stelde op facebook. Veel mensen willen weten of hun hond gelukkig is…………
Ik ga er vanuit dat als je een hond met je hele hart, en zaligheid opvoed, hem geeft wat hij nodig heeft dat je hond dan heel gelukkig is.
Een andere veelgehoorde reactie was dat mensen willen weten wat er met hun hond gebeurt is voordat hij bij ze kwam wonen.

Ik heb niet de gave om met honden te praten, wel heb ik heel veel honden geobserveerd, ermee gewerkt en ook veel mensen geholpen die honden hadden met bepaalde angsten.
Ik wil dan ook graag een aantal algemene tips meegeven die misschien bij sommige honden zouden kunnen werken.

  1. Een hond leeft in het hier en het nu. Hij heeft geen herinneringen zoals wij dat hebben. Het enige wat hij heeft is associatie met dingen, gebeurtenissen of mensen en die associatie levert angst op.
  2. Het is niet belangrijk te weten wat er gebeurt is omdat je dat niet meer ongedaan kan maken, het is wel belangrijk dat je weet waarop je hond reageert met angst.
  3. Heel belangrijk is de vertrouwensband die de hond met je heeft, alleen dan kun je hem helpen. En de vertrouwensband moet dusdanig zijn dat hij bescherming bij je zoekt als hij bang is.
  4. Daarnaast is het heel belangrijk dat je NIET meegaat in zijn angst. Dat je je dus niet aanpast aan je hond als hij bang is maar dat je hem ondersteunt om te gaan ontdekken waar hij nu eigenlijk zo bang voor is.

Dat zijn eigenlijk de belangrijkste algemene tips die ik kan meegeven.
Ik wil dit even ondersteunen met een voorbeeld.

Stel je hebt vliegangst (ik neem mezelf even als voorbeeld) en ja stapt het vliegtuig in met iemand die je wel kent maar waar je weinig vertrouwen in hebt, sterker nog, iemand die je zielig vindt als jij bang bent en die met je meepraat of onheilspellend tegen je gaat praten. Daar ben je niet mee geholpen, je vliegangst zal er niet minder door worden en je angst blijft.
Nu zit je de eerstvolgende keer naast een oud stewardess en je verteld dat je bang bent om te vliegen. Zij is uiteraard niet bang om te vliegen, ze verteld je wat een luchtzak is en als er turbulentie is en je zit stijf in je stoel verteld ze je precies wat turbulentie is en dat er niets kan gebeuren, hoe de piloot reageert etc. Doordat zij je er op die manier doorheen loodst zal je angst minder worden omdat je het gevoel hebt dat je op haar kan vertrouwen.

Dat gevoel is voor je hond belangrijk, dat jij de leiding hebt en dat je weet wat er gebeurt en dat je hem daarbij ondersteunt.

Het vervelende van het hele verhaal is dat de tips en adviezen vaak heel tegenstrijdig zijn en dat een veel gehoorde tip is om de hond te laten en niets te forceren, maar soms kun je niet anders dan door een barriére heenbreken om verder te komen met je hond. Heel belangrijk als je een stukje gaat forceren is dat dat echt maar in kleine stukjes mag en dat de hond daarna naar een veilige plaats terug mag om zijn ervaringen te verwerken. Daarnaast is het belangrijk dat je goed op je hond let als je door een barriére heen probeert te breken en dat je hem echt stap voor stap moet begeleiden om te voorkomen dat hij totaal in paniek schiet. In paniek leert een hond niets, echter als je hem als hij in paniek schiet uit de situatie haalt is dat voor je hond dé manier om uit enge situaties te komen. Zorg dus dat hij eerst weer kalm is voordat je hem uit de situatie haalt en kalmeren doe je door hem aanmoedigend toe te spreken en niet door hem te gaan troosten.

Het enige wat je NOOIT mag doen is je hond negeren als hij bang is of angstig, daar leert hij namelijk niets van en als hij het idee heeft dat hij op zichzelf aangewezen is zal hij bang blijven in die situaties.

Dit is een methode die voor discussie vatbaar is, en dat is prima. Zoveel mensen, zoveel meningen. Maar het is wel een methode die bij ons al vaak zijn vruchten heeft afgeworpen als het gaat om extreem bange honden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *