De Vacht van de hond: doffe of “rommelige”vacht

Wat zegt de vacht van je hond over de hond?

Een doffe vacht of een “rommelige” vacht bij een gladharige hond kan drie dingen betekenen:

 1. Je hond is ziek of heeft iets onder de leden
 2. Je hond heeft een tekort aan bepaalde voedingsstoffen
 3. Je hond heeft een allergie (opgebouwd) voor bepaalde voedingsstoffen

De vacht van de hond is bij de meeste rassen opgebouwd uit drie lagen.
De buitenste laag zijn de haarschubben of de dekvacht.
Deze beschermen de hond tegen invloeden van buiten.
Hoe gladder de dekharen tegen elkaar liggen, hoe meer dat de hond glanst

Welke voedingsstoffen zijn goed voor de vacht van je hond?

Ben je gewisseld van voer in het afgelopen half jaar en is je hond minder glanzend of heeft hij jeuk en een droge schilferige vacht of een “rommelige” vacht (een rommelige vacht ligt niet netjes over elkaar heen maar “staat open”) dan is de kans aanwezig dat je hond een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen

Tekort aan voedingsstoffen

Het hoeft helemaal niet te betekenen dat als je hond een tekort heeft aan voedingsstoffen dat deze niet in het voer zitten. Het is namelijk ook mogelijk dat de hond zogenaamde antinutriënten binnen krijgt en die kunnen de opname verstoren van de goede voedingsstoffen.

Een voorbeeld hiervan is fytinezuur. Fytinezuur zit in granen en verstoort de opname van mineralen en dat zijn uiteraard essentiële voedingsstoffen.
Fytinezuur zit voornamelijk in vulmiddelen. Het is dus beter dat je voer kiest zonder vulmiddelen.

Welke voedingsstoffen zijn belangrijk voor de vacht

 • Omega-3
 • Omega-6
 • Zink
 • Vitamine B
 • Vitamine A
 • Vitamine E
 • Jodium
 • Biotine.

Kijk bij voer wat je nu gebruikt  of er 1 of meerdere voedingsstoffen niet of te weinig in het voer zitten.

Heeft de hond iets onder de leden?

Als de hond van het voer wat je al lange tijd geeft, altijd een glanzende vacht heeft gehad. En wordt de vacht van de hond nu dof? Dan wordt het tijd voor een bezoek aan de dierenarts

Sowieso als er aan de hond zelf iets verandert zonder dat de omgeving verandert (trauma, verhuizing, stress in huis, ander voer) dan is de eerste stap altijd een bezoek aan de dierenarts.

Hypoallergeen voer

Als de dierenarts niets kan vinden dan zal de conclusie al heel snel een allergie zijn. Daarbij krijg je vaak een superduur voer aangesmeerd.
Dit klinkt niet aardig ten opzichte van de dierenartsen maar het is inmiddels wel wat we veel zien.

Echter het voer wat je nu voert, mits het zonder vulmiddel is, kan prima aangevuld worden met supplementen. Vaak heb je meer symptomen bij  een allergie die duiden op een allergie.

Heeft de hond geen andere klachten (diarree) en helpen de supplementen niet? Schakel dan over op een brok of voer met 1 eiwit en dan iets anders dan kip-rund- of lam. Het beste kun je dan kiezen voor kalkoen. Zorg er uiteraard voor dat er geen vulmiddel in het voer zit.
Kip-rund en lam en het vulmiddel is hetgeen waar de meeste honden een allergie voor ontwikkelen.

Zwaar te verteren eiwitten

Zwaar te verteren eiwitten kunnen ook zorgen voor een doffe vacht. Zwaar te verteren eiwitten zijn plantaardige eiwitten of slachtafval

Uittesten van voer

Je kunt niet na twee weken al zeggen of het voer wel of niet werkt. Ook met supplementen moet je zeker een maand of drie testen voordat je resultaat ziet. Dit geldt echter niet als de hond diarree had en nu ook houdt. Dan is het misschien wel allergie maar dan zou ik wel overgaan op hypoallergeenvoer voor een tijdje.

Wassen van de hond

Voordat je ander voer gaat geven. Voordat je supplementen gaat geven. Was je hond dan eerst een keer om er zeker van te zijn dat alle parasieten uit de vacht zijn.

Borstel je hond dagelijks om het vet wat uit de haarzakjes komt te hlepen verdelen.

Jeuk bij de hond

Het ontbreken van één of meerdere essentiële stoffen die goed zijn voor de vacht van de hond kan de oorzaak zijn van jeuk bij de hond.

Havermoutbad

Een havermoutbad kan dan verlichting brengen voor de hond met jeuk. Maar natuurlijk moet je ook zo snel mogelijk zorgen dat de hond alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt en kan opnemen bijvoorbeeld met darmen in balans.

Een handje havermout tot poeder malen. Dan in het badwater of in een teiltje water als je geen bad hebt en de hond daarmee goed nat maken. Tien minuten laten inwerken en dan goed uitspoelen.

Doffe vacht na castratie (zowel bij reuen als teven)

Doordat de geslachtshormonen worden weggehaald kan de vacht van de hond veranderen. Dit is niet op te lossen met voeding.

Vacht van de hond verbeteren

Is je hond niet ziek. Is je hond de afgelopen maanden niet van voer gewisseld. En zitten er in het voer wat je nu gebruikt geen vulmiddelen. Dan kun je een supplement gaan geven om de vacht van je hond te verbeteren. Beter nog kun je uiteraard wisselen van voer om te zorgen dat je hond dan wel alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *