Waaraan moet goede puppyvoeding voldoen?

Een pup krijgt tot hij 90% van zijn volwassen gewicht heeft bereikt puppyvoer. Puppyvoer is rijk aan vetten, vitamines en eiwitten die een hond in ontwikkeling helpen aan een gezond lichaam.

Echter is  niet alleen het voer van belang, maar ook bijbehorende beweging en socialisatie is nodig om de hond in goede lichamelijke en mentale gezondheid te krijgen.

Een pup die als volwassen hond 1 kg weegt mag per dag 2-4 gram aankomen

Jonge pup van 8 tot 12 weken.

Tot 5 maanden behoort een pup per dag 2-4 gram per kg volwassen gewicht aan te komen.
Heb je dus een hondje van 1 kg dan moet hij per dag 2-4 gram aankomen in gewicht. Heb je een hondje van 20 kg volwassen gewicht dan moet de pup 40- 80 gram per dag aankomen.

Neem dit als leidraad. Als een hond eens een dag minder of meer aankomt is er geen man over boord. Als dit echter structureel gebeurt dan krijgt de hond teveel of te weinig voedingstoffen binnen.

Omega-3
Omega-3 is nodig voor de hersenontwikkeling van de pup. Natuurlijk ontwikkelen de hersenen van een pup ook na 12 weken gewoon door. Maar tot 12 weken is het erg belangrijk dat de hersenen goed gevoed worden omdat dat ook de periode is dat er “paadjes aangelegd worden” in de hersenen.

Met andere woorden tot 12 weken is socialisatie van een pup erg belangrijk. Als de ontwikkeling van de hersenen in deze tijd achter blijft heeft dat gevolgen voor de socialisatie van de pup.

Puppy vanaf 12 weken tot ongeveer een jaar

Natuurlijk heeft de pup ook na 12 weken nog omega-3 nodig en worden de hersenen gewoon verder ontwikkeld.

Vitamine B

Vitamine B is onderverdeeld in 8 verschillende soorten. Maar ze hebben 1 gemeenschappelijke werking en dat is het leveren van energie aan puppy’s (en volwassen honden)

Spieropbouw dient gelijk te gaan met de skeletopbouw

Het is belangrijk dat de pup voldoende energie binnenkrijgt. Naast de skeletopbouw is namelijk ook de spieropbouw van groot belang. De spieropbouw dient gelijk op te lopen met de skelet opbouw.

Nu zal dat van binnenuit geen probleem zijn. De spieren worden wel aangelegd. Maar om het skelet en de spieren op de juiste manier te laten groeien zullen de spieren getraind moeten worden. De pup heeft dus energie nodig om te spelen en te rennen en uiteraard te wandelen. Hij moet de energie hebben om te werken aan de spieropbouw.

B1 opname energie
B3 aanmaak vetzuren
B5 opbouw en afbraak van eiwitten en vetten
B6 opbouw en afbraak van aminozuren
B8 nodig om energie uit eten
B11 foliumzuur speelt een rol bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Witte bloedcellen zorgen ervoor dat er een goede afweer is tegen bacteriën en virussen.

Vitamine D3

Vitamine D speelt een belangrijke rol voor een goede werking van de spieren. En ook voor een goede werking van het immuunsysteem.

Natuurlijk zijn ook de overige vitamines van belang maar dit zijn in ieder geval de belangrijkste voor een puppy.

Naast vitamines heeft de hond ook mineralen nodig.

Vitamines en mineralen zijn belangrijk voor het kleine puppy. Als ze die met hun voeding voldoende binnenkrijgen groeien ze gezond op.

Hoogwaardig eiwit en vetten voor de pup

Evenals volwassen honden hebben zeker pups hoogwaardig eiwit nodig. Hiervan bouwen ze hun spieren en hun skelet op. Het is dus belangrijk dat puppyvoer grotendeels bestaat uit eiwit. Minder dan 16% eiwit in puppyvoer zorgt ervoor dat de pup te weinig eiwitten binnenkrijgt. Omdat de spieren in de groei zij is het ook belangrijk dat ze getraind worden door de pup voldoende te laten bewegen.

Om voldoende energie te hebben om te kunnen bewegen hebben puppy’s vetten nodig, in het puppyvoer dienen minimaal 16% aan dierlijke vetten te zitten. Die worden natuurlijk ook geleverd uit het hoogwaardige eiwit oftewel vlees.
Met plantaardige eiwitten kan een pup nog niet zoveel omdat het darmstelsel daar nog niet op afgestemd is. Het is dus vooral belangrijk dat hij voldoende dierlijke eiwitten binnenkrijgt.

Puppy moet geleidelijk aan groeien

Een puppy moet voer hebben wat afgestemd is op zijn grootte. Er zit verschil in het groeien van een grote hond en een kleine hond. Dat is iets waar je rekening mee moet houden als je puppyvoer gaat kopen.
Het puppyvoer moet de juiste voedingsdichtheid hebben (dus de juiste hoeveelheid voedingsstoffen per kg voeding) afgestemd op hoe groot je pup gaat worden.

Kleine hond: Het skelet en de spieren van een kleiner ras honden zijn binnen een jaar volgroeid.

Grote hond: het skelet en de spieren van een groter ras hond zijn pas binnen 2 jaar volgroeid.

Bij zowel de grote als de kleine honden moet het skelet en de spieren geleidelijk aan groeien. Gebeurt dit niet dan ontstaan bot- en gewrichtsproblemen.

Verhouding calcium:fosfor

De verhouding calcium:fosfor moet minimaal 1:1 en maximaal 1:6 zijn.
Als een volwassen hond teveel calcium heeft dan wordt dit door het lichaam gewoon afgebroken. Echter dit proces werkt bij een pup nog niet. Overtollig calcium in het puppylichaam betekend een te snelle groei van de botten. Dit is voor de pup zelf heel vervelend omdat hij te maken krijgt met groeipijnen. Maar ook de fosfor wordt door te veel calcium niet goed opgenomen. Als de fosfor niet goed wordt opgenomen dan kan vitamine D niet goed worden aangemaakt.

Dan kan de pup botdemineralisatie krijgen waarbij de botten kwetsbaarder zijn en dus sneller kunnen breken.

Teveel calcium

Een pup kan het teveel wat hij binnenkrijgt aan calcium niet verwerken op dezelfde manier als een volwassen hond. Een volwassen hond plast het teveel aan calcium simpelweg uit. Maar een pup zijn verteringsstelsel is zo ingericht dat tot een bepaalde leeftijd alle calcium wordt gebruikt voor de aanmaak van skelet en spieren.

Doordat alle calcium gebruikt wordt zullen bij een te veel aan calcium de botten van de pup te snel groeien. Dit veroorzaakt groeipijnen bij de pup waardoor hij kan gaan manken of slecht lopen.
Tevens wordt de fosfor niet goed opgenomen. Calcium en fosfor zorgen samen voor de stofwisseling en de botontwikkeling. Een fout evenwicht tussen deze mineralen kan betekenen dat je hond broze botten of misvormde gewrichten of zelfs nierfalen krijgt.

Daarnaast wordt ook de vitamine D niet goed aangemaakt. Vitamine D is de transporteur van het calcium en dus eveneens verantwoordelijk voor de aanmaak van botten en skelet.

Het is dus erg belangrijk alleen al om deze reden dat puppy’s ook gewoon puppyvoer krijgen en geen volwassen voer.

Teveel calcium in de puppyvoeding kan ervoor zorgen dat er skeletafwijkingen ontstaan bij de hond op volwassen leeftijd

Zetmeel en vezels

Een pup heeft geen zetmeel nodig om te groeien. Het is dus onnodig om een pup zetmeel door het eten te geven. Veel puppyvoeding bevat echter aardappel. Dat is een zetmeel product maar bevat ook heel veel mineralen als magnesium, mangaan en kalium. Daarentegen heeft hij wel vezels nodig voor een gezonde darmflora

Vulmiddelen

Ik zou zelf de pup zo weinig mogelijk vulmiddelen geven. Honden kunnen een allergie opbouwen voor granen en andere vulmiddelen. (verder ook voor andere dingen) Dus door te zorgen dat de pup zo weinig mogelijk granen te voeren is de kans een stuk kleiner dat hij daar een allergie voor opbouwt. Vulmiddelen voegen verder toch weinig tot niets toe en dienen eigenlijk alleen als maagvulling.

Om een allergie bij je hond te voorkomen is het belangrijk dat je de darmflora van je pup en je hond als deze volwassen is goed op peil houdt.

Organimal puppyvoeding

Mijn voorkeur gaat uit naar de puppyvoeding van Organimal.
Van Organimal weet ik zeker dat ze met hoogwaardige producten werken en dus ook hoogwaardige ingrediënten. Dat er geen overbodige vulmiddelen in het eten zit waardoor de pup allergisch zou kunnen worden. Maar dat het voer precies is afgestemd op hetgeen de pup nodig heeft.

Kijk hier voor het puppyvoer van Organimal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *