Straffen bij blaffen

Vanavond zat ik op het terras waar ook verschillende mensen met honden zaten. Er was een hond bij die bij elke langslopende hond blaffend opstond en uitviel. En iedere keer werd hij kort gepakt en kreeg een klap voor zijn kop. Voor mij pure mishandeling maar ik zit in een ander land en heb me er dus wijselijk niet mee bemoeit.

Afgelopen week zat ik wederom op het terras (ik ben op vakantie) en zag ik precies het tegenover gestelde. Een cocker spaniel viel uit naar iedere langslopende hond en het vrouwtje bleef hem maar aaien en masseren.

Lastig hoor vakantie, want eigenlijk heb ik nooit vakantie. Deze dingen houden me namelijk heel erg bezig omdat ik het zo veel en zo vaak zie gebeuren. En het lastige is, hoe bereik je deze mensen?
In het begin deelde ik kaartjes uit en vertelde ik mensen dat ik ze kon helpen. Maar heel veel mensen worden boos als je dat doet of zegt. Toch heb ik besloten dat als ik terug kom van vakantie ik mensen er toch weer op ga aanspreken en ga proberen een gesprek met ze te krijgen en aangeven dat ik ze wel kan helpen.

Straffen EN belonen

Ik heb in de loop der tijd gemerkt dat mensen in boosheid blijven hangen. Het is voor heel veel mensen heel lastig om te schakelen van straffen naar belonen. Echter een hond schakelt heel snel.
Ik kan me voorstellen dat je je hond corrigeert (een klap geven vind ik al te ver gaan) als hij blaft, maar ik zie zelden of ooit dat mensen op het moment dat de hond stil is de hond belonen. Terwijl het juist heel belangrijk is, als je je hond straft dat je hem ook duidelijk maakt wat je wel van hem wil.
Het is dus erg belangrijk dat als je corrigeert, je ook meteen beloond als de hond het gewenste gedrag laat zien en dat gebeurt niet of nauwelijks.

Gedrag kun je niet afleren

Je kunt gedrag van een hond niet afleren. Je kunt er hooguit ander gedrag voor in de plaats zetten. En dat vergt training. Als je hond dus uitvalt naar andere honden, dan is de eerste vraag die je jezelf moet stellen wat je wel wil van je hond. Ik zou zelf kiezen voor het feit dat de hond naar me kijkt, zeker als ik op een terras zit. Ik kan mijn hond dan namelijk geruststellen en vertellen dat hij niet hoeft te blaffen. Ik kan hem daarnaast met mijn lichaamstaal duidelijk maken dat hij niet hoeft te blaffen en dat ik de situatie onder controle heb.
Met behulp van de Nee-training en met behulp van de contact training kun je dus in het blaffen een heel eind komen.

Het blaffen is vaak een teken van onzekerheid bij je hond en dus is het ook zaak om leiding te gaan geven aan je hond. Als je alle drie die zaken op gaat pakken en gaat trainen dan weet ik zeker dat je binnen afzienbare tijd een hond hebt die totaal anders reageert.

Misschien ook interessant:

Contact training

Hoe geef ik leiding aan mijn hond

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *