De kracht van belonen

Waarom ga jij naar je werk?
Dat is een vraag die ik regelmatig aan mijn cursisten stel.

Zou je ook naar je werk gaan als je er geen geld voor kreeg?
Het meest gehoorde antwoord is NEE.
Zelfs al hebben mensen het leukste werk van de wereld, als ze er niets mee zouden verdienen zouden ze niet meer gaan.

  = 

 

We verwachten wel dat onze honden voor niets gaan luisteren. Ik ga je uit de droom helpen. Als je de hond niets hebt aangeleerd met een beloning (of met heel veel pijnprikkels) dan zal hij nooit naar je gaan luisteren omdat hij je zo leuk vindt. Ik moet tenminste de eerste hond nog tegenkomen.

Ik hoor nog veel te vaak dat mensen vinden dat de hond naar hen moet luisteren omdat HIJ DAT WIL. Dat kun je rustig vergeten. Je hond zal niet naar je gaat luisteren omdat jij dat wil. Hij zal naar je gaan luisteren omdat jij hem dat aanleert met behulp van een beloning.
Jammer hoor, weer een illusie armer over je hond.

Zelfde als mensen

Toch verschilt de hond niet zo veel van ons als mensen. Jij wil best iets voor een vriend doen. Je wil een vriend best helpen. Maar als een vriend alleen maar jouw hulp vraagt en hij is nooit thuis als jij hulp nodig hebt zal die vriendschap snel verwateren.
Als je vrijwilligerswerk doet is je beloning de dankbaarheid die je krijgt van de mensen waar je vrijwilligerswerk voor doet of van de dieren waar je voor werkt. Maar als je vrijwilligerswerk zou bestaan uit werk waar je geen dankbaarheid krijgt en waar dus de beloning weg is dan  stop je ermee!
Het enige waar we met honden van verschillen is dat we voor familie nog wel heel veel willen doen zonder daar iets voor terug te verlangen, maar zelfs daar zitten grenzen aan voor veel mensen.

Onze hond

Ik zou haast zeggen neem de proef eens op de som, ga eens proberen je hond iets nieuws aan te leren ZONDER beloning. Als hij niet beloond wordt, op geen enkele manier zal je hond of heel langzaam zijn ding misschien toch gaan doen of hij stopt gewoon en gaat iets anders doen.

Laat me in de reactie weten of je het hebt geprobeerd en hoe je hond reageerde!

Automatisme
Als je je hond ooit iets geleerd hebt en je hebt dat heel vaak getraind zal je hond dit gedrag ook zonder beloning uitvoeren. Simpel weg omdat het bijna of helemaal automatisme is geworden voor je hond om het commando op te volgen.

Belonen bij nieuw commando
Wil je je hond iets nieuws gaan leren, zorg dan voor een supersterke beloning. En voor de ene hond is een bal een beloning en voor de andere hond een snoepje en dan bij voorkeur iets wat hij normaliter niet krijgt, dus geen droog koekje of een klein snoepje maar echt iets lekkers als een stukje frikandel of knakworst.

En daar kom ik weer even terug op de menselijke vergelijking. Als jij over moet werken en je baas vraagt je voor hetzelfde als dat je normaal ook werkt, dan zul je minder snel geneigd zijn als dat hij je € 500 bied voor een paar uurtjes overwerk.

Zorg dus voor een geweldige beloning voor je hond als je begint met een nieuwe oefening.
Ik heb hieronder een video van een hond die bijna niet te trainen is. Je ziet dat hij met een goede beloning wel iets kan leren.

Tot wanneer beloon je je hond

Je beloont de hond voor elke nieuwe oefening totdat hij de oefening beheerst. En beheerst wil zeggen dat je hond hem 100x van de 100 commando’s uitvoert. Uiteraard stop je dan niet met belonen maar ga je over op interval beloning.
De interval beloning ga je rustig afbouwen tot heel af en toe nog eens een beloning.

Want zeg nu zelf een bonus van je baas is toch ook geweldig?

Misschien ook interessant:

Communiceren met je hond voor betere trainingsresultaten

Hoe geef ik leiding aan mijn hond

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *