Zindelijkheidstraining, hoe maak ik mijn hond zindelijk?

Ik krijg regelmatig een berichtje dat de hond niet zindelijk wil worden. Dat de zindelijkheidstraining niet lukt of dat men heel veel naar buiten gaat met de hond maar dat de hond toch binnen plast.

Zindelijkheidstraining lukt niet omdat de hond zich niet veilig genoeg voelt.

Herplaatshonden kunnen tijdelijk onzindelijk zijn. Vaak heeft dat te maken met het feit dat de hond zich buiten nog niet veilig genoeg voelt. Een hond moet zich kunnen ontspannen alvorens hij aandrang krijgt.

Het kan dus zomaar zo zijn dat je uren met je hond buiten loopt zonder dat hij plast of poept tot hij binnen is en dat binnen of in de tuin opeens wel gaan plassen of poepen.
Hij voelt zich dan binnen veilig en op dat moment komt de aandrang.

Hoe ga je hiermee om?

 1. Voordat je gaat wandelen ga je naar 1 vaste plaats, dicht bij huis die snel en makkelijk te bereiken is met de hond
 2. Je blijft op deze plaats staan net zo lang tot de hond geplast of gepoept heeft. Dit kan in het begin heel erg lang duren, want zoals al eerder gezegd moet de hond zich veilig voelen op deze plaats.
  Het kan dat de hond eerst gaat snuffelen, en gaat rondkijken maar vervolgens naar je gaat kijken. Het kan dat de hond naast je gaat zitten, of zelfs naast je gaat liggen.
  De fout die dan veel gemaakt wordt is dat mensen er vanuit gaan dat de hond dan wel niet zal moeten en ze gaan lopen
 3. Je gaat niet eerder lopen dan dat de hond geplast of gepoept heeft op deze plaats. Ook al gaat de hond 100 andere dingen doen, ook al duurt het de eerste keer misschien wel langer dan een half uur, je blijft op die plaats staan.
 4. Je hebt vaak eerder effect als de hond net wakker is en uit de bench is, want net al de meeste mensen moeten ze dan ook plassen, maar de aandrang komt pas als de hond ontspannen is dus blijven staan.
 5. Op het moment dat de hond plast of poept dan prijs je hem natuurlijk de hemel in, je geeft hem iets heel lekkers en ga je lekker een stukje wandelen. Als hij tijdens de wandeling nog een keer poept of plast dan prijs je hem uiteraard weer de hemel in en geef je hem weer iets lekkers.
 6. Op het eind van de wandeling (beetje afhankelijk van hoe lang de wandeling duurt) ga je terug naar de plaats waar je bent begonnen en waar je de hond wil laten plassen of poepen, je blijft daar weer een tijdje staan. Gebeurt er niets dan ga je weer naar binnen.
 7. NA EEN UUR ga je weer naar de plaats waar hij mag plassen of poepen en blijf je er staan net zo lang tot hij weer geplast of gepoept heeft, als hij tijdens de wandeling namelijk niet meer geplast of gepoept heeft en ook na terugkomst op deze plaats niet dan is er inmiddels minimaal anderhalf uur voorbij of misschien al wel meer dus kan hij aandrang krijgen. Je blijft hier dus weer staan.
 8. De bedoeling van keer op keer naar dezelfde plaats gaan is dat de hond steeds sneller gaat ontspannen op deze plaats en dus steeds sneller zal gaan plassen of poepen.
 9. Verder wordt het voor de hond duidelijk dat hij regelmatig naar een plaats gaat waar hij kan ontspannen en dat regelmatig de gelegenheid krijgt om te poepen en te plassen
 10. Als hij dan alsnog een ongelukje in huis heeft probeer je dat te stoppen door in je handen te klappen bijvoorbeeld. Lukt het om dit te stoppen dan ga je meteen weer naar deze plaats buiten terug. Lukt het niet om het te stoppen dan negeer je het volledig, zet je de hond rustig buiten en ruim je het op zonder dat de hond het ziet.
  Als je gaat mopperen op je hond, of je wordt boos dan is de kans groot dat hij het ziet als negatieve aandacht en kan hij op die manier aandacht gaan trekken. Dus altijd opruimen als de hond het niet ziet en verder totaal negeren.
 11. HOU DIT RITME MET HEM VOORLOPIG VOL, JE MAG WEL GAAN OPBOUWEN VAN 1 UUR NAAR EEN UUR EN EEN KWARTIER, DAN ANDERHALF UUR DAN 1 UUR EN 3 KWARTIER EN ZO TOT ONGEVEER 3 UREN.

Als de hond vaker dan eens in het uur plast kan het zijn dan hij een blaasontsteking heeft of een andere medische aandoening, het is dan wel zaak om de dierenarts in te schakelen.
Probeer in dat geval met een soeplepel een plasje op te vangen zodat de dierenarts het na kan kijken.

Belangrijke tips hier nog bij:

 • Boos worden werkt altijd averechts, de hond zal het of stiekem ergens achter gaan doen of juist in het zich om je boos te maken zodat hij aandacht krijgt
 • Als de hond niet plast of poept op de plaats die je hebt uitgezocht dan is hij nog niet ontspannen genoeg daar en moet je de tijd dat je daar staat gaan verlengen, hoe vervelend ook als het slecht weer is
 • Doorzetten is wel heel belangrijk, want hoe meer jij je irriteert hieraan, hoe minder ontspannen je hond wordt en dat wordt buiten alleen maar erger. Dus negeren als hij het binnen doet en belonen als hij het buiten doet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *