EPI=Exocriene pancreas insufficiëntie bij de hond

EPI (Exocriene pancreas insufficiëntie) is één van de aandoening aan de alvvleesklier (pancreas) van de hond.
Als de hond deze aandoening heeft komt het het spijsverteringssysteem van de hond in gevaar en daarbij dus het hele systeem van de hond.

De hond vermagert omdat het voer niet wordt verteerd en dus niet opgenomen wordt in het lichaam. Maar ook de vitaminen en mineralen worden niet opgenomen in het lichaam waardoor de hond overal een groot tekort krijgt en dus lichamelijke maar ook gedragsproblemen kan krijgen.

Wat gebeurt er bij EPI (Exocriene pancreas insufficiëntie)

Het deel van de alvleesklier waar de enzymen worden aangemaakt is gestopt met werken of in ernstigere gevallen is het compleet verschrompeld en volledig weg.
Dat betekend dat er geen uitscheiding meer is van alvleeskliersap waardoor er dus geen enzymen meer worden toegevoegd aan het voedsel in de darm.
Het voedsel wordt dus niet afgebroken en kan daardoor niet opgenomen worden.

De volgende klachten kunnen duiden op EPI
  • Vermageren ondanks (extreem) goede eetlust
  • Hond heeft continu honger
  • Veel drinken en veel plassen
  • Chronisch afwijkende ontlasting (water diarree of dikke stopverf)
  • Werkelijk alles eten wat hij maar kan vinden.

Als de hond EPI=Exocriene pancreas insufficiëntie heeft komt het het spijsverteringssysteem van de hond in gevaar en daarbij dus het hele systeem van de hond.

Werkelijk alles eten

Een hond is over het algemeen beter in staat om te herkennen dat hij voedingsstoffen mist. Maar hij heeft in onze maatschappij (lees niet in de natuur) geen idee waar deze voedingsstoffen zich bevinden en dat ze normaliter in zijn voer (behoren te) zitten.

Omdat hij daarnaast continu honger heeft gaat hij dus willekeurig van alles eten wat hij tegenkomt en wat enigszins eetbaar is (soms zelfs dingen die niet eetbaar zijn maar ruiken naar…. Zoals plastic)

Hij is continu op zoek naar eten

Vers vlees

Een hond vers vlees voeren zal er in ieder geval voor zorgen dat de alvleesklier ontlast wordt als deze nog aanwezig is. Als de alvleesklier nog aanwezig is en je voert vers of diepvries pancreas bij het voer (of enzymen) dan is het mogelijk dat de alvleesklier na een “rustperiode” weer zelf enzymen gaat aanmaken en dat de hond dus langzamerhand van de toegevoegde enzymen af kan.

Als de alvleesklier volledig is verschrompeld en als het ware is afgestorven dan moet de hond de rest van zijn leven zo weinig mogelijk vet gebruiken en moeten de enzymen toegevoegd worden bij ALLES wat hij eet.

Hoe weet je of de alvleesklier er nog zit?

Je kunt bij de dierenarts een echo laten maken van de alvleesklier om te zien of het deel dat de enzymen aanmaakt alleen maar is gestopt met werken of dat het volledig weg is.

Orgaantherapie

Het is uitsluitend therapie als de alvleesklier nog aanwezig is. Anders kun je pancreas vlees ook geven want je vult daarmee enzymen bij die de hond nodig heeft.

Volgens onderzoek (en inmiddels bewezen) is orgaantherapie in het geval van EPI als de alvleesklier nog volledig in takt is een supergoede oplossing.

Carnis maar ook Carnibest heeft verse pancreas uit de vriezer. In de vriezer gaan de enzymen niet dood maar worden ze door de kou inactief.
Zo gauw de pancreas ontdooit worden de enzymen bij 30 graden weer actief. In het darmkanaal is het 38 graden en kunnen de enzymen dus perfect hun werk doen.

Ik wil het hele onderzoek over orgaantherapie lezen.

Aanbevolen voeding bij EPI

Uiteraard is het belangrijk dat de hond niet teruggaat op zijn “oude droogvoer” omdat de kans groot is dat dit de EPI heeft veroorzaakt of in ieder geval heeft verergerd.

Belangrijk is dat de hond zo weinig mogelijk vet eet. EPI kan alleen opgelost worden als er bij ALLES wat de hond eet enzymen toegevoegd worden.
Dit kan op twee manieren:

  • Poeder of capsules met de juiste enzymen
  • Pancreas vlees door het vers vlees van de hond mengen waarbij de hond 8 gr per kg lichaamsgewicht per dag nodig heeft.

Mijn voorkeur gaat uiteraard uit naar vers vlees maar dat is in principe altijd al en dan in dit geval aangevuld met verse pancreas.

Endocriene gedeelte van de alvleesklier is niet aangetast

Bij EPI is het endocriene gedeelte van de alvleesklier niet aangetast en en dus maakt dat gedeelte van de alvleesklier nog wel gewoon insuline en glucagon. De hond heeft dus geen suikerziekte of diabetes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *