Pup opvoeden

Een pup opvoeden is lastig. Geertruida heeft een privé les geboekt. Ze heeft een Duitse herder pup van 11 weken, ze heeft hem 3 weken geleden opgehaald bij de fokker. Volgens Geertruida komt hij bij een supergoede fokker vandaan want hij is al gewend aan de bench en hij had al geleerd aan de lijn te lopen. 2 Leerpuntjes zijn dus al getackeld (dacht ze)

Ik vraag haar om even zo uitgebreid mogelijk te vertellen waar ze tegenaan loopt.
Ze begint haar verhaal:

“We hebben het thuis uitgebreid besproken of- en welke hond we zouden willen. Mijn man en ik waren het er over eens dat het een Duitse herder zou worden. Onze voorkeur ging uit naar een pup. We hebben diverse fokkers gesproken en we wilden geen zogenaamde werkhond.

We konden op de wachtlijst bij een fokker die geen werkhonden fokte maar “gewoon” huishonden.
Vanaf het moment dat we op de wachtlijst stonden was ik een soort van zwanger van ons hondje.

Natuurlijk had ik gelezen dat honden wel eens wat kapot maakten, dat je ze niet lang alleen kunt laten en dat je vaak met ze naar buiten moest om zindelijk te maken etc. Maar ik droomde ook van dat heerlijke hoopje op schoot, ik zou hem van alles leren en het zou een fantastische hond worden.”

Pup opvoeden is lastig

Ze barst in tranen uit en zegt: “ Het negatieve wat werd geschreven over pups is in het echt 10x erger dan ik had verwacht. En als ik hem op schoot neem is het net een piranja, hij bijt overal in en ik moet oppassen dat hij niet in mijn gezicht bijt.

Ik kan hem niets leren want na 5 minuten wil hij al niet meer en gaat hij iets anders doen of sloopt hij weer iets.
Hij zou in een bench kunnen volgens de fokker maar hij krijst alles bij elkaar. Ik ben de hele dag politieagent aan het spelen en ik ben de hele dag boos op hem omdat hij dan weer iets stouts doet of iets kapot maakt. Ik wil helemaal geen politieagent spelen en ik wil al zeker niet boos zijn op zo’n klein hummeltje.

Mijn man is bijna nooit thuis maar als hij thuis is lijkt het een compleet andere hond!”

Ik haal eerst een kopje koffie en een glaasje water en laat Geertruida even bijkomen.
Ze lacht door haar tranen heen en zegt: “stom he? Na 3 weken zo’n kleine pup ben ik al total loss”

Een pup opvoeden, van slapen en eten worden ze groot

Ik glimlach en zeg dat het helemaal niet stom is, maar dat zowel zij als de pup beiden totaal uitgeput zijn.

“Maar” zegt ze, “ik heb geen idee hoe ik dat op moet lossen”
Ik zeg dat ik dat begrijp en dat ik haar daarbij ga helpen.

Alleerst zeg ik moet de pup gaan slapen in zijn eigen bench k leg haar uit dat een uitgeruste hond veel beter handelbaar is. Ik leg haar uit dat ze haar buren even moet inlichten dat het de komende 2 dagen wat lawaaiig kan zijn.


Geertruida geeft aan dat de buren aan beide kanten werken. Ik vertel haar hoe ze het gaat aanpakken met de bench.
“Maar” zegt ze, “is dat niet zielig”

Ik leg uit dat dat zeker niet zielig is. Hij krijgt rust waardoor hij beter handelbaar wordt en Geertruida krijgt een behoorlijk aantal “vrije uurtjes” zodat ze zelf ook eens even bij kan komen.

Vervolgens vertel ik haar dat ze de tijd dat de pup wakker is alsnog politieagent moet spelen, een lieve politieagent maar wel een politieagent die de pup precies moet leren wat wel en wat niet mag. Trainen doe je namelijk een hele dag.

Pup opvoeden
Met een pup ben je in het begin continu politieagent

Voor een pup is wandelen niet nodig!

Een pup wil de wereld ontdekken wil ik verder gaan met mijn verhaal
“Ja” onderbreekt ze me, “hij zou aan de lijn kunnen lopen, maar bij ieder dingetje wat hij ziet gaat hij zitten. Zo kun je toch niet wandelen?”

Ik vertel haar dat dat een veelgehoord misverstand is dat honden MOETEN wandelen. Een wilde hond gaat ook niet zomaar voor de fun een rondje lopen, dat is namelijk zonde van zijn energie.

“maar” onderbreekt ze me, “hij heeft juist teveel energie”
Ik probeer haar uit te leggen dat de pup door te weinig slaap adrenaline produceert en dat werkt als een pepmiddel. Maar als hij straks goed uitgerust is en de adrenaline is gezakt dan zal zijn energie ook een stuk minder zijn.

Ze lacht opgelucht en zegt dat ze al bang was dat ze minimaal 10 jaar alleen aan het lopen was.

Een pup opvoeden is hard werken

Ik stel haar gerust en zeg dat ze daar niet bang voor hoeft te zijn.
“maar”vertel ik haar, “een pup is nog altijd hard werken. Het ideale slaapritme is 2 uur slapen en 1 uur wakker. Maar iedere keer als hij een uur wakker is moet hij gesocialiseerd worden, de wereld leren kennen, en vooral leren wat wel en wat niet mag. Je bent dus iedere keer als hij een uur wakker is een uur aan het trainen.

“Oh maar dat vind ik leuk” zegt Geertruida enthousiast, “alleen is hij het snel beu”

Ik leg haar uit dat een pup een korte spanningsboog heeft en dat een training om iets te leren niet langer dan max 2 minuten mag duren en dat ze moet stoppen met een goede uitvoering voor zover hij dat kan.

Haar gezicht betrekt, “in 2 minuten kun je een hond toch niets leren?”

“zeker wel” zeg ik, “je kunt toch ieder kwartier 2 minuten trainen?””En een pup leert snel dus je kunt hem binnen een week best wel wat commando’s aanleren.”

Een ritme is belangrijk

Geertruida slaakt een diepe zucht.

Ik ga je wat houvast geven zeg ik, Uit ervaring weet ik dat veel nieuwe hondenbezitters met een pup moeite hebben om een regelmaat in de dag te krijgen.
Ik vraag haar hoe laat ze opstaat?

Ze zegt tussen 7.30 uur en 8.00 uur maar dat haar man de pup om 4.30 uur al een keer buiten laat.

Dagprogramma voor Mop(pie)

8.00 Neem ¼ van het eten van Mop mee, til hem uit de bench en loop met hem op de arm naar de plaats waar hij mag poepen en plassen en blijf daar staan tot hij minimaal geplast heeft.

Daarna ga je lopen (wandelen) als hij mee wil lopen, wil hij rustig zitten en alles om hem heen bekijken of wil hij alles besnuffelen, ook goed. Iedere keer als hij naar je kijkt geef je hem een brokje (contact training)

8.15 Naar huis toe en in huis even 2 minuutjes met hem trainen (zijn naam aanleren zou een pré zijn in het begin) Als je hem iets anders aan wil leren de zit of de af of noem het maar op dan MOET hij eerst naar je kijken en ik zou hem even aanlijnen dan zodat hij niet al te ver bij je weg kan tijdens de training, ook in huis.

Daarna ga je je eigen ding doen en je houdt hem wel continu in de gaten. Als hij iets doet wat niet mag zeg je Nee en haal je hem daar weg en geeft hem een botje oid om op te kauwen.
Dit moet je misschien wel 10x doen.

pup opvoeden
Een pup lijkt zo schattig maar het is hard werken

8.30 uur, roep hem bij naam, als hij niet reageert ga je weer verder met 2 minuutjes naam trainen en anders ga je iets anders trainen wat je leuk vindt.
Daarna ga je weer verder met waar je mee bezig was of ga je iets anders voor jezelf doen, terwijl je Mop in de gaten houdt.

8.45 uur doe je hetzelfde als het kwartier ervoor maar na 10 minuten ga je nog even met hem naar buiten om te plassen

9.00 uur voor 2 uurtjes terug in de bench met iets te kauwen (van kauwen worden honden rustig)

11.00 uur komt hij er weer uit en kun je eventueel een socialisatierondje gaan doen, met de auto naar het dorp of de stad of in de polder bij andere dieren, neem ¼ van zijn voer mee en beloon hem rijkelijk als hij iets goed doet

12.00 probeer terug te zijn zodat hij weer twee uurtjes in de bench kan met iets te kauwen

14.00 uur hetzelfde als tussen 8 en 9 of je zoekt nog iets op om te socialiseren. Gebruik zijn eigen brokken om hem te belonen 1/8 van zijn brokken

15.00 uur terug in de bench met iets te kauwen

17.00 uur uit de bench en hetzelfde ritme als tussen 8 en 9 1/8 van zijn brokken gebruiken om te belonen tijdens de trainingen

18.00 terug in de bench

20.00 uur  uit de bench kijk maar of hij bij jullie wil liggen oid. Of dat je nog een blokje om gaat met hem

Probeer het niet te strikt te nemen, dus als je 5 minuten of 10 minuten later bent om hem uit de bench te halen is dat echt geen probleem. En 10 minuten eerder erin voor een keer is ook niet erg, dus je hoeft niet volledig op de klok te leven.

Pfff zucht Geertruida lachtend, ik heb het nog drukker als op mijn werk.

Ik vraag of ze het ziet zitten en ze zegt: “ja zeker wel, hij zit iedere keer 2 uur in de bench dus dat is voor mij al een hele vooruitgang.

2 Dagen later belt ze me op om 15.30 uur en zegt dat hij de eerste dag 2×2 uur heeft gejankt en gekrijst en dat hij dat nog doet, maar dat hij nu na 5 minuten stopt. Ze moest hem zelfs de 1e avond om 20.00 uur wakker maken.
“En” zegt ze blij “Hij hapt natuurlijk nog wel maar het is al wel een stuk minder”
Ik ben zo blij dat ik ben geweest, dit is een beetje wat ik had verwacht van een pup.

Ik heb Moppie nog een aantal keren terug gezien omdat ze hem specifieke dingen aan wilde leren. Om de beginperiode kan ze nu lachen.
Moppie en Geertruida zijn een geweldig stel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *