Hond blaft en gilt in de auto

Ik heb een afspraak met Alex en Dayna. Dit is hun tweede hondje een boerenfox pupje van 10 weken en omdat ze graag wilden starten met een goede opvoeding waren ze op zoek geweest naar een goede hondenschool. Echter een aantal hondenscholen waren vol en bij twee hondenscholen mochten ze niet beginnen omdat de pup nog niet alle benodigde entingen had gehad.
Om toch te starten met de opvoeding hadden ze besloten een privé les bij mij te gaan doen.

Als ze het terrein op komen rijden hoor ik het eerste probleempje al, een schreeuwende en gillende pup in de auto.
Als ze uitstappen zie ik een verhit boerenfox puppenkindje en twee mensen wiens gehoor eerst even bij moet komen. Gelukkig kunnen ze nog lachen!

Problemen?

Mijn eerste vraag zoals altijd bij een privéles:
“Zijn er problemen waar jullie hulp bij nodig hebben om mee te beginnen?”

Dayna heeft haar huiswerk gedaan en haalt haar lijstje tevoorschijn:

  • Zoals je gehoord hebt het blaffen, gillen en janken in de auto

Natuurlijk staat er nog meer op het lijstje, maar in dit artikel behandelen we:

Hond en blaffen in de auto (of hond is autoziek)

Dayna neemt het woord, zij is het meest met Bas bezig: “ Bas hoeft zeker niet persé mee met de auto, is het beter als we hem niet meer meenemen?”

“Nee” zeg ik, “je moet hem zeker mee blijven nemen. Maar als hij niet persé in de auto moet dan kun je starten met kleine stukjes in de auto en altijd naar leuke plaatsen.”

“Oh, je bedoelt dat ik alleen leuke dingen met de auto moet gaan doen? Ja dat kan wel maar ik wil hem ook goed socialiseren met allerlei dingen en dus moet hij ook in de auto om mee te gaan naar de stad, naar de markt enzo. Anders ben ik bang dat hij straks de stad heel erg eng vindt. Wij wonen in een klein dorpje en natuurlijk kan ik daar wel wat socialiseren maar ik wil hem ook wennen aan de drukte van de stad zodat hij straks overal mee naar toe kan”

“Dat begrijp ik” zeg ik,” Wat vindt hij allemaal leuk om te doen?”

Op zoek naar leuke dingen voor de hond

“Hij is dol op mijn vader en moeder” zegt Dayna, “die wonen een straat achter ons, hij vindt het in het parkje bij ons in het dorp ook erg leuk, daar mag hij altijd los rennen en daar trainen we ook wat hij ook erg leuk vindt. Verder vindt hij de dierenspeciaalzaak hier op het dorp erg leuk, dat ruikt natuurlijk lekker.”

Mogelijkheden genoeg dus” zeg ik “om kleine stukjes te rijden. Als je vanaf nu eens dagelijks naar je vader en moeder gaat met de auto, na een tijdje met de auto naar het parkje en iedere dag een bezoekje aan de dierenspeciaalzaak, dan heb je al drie korte ritjes per dag naar dingen die hij erg leuk vindt. Hoe vaak ga je normaliter met hem naar de stad?”

Dayna zegt dat ze minimaal twee keer per week naar de stad gaat met Bas.

Ik zeg: “dat is mooi, als je dan al drie keer per dag een kort ritje hebt met hem naar leuke dingen en je kiest dan nog een iets langere rit om bijvoorbeeld naar de zeedijk te gaan waar je dan kan trainen en je neemt dan de stad in je programma op; dan heeft hij eigenlijk meer dingen die hij geweldig vindt dan dingen die hij spannend vindt. OP die manier wordt het autorijden al leuker. Ik zou hem als hij de auto in gaat een klein snoepje geven en als hij uit de auto komt ook weer een snoepje.
Ik vraag of hij in de bench zit in de auto?”

Dayna zegt: “ja de bench staat achterin, ik ga aan de slag met deze tips. Moet ik dan verder nog iets zeggen als hij zo tekeer gaat in de bench?”

Ik zeg dat ze er het beste zo weinig mogelijk op kan reageren, alleen als hij stil is dan kan ze hem met stem belonen maar verder zo weinig mogelijk. Ik vraag haar of hij ook autoziek is?

Dayna zegt dat hij niet auto ziek is dat ze in ieder geval nog niet gezien heeft dat hij heeft gespuugd of aan het braken was.

Waarom kan de auto zo spannend zijn?

Ik ga haar nog even een stukje uitleg geven van wat er gebeurt en hoe de hond de auto ervaart.

Op het moment dat de hond geen vaste grond meer heeft onder zijn poten maar bewegende grond dan treedt zijn evenwichtsorgaan in werking. Dit werkt ook zo bij een mens vandaar dat het kan dat mensen en met name kinderen autoziek zijn. Het is een raar en vervelend gevoel als je dat voor het eerst meemaakt. Kinderen gaan vaak al van baby af aan mee in de auto en zijn daar dus van heel jong af aan al aan gewend. Om die reden zijn verhoudingsgewijs maar heel weinig kinderen autoziek. Honden gaan vaak pas na 7 a 8 weken voor het eerst in de auto, als ze bij de fokker worden opgehaald. Sommige honden die bijvoorbeeld in het asiel zitten of geboren worden die komen pas op veel latere leeftijd voor het eerst in een auto.
Ze krijgen dus het “rare” gevoel van het evenwichtsorgaan mee waardoor ze duizelig kunnen worden in de auto. Dan geldt voor een hond nog dat er vaak een trauma aan de auto zit. Ze worden namelijk door middel van een autorit uit hun vertrouwde omgeving gehaald. Dit kan natuurlijk zomaar weer gebeuren. Daarnaast als een hond wat angstig is of veel dingen nog spannend vindt en je gaat vaak naar plaatsen waar het voor hem spannend is wordt de auto er ook niet leuker op.
De auto kan dus voor een hond een zeer traumatische gebeurtenis zijn (geworden).
Wanneer een hond vaak met de auto mee moet is het dus belangrijk dat je hem opnieuw aan de auto went en het gaat koppelen aan hele leuke dingen in het begin.

Ook kun je de hond, als hij graag eet, eten geven in de auto zonder dat je met de auto gaat rijden. Zo wordt de auto langzaamaan een bron van allemaal leuke dingen die de traumatische dingen naar de achtergrond verdrijven.
Als de hond zelf in de auto gaat springen, en het langzaamaan leuk vindt om met de auto mee te gaan kun je de ritten gaan verlengen met hem.

Dayna zegt dat ze het begrijpt en gaat met alle tips en adviezen aan de slag.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *