Dat is pas zielig

Zielig…..

We hebben een hondenopvang en daardoor zijn we dus ook regelmatig bij de dierenarts.  Onze honden gaan daar vrolijk naar binnen maar veel honden die ik op dat moment daar zie zijn angstig en bang.
En als je dan om je heen kijkt zie je mensen hun hond aaien, dicht tegen zich aanhouden of tegen hun hond praten, want de honden zijn zo zielig, ze zijn zooooooo bang van de dierenarts.

Ze zijn helemaal niet zielig.  Ze zullen er ongetwijfeld een keer een nare ervaring hebben gehad met een prikje of iets. Sommigen zijn geopereerd. En de meeste honden hebben een associatie met de lucht die bij de dierenarts hangt. Maar het is niets om bang van te zijn. Maar omdat de hond zo reageert gaan de mensen op hun honden reageren. Ze vinden de hond zielig omdat hij zich zo gedraagt, hij is bang hoor ik vaak.
Ja de hond heeft een vervelende ervaring maar jij als mens kan die ervaring omdraaien. De dierenarts kan nog zoveel snoepjes geven, als jij je hond blijft bevestigen in zijn angst omdat je hem zielig vindt zal hij nooit van zijn angst voor de dierenarts afkomen en zal die alleen maar toenemen.

Ik hoor het ook zo vreselijk vaak in de trainingen terugkomen.
Ik wil dit niet, ik wil dat niet want dat is zielig.

Zielig is een emotie waar een hond niets mee kan. Op het moment dat jij een hond zielig vindt betekend dit dat de hond door kan gaan met waar hij mee bezig is omdat het zielig is om er een consequentie aan te verbinden

Of

Als het te maken heeft met angst zal de hond alleen nog maar angstiger worden omdat de baas in dezelfde emotie meegaat onder het mom zielig.

Weet je wat zielig is:

  • Een hond die nergens welkom is omdat hij zich misdraagt omdat jij het zielig vond een grens te stellen
  • Dat hij in het ergste geval weg moet omdat jij het zielig vond een grens te stellen
  • Dat hij bang is en blijft voor bepaalde dingen omdat jij hem zielig vindt en daardoor mee gaat in zijn modus

Dat is pas echt zielig omdat dat de hond echt raakt.

Verwijder de emotie zielig

Verwijder de emotie zielig uit je vocabulair en uit je gedachten ten aanzien van je hond.
Stel grenzen daar waar het moet, en dat hoeft echt niet met pijnprikkels. Ondersteun daar waar hij bang is of help hem als hij ergens bang van is door hem aan te moedigen en hem simpelweg te behandelen zoals je hem normaal ook behandeld als hij niet bang is.

Misschien ook interessant

De hond weet dat hij fout is

Hechtingsstoornis bij honden

 

 

Niets uit dit bericht mag gekopieerd worden. Het mag uiteraard gedeeld worden op social media of elders maar dan alleen als complete link. @copyright pannehoeve

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *