Hond valt uit naar andere honden.

Je hond valt uit naar andere honden. De wandeling wordt een stuk minder leuk omdat je constant op je hoede moet zijn. Je angst is dat je hond een andere hond verwondt of dat je vechtende honden niet meer uit elkaar krijgt.

Ik ga je in dit artikel uitleggen waarom een hond uitvalt en wat je kunt doen (trainen) om te voorkomen dat je weer ontspannen met je hond kunt wandelen.

Hond valt uit naar andere honden. Geen handleiding voor je hond.

Als je een hond koopt of overneemt is er geen standaard training om je hond op te voeden. Ook is er helaas geen verplichting om de taal van de hond te leren (link boek). Daarnaast is er geen verplichting om cursus te volgen met je hond. En als je dan uit jezelf al een cursus volgt met je hond dan zijn er zoveel verschillende manieren om je hond te trainen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Iedereen doet maar wat en denkt de wijsheid in pacht te hebben. Er zijn maar weinig mensen die zich verdiepen in de psychologie van de hond en een probleem oplossen vanuit dit standpunt.

Hond valt uit naar andere honden
Kennis van de taal van de hond is belangrijk als je een hond hebt die uitvalt

Leiding geven aan je hond

Zelfs daar kijkt iedere trainer nog anders tegenaan. Voor de één is leiding geven aan je hond hem met harde hand corrigeren zodat hij leert dat hij bepaalde dingen niet mag doen. De ander vindt alles zielig en heeft geen regels voor zijn hond.

In beide gevallen heeft de hond geen idee wat er van hem verwacht wordt. Hij is alleen bang voor een correctie, maar hij weet niet hoe hij die correctie precies moet voorkomen. In het andere geval is zijn baasje er niet om een probleem voor hem op te lossen en dus moet hij zelf een oplossing bedenken.

Mijn insteek van leiding geven aan een hond

Conditionering fouten

We maken allemaal conditionering fouten. Niet bewust omdat we iets bewust fout doen. Maar conditioneringsfouten sluipen er langzaam in en zijn lastig om er weer uit te trainen.

Conditioneringsfouten worden het meest gemaakt op de momenten dat we niet opletten en juist op dat moment heeft de hond succes met zijn gedrag.

Bijvoorbeeld
Je staat te praten met iemand en je hond maakt zich groot en probeert een andere hond op afstand te houden door hem te gaan aanstaren. Hij gaat iets strakker aan de lijn staan. Jij ziet dat niet omdat je staat te praten en je trekt je hond een eindje terug en begint hem te aaien. Je geeft je hond dus eigenlijk een beloning voor zijn gedrag.
De tegemoet komende eigenaar met hond ziet het ook niet en loopt heel dicht langs je heen. Opeens valt je hond uit.’En de tegemoet komende eigenaar trekt zijn hond snel mee en loopt door. Succes voor jouw hond!!

Je hebt de voortekenen die je hond gaf goedgekeurd door hem daarvoor te belonen met aaien. En vervolgens geef je hem op zijn kop omdat hij uitvalt naar de andere hond. Je bent dus én super inconsequent maar doordat je ging aaien heb je zijn eerste gedrag ook nog eens goedgekeurd.

Dit zijn conditioneringsfouten. Jij doet iets zonder dat je van plan was het gedrag goed te keuren. Je gaat zonder dat je er erg in hebt je hond aaien. Maar je hebt dus fout gedrag beloont waardoor de hond dacht dat hij goed bezig was.

Conditioneringsfouten maak je heel veel en heel snel maar het zorgt wel voor probleemgedrag bij je hond.
Het is echter wel van belang dat je om die reden ook de schuld van probleemgedrag altijd eerst bij jezelf zoekt. Veelal is probleemgedrag een conditioneringsfout die je te laat in de gaten hebt. Een aantal fouten die hieronder vallen zijn:

  • Trekken aan de lijn
  • Bedelen aan tafel
  • Continu aandacht vragen
  • Opspringen tegen mensen

En dat is maar een topje van probleemgedrag wat je er eigenlijk zelf hebt ingebracht.

Hond valt uit naar andere honden. Angst en gewoontegedrag

Inconsequent gedrag van de baas. Geen leiderschap van de baas. De hond weet niet waar hij aan toe is. Dat soort dingen veroorzaken angst bij honden.

Naast angst hebben we nog de trauma’s. Hoe goed we als baasjes ook ons best doen om het de hond naar de zin te maken en om zo goed mogelijk voor onze lieveling te zorgen……..
Alleen de honden met een heel stabiel karakter zullen zichzelf zonder problemen redden.

Hond valt uit naar andere honden
Het is belangrijk dat je hond contact houdt tijdens het wandelen

Angst is in ongeveer 85% van de gevallen de oorzaak van probleemgedrag.

Als we een hond zien die in elkaar duikt op het moment dat er iets gebeurt of als hij iets of iemand ziet, dan weten we dat de hond bang is.
Echter een hond die uitvalt daar gaan we in 99% van de gevallen al vanuit dat het agressie is.

En als we er al vanuit gaan dat uitval gedrag naar andere honden of naar mensen iets anders is dan agressie, dan proberen we het symptoom op te lossen door te corrigeren.

Angst ligt heel vaak ten grondslag aan probleemgedrag. En dat kan angst voor van alles zijn. Lees het artikel maar eens over de pschologie van een trauma bij honden.

Als we er dus vanuit gaan dat angst de grondslag is waarom jouw hond uitvalt naar andere honden, dan begrijp je waarschijnlijk ook dat een correctie NOOIT gaat helpen.
Je moet je hond leren begrijpen dat er niets is om bang voor te zijn en dat jij degene bent die hem beschermt.

Gewoontegedrag bij de mens

Iets wat succes oplevert ga je herhalen. Iets wat geen succes oplevert laat je achterwege. Zo werkt het bij de mens ook.

Alles wat succes oplevert zul je herhalen in het leven. Je hebt ooit leren fietsen. Je hebt geleerd dat als de trappers rondgaan en je gaat op een bepaalde manier op de fiets zitten dat je dan in balans blijft en dat je sneller ergens komt dan dat je moet lopen.

Vanaf het moment dat je wist hoe je met je fiets moest omgaan om succes te hebben ben je dat blijven herhalen. Was jij begonnen met achterstevoren op de fiets te stappen en bleef je daarbij vallen, dan stop je met die manier. Die manier leverde geen succes op en dus stop je ermee.

Je hebt van het fietsen nu gewoontegedrag gemaakt. Je stapt nu op de fiets zonder er over na te denken en je fietst weg. Het wordt nu heel moeilijk om jou te leren dat je niet mag trappen op de fiets of dat je om moet vallen met de fiets. Het gedrag op de fiets is zo vast gezet in jou systeem dat we dat gewoontegedrag noemen.

Ongeveer 90% van onze gedragingen in het leven daar denken we niet meer bij na. Dat hebben we ooit geleerd, dus daar hebben we ooit succes mee gehad. En keer op keer succes. Al deze gedragingen zijn gewoontegedrag geworden.

Gewoontegedrag bij de hond

Dat veel dingen bij een hond ook gewoontegedrag zijn dat weten veel mensen niet. Uitvallen naar andere honden is er daar bijvoorbeeld eentje van.

Jij wandelt met je hond op straat. Jouw hond is bang van andere honden. Als jouw hond dan uitvalt naar die andere hond dan gaat in zijn beleving die andere hond weg. En dat is vaak ook zo want die andere mensen met hun hond lopen door. In zijn beleving werkt het dus als hij uitvalt naar die andere hond. Hij heeft succes met zijn gedrag. En hij gaat dat gedrag dus herhalen.

Hoe vaker dat gebeurt, hoe meer dat gedrag zich vastzet in zijn systeem. (net als bij jou met de fiets).
Er komt een tijd dat de hond niet anders meer kan. Hij ziet een hond, hij valt uit naar de hond en de hond gaat weg.

Hij zal dan niet meer kijken of dit een sociale hond is of een agressieve hond. Het maakt allemaal niet meer uit. Hij ziet een andere hond en hij MOET uitvallen.

Je kunt een hond niets afleren

Er staat een artikel op de site dat je een hond niets kunt afleren. Dat is natuurlijk heel zwart wit bekeken. Maar gewoontegedrag kun je ook niet afleren zonder er ander gedrag voor in de plaats te zetten wat gewoontegedrag zal moeten worden.

En dat betekend trainen, trainen en nog eens trainen op nieuw gedrag wat in de plaats moet komen voor het oude gedrag.

Het gedrag van het baasje

De derde factor die probleemgedrag in stand houdt is het gedrag van het baasje. Want als jij bang bent dat je hond uitvalt (en dat gaat hij  doen omdat hij dat altijd doet) dan reageer je daarop. Door erop te reageren bevestig je de angst van je hond. Ook jij hebt bepaald gewoontegedrag als je dingen ziet waar je hond op reageert. Dus doordat jij altijd hetzelfde doet als je een hond ziet (de riem strakker vastpakken, je hond vermanend toespreken) blijft je hond ook in hetzelfde gewoontegedrag.

Dit is namelijk een soort van vaste kettingreactie die hoort bij het zien van een andere hond. Dus je gaat niet alleen je hond trainen maar je moet jezelf ook gaan trainen in het veranderen van gedrag.

Trainen als een hond angsten heeft

Dat betekend dat je de hond eigenlijk aan het “handje” moet nemen en hem moet gaan leren dat de dingen waar hij nu op reageert niet eng zijn. Je moet zijn nieuwe gedrag stukje voor stukje op gaan bouwen. Daarbij moet je zorgen dat hij niet terugvalt in oud gedrag

 Hond valt uit naar andere honden. De invloed van de geleider van de hond.

Zowel de geleider als de hond zitten vast in een “systeem” wat het probleemgedrag in stand houdt. Daarbij vinden geleiders van de hond veel dingen zielig. En ze vinden dat hun hond veel meer nodig heeft dan dat ze hem tijdens een training bieden.

Een hond hoeft niet te wandelen

Dat is een uitspraak die me vaak niet in dank wordt afgenomen en die ook vaak niet opgevolgd wordt. Maar met een angstige hond ga je niet wandelen op een plaats waar je veel andere honden tegenkomt. Eigenlijk zelfs niet op een plaats waar je alleen nog maar de kans loopt om een andere hond tegen te komen.

Zielig

Er is helemaal niets zieligs aan als je je hond aan een kort lijntje meeneemt en hem gaat leren dat andere honden niet eng zijn. Dat het op straat niet eng is.
Er is niets zieligs aan als je met je hond weer helemaal opnieuw begint en hem de kans geeft om alles om hem heen eens rustig te bekijken.

Het is veel zieliger als je met een hond over straat gaat die continu op zijn hoede is. Een hond die continu bang is dat er een andere hond ergens vandaan komt.

Hond valt uit naar andere honden. Hoe start ik opnieuw met mijn hond?

Nieuwe vaste rituelen

Start met nieuwe vaste rituelen als je met je hond naar buiten gaat. Hij moet gaan zitten als je buiten bent zodat jij rustig de deur dicht kan doen. Je gaat pas een eindje lopen als hij naar je kijkt. Zo lang hij alleen de omgeving blijft scannen blijf jij lekker staan en laat je hem de omgeving bekijken.

Jij kunt rustig blijven en je hond kan rustig blijven. En je hond zal niet rustig blijven want hij heeft een vast patroon. Maar juist dat vaste patroon moet je gaan doorbreken.

Contact

Geef hem lekkere dingen als hij naar je kijkt. Pas als hij de rust heeft om heel regelmatig naar je te kijken dan voelt hij zich prettig. Zo lang hij spiedend om zich heen blijft kijken voelt hij zich niet op zijn gemak en ga je gewoon niet verder.

Zorg dat hij contact met je heeft als je weer een stukje verder gaat. Hij moet het vertrouwen hebben dat jij op hem let. Het vertrouwen hebben dat er niets gebeurt zolang jij bij hem bent. Dus beloon hem rijkelijk als hij contact met je maakt.

Dit blijf je het komende halve jaar ook gewoon doen!

Hond valt uit naar andere honden

Hond valt uit naar andere honden, geef je hond veiligheid en vertrouwen

Komt er een andere hond, loop dan niet op de hond af maar loop er vandaan. Je hoeft geen honden te vermijden. Maar laat je hond zien dat jij voor hem zorgt. Om die reden begin je de training vanaf je voordeur. Indien nodig (als je ziet dat je hond wil uitvallen) loop je terug naar binnen. Laat hem even kalmeren en ga weer terug naar buiten.

Uitbouwen van de wandeling

Pas als hij contact kan maken als er een andere hond langskomt en je kunt hem belonen dan is het tijd om de wandelingen uit te gaan bouwen. Let goed op zijn lichaamstaal (boek kalmerende signalen) als je ziet dat hij gaat staren of reageert op een andere hond dan draai je resoluut om tot je weer contact met hem hebt en beloon je hem rijkelijk.

Training duurt lang

Deze training heb je niet in een paar weken gefixt. Bedenk maar eens hoe lang het gaat duren voordat jij Chinees kan schrijven en praten of nog beter start direct aan een cursus chinees op het moment dat je met je hond deze training gaat inzetten. Tegen de tijd dat jij Chinees kan praten is je hond ook zover dat hij zonder uitvallen kan wandelen. (grapje)

Hond valt uit naar andere honden. Voeding

Wist je dat honden wantrouwig kunnen worden of kunnen zijn door gebrek aan voedingsstoffen? Met name gebrek aan magnesium zorgt ervoor dat een hond krampachtig reageert in stress situaties.

Weinig hondenvoeding bevat voldoende magnesium. Je kunt in het geval van angst je hond dus ondersteunen met supplementen.
Het beste supplement hiervoor is gedrag in balans. Daarnaast kun je je hond ook nog extra magnesium geven met L-trypthofaan en vitamine B6.

Je ondersteunt hiermee het zenuwstelsel van de hond en de prikkelverwerking van de hond in de hersenen waardoor hij makkelijker leert, maar ook beter met stress situaties omgaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *