Spiegelen en honden

Het is een beetje een trend geworden in hondenland, spiegelen met honden.
Op zich wel een grappige trend voor iemand die er open voor staat. Het is soms erg confronterend en veel mensen ontkennen dat hun hond hen spiegelt.
Het is misschien wel het lastigste probleem om onder controle te krijgen omdat je namelijk aan jezelf moet werken in plaats van aan een probleem bij je hond.

Wat betekend spiegelen

Spiegelen wil zeggen dat de hond reageert op jou of op jou gemoedstoestand. Hij houdt je met zijn gedrag letterlijk een spiegel voor.
Als ik mensen aan de telefoon krijg die me vertellen dat hun hond “plotseling” en probleem heeft dan is het eerste wat ik vraag wat er in de thuis situatie veranderd is. Een hond zijn gedrag verandert niet zomaar. Vaak ligt daar iets aan ten grondslag. En dat iets kan een trauma zijn wat hij zelf heeft opgelopen maar heel vaak heeft het te maken met hoe jij je voelt en het feit dat jij anders reageert dan “normaal”

Gedachtenlezen

Ik vertel altijd iedereen dat de hond gedachten kan lezen. En dat kan hij feitelijk ook omdat hij er voor open staat. Eigenlijk kan ieder levend wezen dat, maar omdat wij mensen soms te nuchter zijn hiervoor of er niet in geloven verdiepen we ons er niet in en houden we het ver van ons bed.

Voorbeeldje

Ik vind zelf dat ik niet kan oordelen voordat ik iets mee heb gemaakt. Om die reden heb ik me ooit ingeschreven voor een workshop communiceren met dieren. Ik was en ben een nuchtere zeeuw en had niets met energiebanen, helderziendheid etc.

Affijn, wij daar naar toe en voordat we naar binnen gingen stond er een groepje mensen waar ik me bij voegde. Na wat heen en weer gepraat vroeg ik wat hen verwachtten van de workshop…… Ik gaf aan dat mijn enige doel was om niet weggestuurd te worden want ik vond het eigenlijk belachelijk, laat ik het zo maar noemen.
Wat ik niet wist is dat de cursus leidster op dat moment ook in dat groepje stond. Ik had een cursus leidster verwacht denk ik met grote gewaden aan en geen nuchtere simpele zeeuwse vrouw. Maar daar kwam ik al snel achter toen we naar binnen gingen en zij voor de groep ging staan.
Ik had daar net buiten staan verkondigen dat het allemaal belachelijk was etc, dus ik voelde me op dat moment wel een beetje zitten en een beetje opgelaten.

Gelukkig kon ze er om lachen en ze ging met het tegendeel bewijzen.
Dat deed ze door me eerst te laten zien dat ze prima in mijn hoofd kon kruipen en dat ze precies kon zeggen wat ik thuis aan het doen was voordat ik naar de workshop kwam, hoe mijn woonkamer eruit zag en zelfs wat ik gegeten had.

Mijn eerste reactie was toen ook: getver wat een eng mens.

Mijn eerste foto was een paard, en ik geloofde echt niet dat ik met een foto kon communiceren. Mijn gedachten dwaalden dus af naar wat ik thuis nog moest doen. De cursus leidster kwam naast me zitten en zei dat het schilderwerk waar ik thuis mee bezig was wel tot morgen kon wachten.
Geschrokken richtte ik me op de foto van het paard en begon me te concentreren, het feit dat ik met mijn gedachten al gesnapt werd vond ik doodeng.

We moesten het dier vragen wat hij op dat moment zag. Ik kon het niet uit elkaar houden en ben dus gaan tekenen, naar mijn gevoel wat mijn eigen gedachten waren want ik was er nog niet van overtuigd dat ik dat ook kon.
Tot de eigenaar van de foto zei: ohhhh, je hebt mijn achtertuin getekend en je bekijkt het inderdaad vanuit waar het paard vaak staat.

Vanaf dat moment veranderde mijn wereld en was ik ervan overtuigd dat er meer was tussen hemel en aarde.

Dat was dus even een uitstapje over wat ik zelf heb meegemaakt en hoe ik erin ben gerold. Ik weet niet zeker of een hond dit ook kan. Wat ik wel weet is dat wat je met je gedachten bedenkt, je met je lichaam uitstraalt.

Fout die mensen in training maken

Dat is dus ook één van de fouten die veel mensen maken als ze met de hond aan het trainen zijn. Ze gaan er bij voorbaat al vanuit dat de hond dit toch niet kan, dit toch niet gaat doen, of in het geval van ongewenst gedrag het juist wel gaat doen. Doordat we daar in ons hoofd al mee bezig zijn geven we dit met ons lichaam aan en zal de hond daarop reageren. Je praat tegen je hond namelijk met je lichaam.

Ik heb al veel voorbeelden gezien. Ik kan zelf niet gedachtenlezen, maar doe altijd net of ik dat wel kan. Ik zie namelijk aan de hond dat je niet bezig bent met een oefening of met de hond zelf. En op het moment dat ik dat zeg zie ik bij mensen hetzelfde schrikeffect als dat ik bij de workshop had en gaan ze zich concentreren op de hond waardoor de training opeens een stuk soepeler verloopt.

En precies dat is nu het spiegelen wat je hond doet!

Gedachten sturen moet je trainen

Je gedachten sturen moet je leren. Zoals je eigenlijk alles moet leren is dit iets wat je eerst zelf onder de knie moet krijgen voordat je met je hond aan de slag gaat.
Zet de wekker eens en concentreer je 10 minuten op iets simpels zoals bijvoorbeeld een lepel die je op tafel legt. Blijf 10 minuten geconcentreerd op de lepel. Dit lukt je niet de eerste keer. Omdat wij zo gewend zijn om onze gedachten alle kanten op te sturen lukt het je niet om 10 minuten lang op die lepel te blijven concentreren zonder dat je gedachten afdwalen naar wat dan ook.

Ga het trainen!!

Je kunt het ook met je hond trainen. Je laat je hond gewoon daar waar hij is, maar ga hem in gedachten naar je toe roepen. Probeer in zijn kop te kruipen, probeer bij zijn oor te komen en laat hem naar je toe komen en voor je gaan zitten. Je mag niet praten, niet wijzen en niet naar hem kijken. Alleen met je gedachten.
Dat valt echt nog niet mee.

Veel moeilijker is het nog als je een negatieve gedachten probeert te verdringen en daar iets positiefs voor in de plaats probeert te zetten en die positieve gedachte vervolgens vast proberen te houden. Bijvoorbeeld als je weet dat je hond uitvalt, probeer dan maar eens te bedenken dat hij vandaag niet uit gaat vallen en probeer daar ook naar te handelen. Als je dat lukt zal je hond ook niet uitvallen. Het probleem is alleen dat jij dat stukje zelf niet kan uitschakelen en dat je de hond toch steviger vastpakt, toch bang bent voor wat er wel gaat gebeuren, etc. etc.

En dat is nu spiegelen. Door middel van jou gedachten heb je een bepaalde lichaamstaal naar je hond en omdat jij je gedachten niet onder controle hebt, straal je met je lichaam iets heel anders uit dan dat je eigenlijk wil. Omdat je hond reageert op jouw lichaamstaal zul jij gefrustreerd worden omdat je hond niet luistert naar wat je eigenlijk wil maar wat je met je lichaam niet aangeeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *