Wat is de broodfok eigenlijk

Op dit moment lijkt de broodfok weer enorm hot.
Of het komt door de tijd van het jaar of dat het komt doordat ik precies de “goede” of “foute” posts lees op facebook of dat ik precies deze pagina’s zie, dat weet ik niet maar goed dat is ook niet belangrijk. Het belangrijkste is dat ik zie dat het op dit moment hot is en dat ik er een blog aan wilde wijden.

Wat is broodfok?

Broodfok is eigenlijk iedere fokker die leeft van het fokken van pups en het verkopen hiervan. Dat is ongeacht of fokker zijn honden wel of niet goed behandeld.
De broodfok heeft een negatieve lading maar hoeft niet persé negatief te zijn.
Persoonlijk moet ik zeggen dat ik vind dat er op dit moment meer dan genoeg honden op de wereld zijn en dat broodfok ook op de goede manier niet nodig is. Maar dat is mijn persoonlijke mening.
Er zijn natuurlijk altijd mensen die liever een pup hebben van een bepaald ras en niet gaan voor een pup waarvan ze geen idee hebben waar die vandaan komt.

Dan heb je nog mensen die showen met de honden of die sporten met de honden en die MOETEN een stamboom hebben, anders word je namelijk niet toegelaten in die sport of op een show. Voor deze groep is het dus belangrijk dat er wel pups geboren worden bij een fokker, ongeacht of deze fokker zijn werk heeft gemaakt van het fokken of niet.

De broodfok waar het over het algemeen over gaat, zijn de fokkers die hun teven en reuen maar ook de pups echt alleen hebben voor de fok en dat ze alleen geld op moeten leveren en zo weinig mogelijk mogen kosten.

Waarom komt dit nog steeds voor?

In de puppyhandel gaat vele malen meer geld om dan in de drugshandel in Nederland. Ondanks dat er veel bekendheid aan wordt gegeven zijn nog heel veel beginnende hondenmensen niet op de hoogte van het fenomeen broodfok.

De broodfokkers worden ook slimmer en weten dat mensen geen hond uit de broodfok willen. Ze hebben dus een aantal “gezinnen” waar de hond zogenaamd geboren is. Als er een afspraak wordt gemaakt voor een hond ga je gewoon bij “mensen thuis” kijken waardoor de illusie wordt gewekt dat de pups daar geboren zijn. De moederhond is altijd net even weg of er zijn andere mooie verhalen.

Er zijn ook nog steeds mensen die besluiten vanmorgen dat ze een hond willen, ze gaan zoeken op internet, ze zien dat ze ergens een leuke pup direct op kunnen halen en ’s avonds hebben ze de pup in huis. Deze mensen maakt het niet uit of ze bij de broodfok kopen of niet, het gaat erom dat ze zo snel mogelijk een hond willen zonder zich erin verdiept te hebben.

Laatste groep zijn mensen die het misschien wel uitmaakt of ze bij een broodfokker kopen, maar ze zijn er om de een of andere reden binnengekomen heb vinden het zo zielig dat de pups daar zo liggen dat ze alsnog een pup meenemen.

Gevolgen van een broodfokhond

De broodfok zoals wij die kennen daarbij worden de honden slecht of niet verzorgd, niet geënt en krijgen slecht of nauwelijks te eten. De moederhond wordt “verkracht” om maar zo snel mogelijk een nestje te krijgen. Omdat de moeder al niet gezond is kunnen de pups ook nooit voldoende weerstand hebben maar soms ook nooit voldoende gegroeid zijn of ontwikkeld. Je krijgt dus een pup mee die lichamelijk niet goed in elkaar zit met een enorme slechte weerstand. Omdat de ouderdieren ook niet geënt zijn waren er allerlei ziektes in een dergelijke fokkerij. Alle dieren zitten bij elkaar dus steken elkaar aan. Het kan dus zijn dat je al een doodzieke pup meeneemt. Het kan ook dat als de hond voor het eerst geënt wordt in zijn nieuwe gezin, deze enting te sterk is en dat de hond daar geen weerstand tegen opbouwt maar er juist aan dood gaat.

Er zijn al honderden van deze verhalen die de ronde doen en de fokkerijen die worden opgerold bekrachtigen dit bewijs.

Waarom doet de overheid hier niets aan?

Om te beginnen zijn er veel te weinig handhavers op dit gebied. Ze mogen niet zomaar een fokkerij binnenvallen. Daar moet een gedegen onderzoek aan vooraf gaan, observatie, bewijzen verzamelen en de actie voorbereiden. Omdat er te weinig handhavers zijn lukt het niet om meer dan enkele van deze fokkerijen op jaarbasis te ontmantelen terwijl ze als paddestoelen uit de grond schieten.
De wetgeving op dit punt laat te wensen over.

Dan zitten er nog heel veel van deze fokkerijen ergens in het buitenland. Veelal in Oostblok landen waar ze over het algemeen wel andere problemen hebben dan een “paar hondjes die in de problemen zitten” De transporten komen dagelijks binnen met veel te jonge pups en zieke pups. Maar ook hier weer, te weinig handhavers om dit te controleren en te onderzoeken.

Het zijn ook echt serieus maffiapraktijken, als je ze voor de voeten loopt zijn ze ook niet te beroerd om je te bedreigen maar ook serieus iets aan te doen. (en helaas hoor je hier veel te weinig over) dus het is ook heel lastig om hier om die reden bij te komen.

Wat kunnen we als burger doen?

Gelukkig kunnen we als burger hier heel veel aan doen. Het start al met voorlichting. Als iedereen bereid zou zijn bijvoorbeeld dit blog te delen en het blijft doorgedeeld worden dan bereiken we ook mensen die beginnend hondeneigenaar zijn en nog nooit van de broodfok hebben gehoord.
Door regelmatig stukken als dit op je tijdlijn te delen met AL je vrienden en familie heb je de meeste kans dat je ALLE mensen in Nederland bereikt.

Heb jij nog ideetjes hoe dit verder te verspreiden, laat het hieronder weten.

Lees ook dit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *