ruwe vezels als toevoeging bij het hondenvoer

Vezels in hondenvoer, waarom?

Ruwe vezels zijn een belangrijk deel van het hondenvoer. Ze zorgen ervoor dat het voer langer in de darmen blijft waardoor er meer voer opgenomen kan worden door de darmen.

Waar komen de ruwe vezels vandaan

Ruwe vezels kunnen afkomstig zijn uit granen. Maar ook andere groenten en fruit bevatten een ruime hoeveelheid ruwe vezels.
Denk aan appels, bieten (overblijfsel van de suikerproductie dus suikervrij), pompoen, aardappelen, zoete aardappelen en knolgewassen

Pompoen is een goede bron van ruwe vezels en veel vitaminen en mineralen

Hoeveel ruwe vezels heeft een hond nodig

Ongeveer 5% van de totale maaltijd van de hond mag bestaan uit ruwe vezels. Ruwe vezels kunnen een goede hulp zijn als je hond last heeft van verstopping of diarree. Maar omdat de meeste hondenvoeren (behalve vers vlees met 100% vlees) voldoende ruwe vezels in het voer verwerken dient extra vezels toevoegen overlegd te worden met de dierenarts.

Als je je hond 100% vers vlees voert is het belangrijk dat je hond ook ruwe vezels binnenkrijgt. Je kunt vers vlees aanvullen met

  • Gekookte havermout
  • Gekookte aardappel of zoete aardappel
  • Fruit zoals banaan, appel (geschild en zonder klokhuis en pitten)
  • Pompoen
  • Volkoren macaroni gekookt
  • Zilvervlies rijst gekookt
  • Alle groenten en fruit (het meeste gekookt en gepureerd)

Voor een hond boven de 10 kg is 1 eetlepel per dag genoeg en voor een hond onder de 10 kg is een halve eetlepel genoeg.

Gekookte aardappel en dan geprakt. Één eetlepel per maaltijd is voldoende voor een hond. Kook je aardappelen zonder zout en geef je hond een eetlepel bij zjin maaltijd. Ook een bron van magnesium en mangaan

Waarvoor heeft een hond ruwe vezels nodig

Ruwe vezels zorgen voor een gezonde darmwerking. De kringspieren in de darmen werken beter met ruwe vezels. Daarnaast blijft het voer langer in de darm waardoor er nog meer voer opgenomen kan worden en de ruwe vezels zijn voedsel voor de goede bacteriën in de darmen.

Daarnaast zorgen ruwe vezels ervoor dat vocht wordt ontrokken aan de brij die in de darmen zit en zorgt er op die manier voor dat eventuele diarree opgelost kan worden.

Volkoren pasta gekookt is ook een bron van ruwe vezel en in het geval dat je een te magere hond hebt is het ook een prima product om je hond aan te laten komen

Tekort aan ruwe vezels

Een tekort aan ruwe vezels zorgt ervoor dat voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Daarnaast blijft de inhoud van de darmen “te nat” waardoor de hond diarree kan hebben.

Gekookte havermout. Een prima bron van ruwe vezels maar ook super op het moment dat je hond te mager is.

Vezels in hondenbrokken

Als je je hond uitsluitend hondenbrokken voert hoef je je eigenlijk niet druk te maken over een tekort aan ruwe vezels. In principe zitten er in brokken en volledig voer (vers vlees volledig of compleet) voldoende ruwe vezels.
Ook in graanvrije brokken zijn voldoende ruwe vezels aanwezig. Ruwe vezels komen niet uitsluitend uit graanproducten.

Fruit en groenten zitten vol met ruwe vezel. De meeste groenten dienen wel gekookt en gepureerd te worden.

Ruwe vezels en diarree

Diarree kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Als je hond kortdurende diarree heeft kun je het vaak oplossen door wat extra vezels aan het voer toe te voegen. Als de diarree echter langer dan 2 dagen duurt is het raadzaam om de hond te ontwormen (tenzij dat net gebeurt is dan kan het dat hij daar diarree van heeft) en als dat nog niet zo lang geleden gebeurt is zou ik van drie verschillende keren ontlasting verzamelen en laten onderzoeken bij de dierenarts bijvoorbeeld op giardia.

Kan de dierenarts niets vinden en besluiten ze de hond op hypoallergeen voer te zetten dan zou ik even wachten met enorm duur voer te gaan kopen en eerst eens gaan proberen om Darmen in balans te geven.

Darmen in balans bevatten extra ruwe vezels maar daarnaast ook pro- en pre biotica om de darmen van je hond weer in balans te brengen. Verder is het belangrijk dat je hond goed voer krijgt en bij voorkeur biologisch natuurlijk omdat dit de darmen ook het minst aantast en minder impact heeft op het lichaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *