Help! mijn hond blaft continu

Mijn hond blaft continu

Blaffen en aanslaan bij ieder dingetje wat je hond hoort.
Niet stoppen met blaffen als er iemand langs loopt.
Niet stoppen met blaffen als er iemand binnenkomt.
Herkenbaar? Lees dan snel verder

Toen onze hond net bij ons was, hoorden we hem nooit. Hij begroette iedereen vriendelijk en was een echte allemans vriend. Tot we een paar weken verder waren.
Het begon met een beetje blaffen toen de deurbel ging en eigenlijk vonden we dat wel grappig. Het stopte ook heel snel weer als er iemand binnen was.
Inmiddels is hij een beetje doorgeslagen in het blaffen en worden wij maar ook de buren er knettergek van. Ik vertel verderop hoe je dit zou kunnen oplossen.

Dit gedrag noemen wij hier thuis een vag’tje (zie : weet jij wat een vag’tje is?)

Niemand vindt het over het algemeen erg dat een hond twee keer blaft als de deurbel gaat. Als het daarna maar weer stopt. Een hond die even blaft geeft over het algemeen wel een veilig gevoel.
Het probleem begint pas als de hond niet meer alleen aanslaat op de deurbel maar ook op dingen die hij buiten hoort en op mensen die langslopen. Je merkt dan eigenlijk pas hoeveel mensen er langs lopen en hoeveel er (schijnbaar) buiten te horen is.

Waken uit onzekerheid

Er zijn maar weinig honden die echt waken. Het meeste geblaf van de honden komt voort uit onzekerheid. De wortel hiervan vinden we bij de wilde honden.

We mogen de wilde honden  niet meer vergelijken met onze huishonden. Echter hun instincten zijn zeker nog wel vergelijkbaar. Als voorbeeld denk aan jachtgedrag.
Een onzekere hond valt terug in oergedrag. Maar hoe ziet dat oergedrag er dan uit?

Wilde honden hadden een hol en een stuk van een bos wat hun territorium was. Een hond van een andere groep of een andere roedel werd niet getolereerd in dit territorium. Als één van de groep een andere hond zag werd deze weggejaagd door te blaffen, tevens werden ook de andere leden van de groep gewaarschuwd en werd er dus voor gezorgd dat de andere hond niet bij het hol van de groep kon en dat hij uit het territorium ging.

Wat gebeurt er in de mensenwereld?
De hond komt in huis, maar is nog geen onderdeel van de “groep”. Hij wordt echter als een koning vereerd en binnen no time voelt de hond zich dusdanig thuis dat hij zich wel zeker onderdeel van de groep voelt.
Wat gebeurt er in het territorium? Er wordt gebeld. Iemand “dringt het territorium binnen” en er is niemand die de “indringer” wegjaagt.  Iedere keer als de bel gaat komt er weer zo’n “indringer”.
Omdat er niemand wat doet, neemt de hond zelf het initiatief. Hij gaat proberen de “indringer” weg te blaffen.

Wij laten toe dat de hond “ons” hol gaat beschermen

In plaats van dat we de hond corrigeren geven we een lauw signaal af dat het klaar moet zijn, maar de focus ligt op de visite voor ons en niet op het corrigeren van de hond. Hierbij heeft hij dus zijn eerste succes geboekt. Een deel van de groep is meegegaan naar de plaats waar de indringer is en hij heeft de indringer aangeblaft. Het is voor hem uiteraard bijzonder dat iemand die niet bij de groep hoort toch binnenkomt. De eerst volgende keer gaat hij toch eens proberen de indringer weg te blaffen. Hij blijft dus op een gegeven moment blaffen op visite, en dan worden we boos, want dit is irritant gedrag. Maar over het algemeen hebben we het zelf zover laten komen.

De hond breidt zijn territorium uit

Langzamerhand komt ook de voorkant van het huis bij het territorium. Dus ook iedereen die daar loopt wordt aangeblaft. Het vervelende is dat dit enorm zelfbelonend gedrag is. De hond blaft de persoon die langsloopt aan, en deze persoon gaat weg. Hij heeft dus dírect succes met het wegjagen. Dat smaakt uiteraard naar meer voor de hond, dus op deze manier is een probleem geboren.

Leer je hond waken als jij wil dat hij waakt


Wil je echt een hond die waakt, neem dan een hond die daar ook geschikt voor is en leer hem te waken.
Leer hem blaffen op de bel, maar vooral leer hem dat hij moet stoppen als jij dat zegt. Leer hem desnoods blaffen op commando. Zo kun je hem met een commando laten blaffen maar ook weer laten stoppen.
Leer je hond dat vreemde mensen in huis prima zijn, socialiseer hem met nieuwe mensen in huis.

Als je serieus een hond wil die echt de boel bewaakt, zorg er dan voor dat je het hem van A tot Z aanleert en dat doe je bij een goede hondenschool die IPO traint.
In alle andere gevallen:

Laat je hond niet waken, en zeker niet uit zichzelf.

Al last van waaks gedrag?
Nu is dit natuurlijk een prachtig verhaal en leuk dat je de achtergrond weet van het gedrag. Maar jij hebt nu een probleem met een hond die blaft en niet meer wil stoppen.

Blaffen onder commando zetten

Je kunt dit gedrag onder commando gaan zetten en als het goed is heb je daar op dit moment alle mogelijkheid toe omdat hij heel veel blaft.
Je kunt dus iedere keer als hij blaft meteen het commando geven LUID en daarna meteen belonen met een snoepje. Als je na een paar dagen (als hij stil is en er zijn geen prikkels) het commando luid geeft en je hond geeft een blaf, dan heeft hij dat commando begrepen.

Van het commando luid naar het commando stil

Je kunt dan vervolgens hem het commando luid geven, als hij dan blaft geef je meteen het commando STIL. Als hij stil is ga je dat meteen belonen. Het is wel zaak dat je het commando stil nog niet gebruikt op het moment dat hij blaft op iets wat hij hoort, want met prikkels erbij zal hij het commando nog niet opvolgen. Maar je gaat wel steeds meer prikkels toevoegen.
Let wel, het gedrag is niet van gisteren op vandaag  ontstaan en zal ook niet van vandaag op morgen opgelost zijn. Je hebt daar echt wel even trainingstijd voor nodig.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *