Een Mechelse herder is niet geschikt voor jou!

Op een zaterdagochtend, tegen de middag word ik gebeld door Adriënne. Ik heb al eerder contact gehad met Adriënne en er staat ook al een afspraak gepland. Adriënne heeft een Mechelse herder pup van 12 weken oud, een teefje genaamd Flo.
Adriënne is deze ochtend met Flo naar de puppycursus geweest en is enorm aan het wankelen gebracht over de keuze die ze heeft gemaakt voor een Mechelse herder.

Binnenkomst op de training

Adriënne is gestart met haar eerste hond. Een Mechelse herder pup als eerste hond is misschien niet de meest verstandige keuze, maar met inzet is het zeker niet onmogelijk.

Adriënne heeft een duidelijk beeld voor ogen wat ze wil met de hond en vooral met de opvoeding. Ze wil absoluut niet dat Flo tegen mensen opspringt. Ze is dus druk bezig met iedereen te instureren om Flo te negeren als ze springt.

Wat gebeurde er die ochtend op het veld:
Adriënne komt het veld op met Flo en Flo springt uitgelaten tegen de instructeur aan, die haar enthousiast beginnen te knuffelen. Mijns inziens zou je van een instructeur toch een andere reactie verwachten dan hierop enthousiast in te gaan. Ook al vindt het baasje het niet erg, ik zou zelf toch verwachten dat ze de eigenaar van een pup voorlichting zouden geven over wat tegen iemand aan springen betekend als de hond straks 30 kg zwaar is en met vuile poten aankomt. Ik verwacht in ieder geval niet van een instructeur dat deze mijn hond gaat knuffelen als hij tegen haar aanspringt.

Happerig en bijterig

Flo is een Mechelse herder met pit maar ook nog een kleine baby die nog veel moet slapen en snel moe is in een andere omgeving van alle prikkels die er om haar heen zijn.
Gelukkig heeft Adriënne al wat geleerd van mij en dat is als Flo happerig en bijterig wordt dat ze dan moe is en dat ze dan net als een klein kind vervelend wordt. Haar emmertje loopt dan over en de enige manier om dit te stoppen is door haar te laten slapen.

Adriënne besloot dus halfverwege de les dat het genoeg was geweest voor Flo omdat ze begon te happen als er iets van haar werd gevraagd. Ze stopte dus en wilde Flo naar de auto brengen.

Daar was de instructeur het echter niet mee eens:

  • De hond gaan niet bepalen wanneer ze met de training mag stoppen en al helemaal niet als ze dat gaat doen met vervelend gedrag.
  • Een Mechelse herder gaat op deze manier over je heen walsen en je hebt niets meer te vertellen.
  • Je moet een Mechelse herder aanpakken en hem duidelijk maken dat jij bepaalt wat er gaat gebeuren en wanneer.

Adriënne mocht het veld dus niet verlaten en diende de les tot het einde mee te doen.
Gelukkig stond ze voor haar hond en heeft haar alsnog naar de auto gebracht en de les zonder hond voltooid.

Mechelse herder is niet geschikt voor jou

Achteraf kreeg ze nog even een gesprekje met de instructeur. Ze moest beseffen dat een Mechelse herder enorm veel energie had en zo maar niet moe was. Ze moest er rekening mee houden dat ze enorm veel tijd aan de hond moest besteden omdat hij zoveel energie had. Het bijten deed hij om de baas te worden als hij iets niet wilde en het was maar de vraag of deze hond geschikt voor haar zou zijn.

Eindresultaat

Flo is inmiddels een leuke puberdame van 11 maanden oud. En inderdaad een echte puber. Flo komt uit werklijnen en heeft inderdaad meer drift en energie dan honden die als huishond gefokt worden. Echter Flo is gek op de kinderen in het gezin (hoewel die in het begin echt bang van haar waren met het bijten) , Het commando HIER zit er zo superstrak ingetraind dat ze zelfs nu ze puber is direct reageert op dit commando.  Katten is nog een dingetje die ziet ze als jachtobject buiten maar als de katten binnen zijn mogen ze best in haar bench liggen samen met haar.

Eerlijk is eerlijk het heeft veel bloed (letterlijk) zweet (ook letterlijk) en tranen (en ook die letterlijk) gekost, en ze is er nog niet maar inmiddels is het Adriënne’s beste maatje en samen komen ze er wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *