Veelvuldig bijten van pups

Naast het “speels” bijtgedrag  hebben veel mensen sowieso last van dat hun pup vaak bijt. Soms zo erg dat met name kinderen er zelfs bang van worden. Knuffelen lukt niet omdat de pup bijt waar hij je raken kan. Veel mensen doen het af als een “fase” maar die fase kan heel lang duren en met wat hulp kan dit veel sneller opgelost zijn.

Overprikkeld

Een pup is net als een baby en heeft dus ook heel veel slaap nodig. Een pup kan zelf niet altijd de rust vinden om te gaan slapen en dus moet je ze net als een kind gewoon heel regelmatig laten slapen. ( Lees het artikel over hoe belangrijk slapen is voor een hond )
Als een hond onvoldoende slaapt, gaat hij vervelen. Net als dat een kind dat ook doet (ik maak continu het vergelijk met een kind omdat het dan vaak helderder is voor mensen die kinderen hebben) De pup is moe en weet zich eigenlijk geen raad met zichzelf en dus gaat zijn adrenaline gehalte omhoog en wordt hij hyper.

Hetzelfde geldt als je pup mee is geweest ergens naar toe. Daar zijn een enorme hoeveelheid nieuwe prikkels die hij allemaal moet verwerken. En natuurlijk is het heel goed als je je pup regelmatig overal mee naar toe neemt, maar je moet het wel doseren en na het uitstapje altijd een paar uur laten slapen zodat hij zijn prikkels kan verwerken en zodat de aangemaakte adrenline weer kan zakken.

Ontdekken

De pup heeft niet veel meer dan zijn bek om de wereld om hem heen te ontdekken. Natuurlijk voelt hij wel iets met zijn voetzooltjes maar zijn belangrijkste ontdekkingen doet hij met zijn bek en natuurlijk ook met zijn tanden. Zo zal hij zeker uitproberen hoe de stof van je broek aanvoelt, van je bank, tafelpoten, maar ook je hand, en je been. Zo zal hij ontdekken dat een tafelpoot net zo lekker kauwt als een boomstammetje, maar ook dat je hand of je been een reactie uitlokt.

Reactie

Afhankelijk van de fokker weten veel pups niet dat knuffelen juist heel lekker is. Ook dat is iets wat ze moeten leren. Het enige wat ze kennen is de tong van de moeder die ze uit duizenden herkennen, niet alleen aan hoe hij aanvoelt maar ook aan de geur. Natuurlijk zijn de pups best opgepakt en af en toe geaaid, maar vaak waren we met meerderen en zijn ze zelden alleen meegenomen om te knuffelen. Dus wat ze kennen is het happen en bijten in elkaar waarbij ze leren dat ze niet hard mogen bijten omdat de andere pup dan gaat gillen.
Wij mensen gaan uiteraard niet gillen maar wij schenken wel degelijk aandacht aan het bijten (anders dan oppakken en in de bench zetten omdat we nu weten dat hij overprikkeld of moe is). Wij gaan namelijk een speeltje aanbieden op het moment dat hij bijt (met de gedachte dat hij dan daarin kan bijten). Dit is dus een mooie manier om aandacht te krijgen.

Bijten stoppen.

Normaliter zal het bijten na het wisselen afnemen. Maar je hoeft het van het begin af aan niet goed te vinden dat de pup je bijt. Hij mag dat bij de moeder ook echt niet.
Als wij pups hebben zorg ik dat ze overdag altijd een halsbandje aan hebben (als ze happerig zijn) en iedere keer als ze me proberen te bijten dan pak ik ze rustig bovenin de nek aan het halsbandje en zorg dat ik hun bek weg hou bij mijn lichaam. Ik ga ze vervolgens rustig aaien tot ze weer wat tot rust zijn gekomen. Dan laat ik het halsbandje los maar ga wel verder met aaien. Als ze dan gaan liggen dan leg ik ze over in de bench (tenzij ik lekker op de bank zit en de komende twee uur toch niets hoef te doen) en als ze pas geslapen hebben dan ga ik bijvoorbeeld een oefening met ze doen, de clicker trainen of contact training of iets dergelijks.

Ik doe dat bewust niet op het moment dat ze me proberen te bijten omdat ik de aandacht die ik geef niet wil koppelen aan het feit dat ze die kunnen vragen door te bijten.
Op deze manier leren ze dat gewoon knuffelen ook leuk is en gezellig is en dat je niet voor alle aandacht hoeft te bijten.

Leren bijten

Ik leer de pups ook altijd op een totaal ander moment wel te bijten met commando. Daar gebruik ik ook verschillende dingen voor waar ze in mogen bijten zodat ook het ontdekken wat ze willen doen meteen aandacht krijgt. Zo heb ik altijd een oude handdoek, een stukje hout (wat niet splintert) een kongbone, een bijtrolletje van stof en een bijtrolletje van jute. We spelen daar samen mee door het snel te bewegen zodat de pup het kan “vangen” en daarmee het commando vast of pak leert. Hij mag van mij op deze spullen bijten zo lang ik erbij ben. Als ik er niet bij ben heeft hij deze speeltje ook niet.

Kauwen

Verder zorg ik dat er altijd wat te kauwen in zijn bench ligt. Bij ons zijn dat voornamelijk verse botten. Kauwen geeft namelijk rust voor een hond dus iedere keer als hij de bench in gaat krijgt hij een deel van zijn eten en iets te kauwen zodat hij daarna rustig kan gaan slapen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *