Blaffen kan leiden tot geluidsoverlast

Blaffen. Het is een communicatiemiddel van een hond; maar wel een communicatiemiddel wat zorgt voor veel problemen vanwege geluidsoverlast. Als straks de stroombanden verboden worden zal waarschijnlijk de overlast toenemen.

Waarom blaft een hond

Een hond heeft diverse redenen om te blaffen. De voornaamste reden is om de groep aan te geven dat er iets gaat gebeuren.
Om die reden is het niet zo vreemd dat honden blaffen als er iemand binnenkomt, als de deurbel gaat, als ze iets horen etc.. Het doel van het blaffen is in dit geval de groep waarschuwen.
Natuurlijk zijn er nog meer redenen, maar de belangrijkste reden waarbij blaffen als overlast wordt ervaren is in en om het huis.

Waaks! Een prettig idee!

Met name hondenliefhebbers van de grotere rassen vinden het fijn dat hun hond ook nog een beetje afschrikt als hij blaft. Je kunt een hond echter niet uitleggen dat hij wel mag blaffen als het avond is en donker is maar dat hij dat overdag bij dezelfde geluiden die hij hoort niet mag.
Het kan een prettig idee zijn dat een hond aanslaat als er ’s avonds laat wordt aangebeld, echter dan moet je het ook accepteren dat de hond overdag blaft. Er is wel een manier waarbij je je hond in de avond kunt laten aanslaan en dat is het blaffen onder commando zetten. Hoe dat gaat beschrijf ik hieronder.

Luid en Stil

Heb je een hond die blaft op het moment dat het niet gewenst is dan moet je het blaffen onder commando gaan zetten. Dat klinkt natuurlijk heel gek. Maar je kunt een hond geen stil aanleren als je hond niet weet wanneer hij geLUID maakt. Ik ga je hieronder dus de uitleg geven hoe je je hond traint op het blaffen en vervolgens op het stil. Je mag er uiteraard niet vanuit gaan dat je dit binnen een paar dagen getraind hebt. Je gaat hiermee starten en het is een training zoals elke andere training en dat betekend herhalen, herhalen, herhalen.

De training

Het is zaak dat je hond nu veel gaat blaffen. Iedere keer als hij gaat blaffen ga je hem belonen met een enthousiast goedzo en een snoepje in het begin. Hoe vaker, hoe beter. Als je weet dat een deur dichtslaan een trigger is voor je hond om te gaan blaffen dan ga je samen trainen. Eentje die de deur open en dicht doet en eentje die de hond beloond voor het blaffen. Je kunt het dus zowel het blaffen triggeren door het uit te lokken maar maak ook gebruik van het blaffen als hij  dat “spontaan” doet. Je zult zien dat hij na een aantal keren je al aan gaat kijken om te zien waar zijn snoepje blijft als hij aan het blaffen is.
Op het moment dat hij dat doet ga je het commando: LUID toevoegen.

Dus de hond blaft, je geeft hem een commando LUID en daarna goedzo (of als je de clicker gebruikt geef je hem een click) en natuurlijk een snoepje. Ook dit ga je weer een aantal dagen volhouden. Je kunt hem triggeren door het uit te lokken en ook op het moment dat hij het spontaan blaft kun je hem het commando LUID geven en belonen.

Controle op het commando

Als je een aantal dagen op weg bent met het commando luid aan te leren ga je kijken of hij het commando begrijpt. Je geeft hem dus het commando LUID op het moment dat hij dan ook een blaf geeft (en dat hoeft er maar eentje te zijn) beloon je hem natuurlijk rijkelijk. Je gaat dit natuurlijk regelmatig herhalen per dag. Daarnaast blijf het ook het “spontaan” blaffen belonen door het commando te noemen en hem te belonen.

Commando STIL

Nu je je hond op commando kunt laten blaffen kun je hem eindelijk het stil aan gaan leren. In de eerste instantie geef je hem het commando luid, je beloont hem daarvoor en vervolgens als hij stil is geef je direct het commando STIL en beloon je hem weer.
Daarnaast kun je hem door de dag heen steeds belonen door te benoemen dat hij stil is en hem daar een snoepje voor te geven. Let daarbij op dat op dat moment niet continu dezelfde pose heeft, dus dat hij niet continu zit op het moment dat je hem het commando stil geeft. Hij gaat anders het commando stil associeren met kont op de grond en dat is niet wat je wil.

Vervolgens kun je het blaffen weer gaan triggeren door bijvoorbeeld aan te bellen of een deur dicht te laten gaan. Op het moment dat je hond nu gaat blaffen zeg je STIL op het moment dat je hond stil is voor 1 seconde ga je hem direct belonen. De eerste twee dagen beloon je na 1 seconde, de volgende twee dagen beloon je na 2 seconden (afhankelijk uiteraard hoe vaak je oefent)

Waarom je beter eerst luid kunt intrainen

Je kunt het commando stil ook direct gaan intrainen, maar je moet de emotie van je hond veranderen bij het geluid van een deur, etc. Op het moment dat je direct begint met STIL verandert er niets voor de hond ten opzichte van hoe het nu waarschijnlijk gaat. Je probeert nu waarschijnlijk je hond stil te krijgen door “genoeg” of “stoppen”te roepen. Hoe vaker de hond blaft, hoe meer de frustratie toeneemt en hoe onvriendelijker het woord STIL eruit zal komen. Er verandert dan dus niets in het blaffen en het proberen te stoppen van het blaffen. Om die reden kun je beter eerst het luid aanleren. De hond zal in de eerste instantie verbaasd zijn als hij opeens beloont wordt voor zijn blaffen en na een tijdje zal hij het blaffen gaan associeren met een snoepje. Dan heb je dus de emotie veranderd van boos, waaks, angst of iets dergelijks naar blij en enthousiast omdat hij er iets voor krijgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *