Zintuigen

We hebben het een tijdje geleden gehad over het brein van de hond en hoe het precies werkt. In dit blog wil ik het hebben over de zintuigen. Als je een hond hebt en met hem aan de slag gaat is het nodig dat je alles van de hond weet, hoe zijn hersenen werken, maar ook hoe zijn zintuigen werken.

Slapen

Als kind zijn wij door onze ouders gesocialiseerd. Vanaf baby af aan zijn we bijna overal mee naar toe geweest en dit misschien wel tot we een jaar of 10 waren. We hebben de gelegenheid gekregen om te wennen aan alles in onze omgeving maar ook om er mee te leren omgaan.
Als baby was je snel moe. Logisch, alles is nieuw en alles wat je voor het eerst ziet maakt indruk. Als baby slaap je veel om alle indrukken te verwerken. Als kind ga je vroeg naar bed. 12 uren slaap is normaal voor een kind en nodig om keer op keer alle nieuwe indrukken te verwerken.
Bij de hond zijn we lang niet zo strak op het moeten slapen als dat we bij kinderen zijn. Het is prettig als je ergens bent dat hij gaat liggen en bij voorkeur slaapt. Maar verder mag hij veelal zelf uitzoeken waar en wanneer hij slaapt. We zullen er niet eerder voor naar huis gaan.
Toch is het in de eerste twee jaar belangrijk dat je hond veel slaapt. En dan ook echt slaapt. Ik bedoel niet de middagen dat hij met zijn ogen dicht ligt en opspringt als jij gaat staan. Nee je hond moet echt naar bed(bench) waar hij zich veilig voelt en zich durft over te geven aan slapen.

Socialiseren

Net als een kind socialiseert je hond zowel met zijn ogen (alles bekijken) als met zijn mond (bij alles kijken of het eetbaar is of dat hij erop kan kauwen)
Daarnaast is de neus het belangrijkste zintuig wat de hond heeft en onderzoekt hij heel veel met zijn neus.
Wij realiseren ons niet dat hij op nieuwe plaatsen dus volop aan het socialiseren is. Hij ziet nieuwe dingen en hij ruikt nog veel meer.
Dit moet allemaal een plaatsje krijgen en is dus voor je hond erg vermoeiend. Je hond moet dus ook eigenlijk na iedere wandeling slapen.

Ogen

De ogen van de hond zien meer dan dat wij zien. Omdat ze niet kunnen praten “lezen” ze mensen en andere honden af aan hun lichaamstaal. Neem de proef eens op de som en ga eens ergens in de stad staan en ga iedereen eens proberen te lezen: humeur, aardig/niet aardig, dominant/verlegen/bang/uitgelaten.
Ik weet zeker dat je na een half uur doodmoe bent. Zo is je hond iedere minuut van de dag met “zijn” mensen en andere honden bezig.

Oren

Honden horen veel sterker dan dat wij dat doen (al zou je het soms niet zeggen) alle nieuwe geluiden komen dus veel harder binnen dan bij ons. Wij kunnen geluiden ook nog in verband brengen, maar een hond kan er alleen aan wennen en dat kost energie.

Neus

Alles wat de hond kan zien doet hij met zijn ogen. Maar er is naast onze zichtbare wereld nog een grotere wereld en dat is de wereld van de geuren. De hond pakt ieder geurtje op en ” verwerkt”  dat. Dus naast alles wat hij al met zijn ogen doet, komt er nog heel veel geur bij wat verkend en onderzocht moet worden.

Bek

Ook met zijn bek onderzoekt hij dingen. Een hond is vrijwel altijd op zoek naar eten. Dat zit verankerd in zijn reptielen brein. Volgens zijn instinct weet hij nooit wanneer de volgende maaltijd zal zijn. Hij is dus altijd op zoek naar eetbare dingen.
Een hond heeft iets te kauwen nodig om te ontstressen. Zoals wij niet allemaal van dezelfde kauwgum houden houdt een hond ook niet van alle kauwstaven en onderzoekt hij daarnaast dus met zijn bek wat er wel en niet lekker kauwt.

Druk

Zoals je hierboven kan lezen heeft een hond het tijdens zijn uitlaat tijden druk. En dat is prima, want het is allemaal mentale uitdaging.
Maar om al die prikkels te kunnen verwerken is het zaak dat hij veel slaapt. Anders krijg je een drukke, gestresste, zenuwachtige hond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *