Corrigeren en belonen

home > problemen met honden > corrigeren en belonen

Ik heb er al een paar keer een blog over geschreven, het belonen van je hond. Ik zie het zo weinig gebeuren en het is zo belangrijk als je je hond iets wil leren om hem ook te belonen voor hetgeen hij goed doet. De hond kan dan misschien tot op zeker hoogte gedachten lezen, hij kan niet altijd weten wat wij willen………

Schuldig, ik beken.

Ook ik heb me daar lange tijd schuldig aan gemaakt. Ik corrigeerde de hond en vaak nog veel te lang ook, maar ik vergat te vertellen wat ik dan precies wel van hem wilde. Ook ik had iemand nodig die me daarop wees. Als hondenliefhebber zit je in een bepaald patroon van opvoeden en denk je dat je alles wel zo’n beetje weet. Tot je weer eens gaat luisteren naar mensen met andere inzichten. Dan kom je steeds weer tot de conclusie dat je eigenlijk helemaal niets weet en dat je in een rap tempo moet zorgen dat je kennis op orde komt. Niet voor jezelf, niet voor andere hondenbaasjes maar om je hond zo eerlijk mogelijk tegemoet te treden.

Pas als je het weet dan zie je ook dat het bij andere mensen ook heel vaak fout gaat. En ik vind het dan wel mijn taak in het belang van de hond om daar zoveel mogelijk mensen op te wijzen.

Logisch

Het is het intrappen van een open deur als je er achteraf over nadenkt. Je hond kan niet weten wat je van hem wil als je alleen maar bezig bent met hem te corrigeren.
Ook ik heb nog les gehad in de tijd dat men zei: “Je moet wachten tot je hond een fout maakt en dan moet je hem zo hard corrigeren dat hij het niet meer in zijn kop zal halen om het nog eens te doen”

Achteraf prijs ik me gelukkig dat ze mij altijd hebben aangegeven dat ik te zacht corrigeerde en dat de hond het zo nooit ging leren. Maar veel gelukkiger was ik nog toen ik de nieuwere inzichten kreeg.

Corrigeren

Ik ben niet voor lijfstraffen. Dat heb ik met mijn kinderen nooit gedaan en vind ik bij een hond ook niet nodig. Ik ben er daarnaast ook van overtuigd dat je een hond niet alleen met snoepjes op kan voeden. Hij heeft echt wel eens een correctie nodig. Het is echter ook wel nodig dat hij dan ook beloond wordt op het moment dat hij het goed doet. En dat belonen na een correctie is voor veel mensen echt heel moeilijk.
Wij blijven namelijk in onze boosheid hangen. Het schakelen tussen corrigeren en belonen is iets wat je moet leren en wat je heel bewust bij jezelf moet intrainen.

Automatisch

Tegenwoordig gaat het bij mij op de automatische piloot. Ik corrigeer en zo gauw de hond in de richting gaat van het gewenste gedrag ga ik al belonen. Niet altijd met snoepjes, vaak ook alleen met stem. Het wordt een automatisme als je merkt dat het werkt. Want het werkt echt veel beter.

Bijvoorbeeld: een hond wil iets van tafel stelen en je ziet zijn blik en je ziet wat hij van plan is

Omdat er dure biefstuk op tafel staat roep je al bij voorbaat NEE!!!!!
Je hond schrikt en blijft van schrik op de grond staan en deinst achteruit.

Als mens ben je dan geneigd om meteen te zeggen: waag het niet, ben je nu helemaal gek geworden, wegwezen naar je mand!!!!
HERKENBAAR?

Maar eigenlijk moet je op het moment dat je hond van schrik blijft staan op de grond of achteruit deinst meteen schakelen en meteen gaan belonen omdat hij NIET op tafel is gesprongen. Je moet hem op dat moment dus de hemel in prijzen.

Maar onze emoties spelen ook nog mee. Je bent geschrokken omdat je je biefstuk al in de bek van de hond zag. Wij denken vooruit en het hele scenario zien wij al voor ons en daar zijn we eigenlijk al boos over. Dus ondanks dat de hond het gewenste gedrag laat zien blijven we “boos” en blijven we vitten op hem.
Eigenlijk ben je hem dus op dat moment aan het corrigeren voor het gewenste gedrag.

Lastig

Het is lastig om op die manier te gaan denken. Toch loont het de moeite om jezelf daarin te trainen.
Het is namelijk eerlijker naar de hond toe omdat hij (nog) niets heeft misdaan. En je leert de hond wat je wel wil, namelijk dat hij niet tegen de tafel aan mag springen.
Niet alleen mensen maar ook dieren groeien en worden blij van mensen die hen een complimentje geven. Ga je hond gewoon eens vaker een complimentje geven nadat je hem gecorrigeerd hebt. Het is niet moeilijk, het is alleen even schakelen.

Laat me in de commentaren weten of jij dit al deed of dat je het ook lastig vindt.

Hulp nodig? klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *