wreedheden

Ik ben vandaag in vogelsang geweest. Dit was vroeger een opleidingskamp voor de jeugd van de SS onder leiding van Hitler. Het ging naast dat er een tentoonstelling was over het opleidingskamp ook over de natuur in de Eifel een soort erlebnismuseum. Hartstikke leuk. Toch heeft de tentoonstelling over het kamp wel weer stof tot nadenken gegeven.

Hitler en zijn ideeën

Ik heb de tentoonstelling van het opleidingskamp van Hitler bekeken (op het natuurerlebnismuseum kom ik nog terug want dat was zeker de moeite waard voor een apart blog)
In de eerste instantie kan ik snappen waarom mensen Hitler gingen volgen.

Als een land kapot is zoals Duitsland eind jaren 20 en begin jaren 30 en er staat dan een leider op die dingen beloofd en het vervolgens nog kan waarmaken snap ik dat je een dergelijke leider wil volgen.

Klein voorbeeldje. Er was armoede, enorme werkeloosheid en de rijken werden rijker en de armen werden armer. Hitler stond op voor de armen. Hij bood hun kinderen scholing (mits je lid werd of was van zijn partij) hij bood mensen werk (door de opleidingskampen te bouwen) en de gezinnen daarbij een huis. Er konden door zijn toedoen heel veel mensen aan het werk en kwamen uit de armoede. Ik kan snappen dat je zo’n leider wil en gaat volgen.
Hitler zelf had het allemaal al uitgedokterd. Hij had zijn hele plan al klaar maar daar was in die tijd niemand van op de hoogte. Pas toen iedereen op de hoogte was waren al vele mensen gehersenspoeld.

Als je je kinderen niet te eten kunt geven en door lid te worden van een partij kun je aan het werk, je eigen geld verdienen voor je eigen gezin, je kinderen krijgen scholing, krijgen eten en drinken op een internaat waar je zelf bij in de buurt woont…………………
Hij heeft in dat opzicht een goede start gemaakt en die start ook waar gemaakt.

Mensen omturnen in beesten

Tot zover mijn begripsfase. Want als de oorlog begint, beginnen er natuurlijk ook andere denkbeelden. Denkbeelden die hij al jaren in het hoofd van de kinderen heeft gestampt middels zijn “scholingsprogramma’s”
En als kind wordt je gevormd in bepaalde jaren van je leven. Ook daar ben ik van overtuigd en daar heeft hij dankbaar gebruik van gemaakt.
Wat ik echter totaal niet begrijp is dat zoveel mensen die deze “scholing” niet hebben gehad hun “dankbaarheid” hebben getoond door zelf ook een beest te worden.

Ongetwijfeld hebben veel mensen de propaganda gehoord en gevolgd en keken ze op naar een leider die deed wat hij vertelde. Ik kan me echter niet voorstellen dat het je als mens niets doet als je andere mensen MOET gaan doden omdat ze het verkeerde geloof hebben. En dan de manier waarop……………

Het gebeurt nog steeds

En ik weet dat het nog steeds gebeurt, oorlog uit naam van.
Ik weet dat er nog steeds gemarteld wordt, gedood wordt omdat de kleur verkeerd is, het geloof verkeerd is. In elkaar geslagen worden omdat je geaardheid verkeerd is.
Op zo’n moment sta je daar weer bij stil. Hoe kom je zover dat je een ander mens iets gruwelijks aan kunt doen omdat de geaardheid, de kleur of het geloof verkeerd is. Wat gaat er dan in je hoofd om?
Dat soort dingen boeien mij echt.

Klein stukje terug naar de dieren

Tijdens het eten had ik het er met mijn man over. Het zijn niet alleen de mensen die dit doen ten opzichte van andere mensen omdat de kleur verkeerd is, omdat de geaardheid verkeerd is, omdat het geloof verkeerd is.
Dit soort gruwelijkheden gebeurt dagelijks tegenover dieren (en ja die zijn weerloos maar dat zijn mensen ten opzichte van een leger of een groep ook) Maar wat mij dan nog het meest verbaasd is dat het ook gebeurt door dierenvrienden.
Ik heb altijd gezegd, ik ben niet tegen vlees eten. En dat ben ik nog steeds niet. Maar ik kan niet snappen waarom mensen nog steeds vlees meenemen bij de supermarkt waarvan je weet dat het dier een slecht leven heeft gehad, ondanks het beter leven keurmerk (wat in mijn ogen niets voorsteld)

Ik weet dat veel van mijn facebookvrienden het niet prettig vinden als ik het hier over heb en ik doe het bewust ook niet vaak. Daarnaast wil ik ook echt niet met mijn vinger wijzen. Ik heb zelf ook altijd vlees gegeten, sinds een jaar of 5 ben ik daarmee gestopt omdat ik het niet kon rijmen met wat ik vond van de vleesindustrie.  Ik ben dus geen haar beter omdat ik vegetariër ben. Ik vraag me altijd alleen af waarom mensen die van dieren houden nog steeds vlees in de supermarkt kopen. Is het omdat het dan ver van je bed is?

Ik hoop door blogs als dit mensen toch te overtuigen serieus op zoek te gaan naar een boer die een stier of koe per deel verkoopt en dat mensen daar hun vlees kopen. Desnoods met vrienden. Ondanks dat ik vegetariër ben wil ik niemand zijn stuk vlees ontzeggen ik hoop alleen dat het dier wat je eet een goed leven heeft gehad want in de bio industrie zijn ze echt als BEESTEN behandeld.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *