Stress in de auto

Stress in de auto bij honden is niet zo’n vreemd verschijnsel. We vergeten voor het gemak altijd maar even dat wij precies weten wat we gaan doen en dat het voor de hond maar afwachten is wat er nu weer gaat gebeuren.

Stress in de auto komt om die reden dus ook vaker voor bij honden die herplaatst zijn en bij pups als bij honden die al ouder zijn en al van pup af aan bij hun eigen gezin zitten.

Wat gebeurt er bij de hond

Even puur medisch. In het oor zit het evenwichtsorgaan en doordat de ondergrond in de auto niet stabiel is lukt het de hond niet direct om zijn evenwicht goed te krijgen.

Als we dan ook nog door allerlei bochten gaan (en soms kun je niet anders) dan blijft het evenwicht van de hond instabiel en dat kan voor een hond reden zijn om in paniek te raken.

Het is dan even aan de geleider die op dat moment bij de hond is om de hond zo dicht mogelijk bij de grond neer te leggen zodat hij zo min mogelijk last heeft van de schommelingen.

Maar een hond die het spannend vindt dat hij niet stabiel staat en ook zijn stabiliteit niet direct kan vinden kan dus in paniek schieten in de auto. Voor de hond levert de auto op dat moment een trauma op en daarmee iedere keer als hij in de auto moet gaat hij enorm stressen

hond is bang in de auto
Stress in de auto kan veroorzaakt worden door het evenwichtsorgaan. Maar de hond kan ook een trauma door de auto hebben opgelopen

Puppy’s

Uiteraard ervaren pups precies hetzelfde “medische probleem” als hierboven maar die hebben als extra “handicap” dat ze bij hun moeder zijn weggehaald, uit hun veilige omgeving zijn weggehaald en dat is hoogstwaarschijnlijk met de auto gebeurt. Om die reden heeft de auto nog een extra belading voor de pup.

Herplaatsers

Bij herplaatsers kan het zijn dat ze inmiddels gewend zijn aan het meegaan in de auto en dat hun evenwicht geen rol meer speelt bij het meerijden in de auto. De hond heeft een groot aanpassingsvermogen en als hij door regelmatig auto te rijden heeft ontdekt dat er niets met hem gebeurt dan kan het goed dat hij bij de vorige baas nergens last van had in de auto.

Maar de hond vertrouwd volledig op zijn baas (en er zijn echt maar heel weinig honden die dat nog kunnen) en als hij regelmatig met de auto is meegeweest zal hij makkelijk de auto instappen. Maar het kan nu goed zijn dat hij ,of bij een vreemde de auto in moet omdat hij wordt opgehaald door degene die hem heeft overgenomen, of dat hij met de baas in de auto is gegaan en dat de baas hem ergens achter heeft gelaten en nooit meer terug is gekomen.

TraumaI

n beide gevallen kan het dus zijn dat de auto een groot trauma heeft opgeleverd voor de hond door de herplaatsing (en misschien is het niet bij 1 herplaatsing gebleven). Het evenwichtsorgaan speelt de hond dus geen parten meer maar wel het feit dat hij van hot naar her is gesleept met de auto en daarbij steeds weer in een andere situatie belandde.

(terug) wennen aan de auto

Als de hond uit een buitenlands asiel komt kan het dat hij nooit in een auto heeft gezeten of maar enkele keren waarbij hij steeds van hot naar her verplaatst is en dat de auto dus zowel heel onveilig is voor de hond als ook dan zijn evenwichtsorgaan nog niet gewend is aan de auto. Voor de hond kan de auto dan pure paniek opleveren en de hond dan toch in de auto willen doen kan ervoor zorgen dat hij zelfs agressief reageert op “zijn” mensen.

Beloning voor in de auto gaan

Als de hond erg gestresst is in de auto is het zaak dat hij (terug) aan de auto gaat wennen en dat doen we in de eerste instantie door de auto leuk te gaan maken.
Je gaat hem dus in de auto eten geven als hij graag eet, en als hij graag speelt met een balletje of een ander favoriet speeltje dan gooi je zijn favoriete speeltje erin.

Hou rekening met de beloning. Als jij bang bent van spinnen zul je niet voor  € 2.00 in een kamer vol spinnen gaan. Zetten ze er echter € 1000 tegenover dan zul je waarschijnlijk je angst proberen de baas te worden en die € 1000 willen verdienen.

Het is dus belangrijk een super beloning in te zetten bij de hond om hem in de auto te krijgen en hem uitbundig te prijzen als hij in de auto zit.

Maak de auto eerst leuk

Het is belangrijk om de auto op dit moment alleen maar leuk te maken en niet te gaan rijden met hem.
Als het lukt om hem in de auto te krijgen dan kun je hem dagelijks zijn eten in de auto gaan geven en je zorgt dan natuurlijk dat er een beetje vlees bij de brokken zit zodat hij ook een echte goede beloning krijgt als hij in de auto gaat eten.

Motor geluid leuk maken

Als dit goed gaat, ga je de auto starten tijdens dat hij aan het eten is. Alleen maar starten, niet rijden, alleen de motor laten draaien.

Kijk even hoe hij reageert en of hij zijn eten op eet.
Stopt hij met eten wacht dan met eten geven. Start eerst de motor even, zet de motor weer uit en geef hem dan zijn eten.

Maak de stappen richting de auto kleiner. Zorg wel dat hij in de auto is op het moment dat de auto start.
Als dat lukt dan start je de auto en geef je hem daarna zijn eten terwijl de motor nog loopt.

Als hij rustig is en gewoon eet als de motor loopt dan gaan we starten met de deur dichtdoen, voor 1 minuut, de deur weer open en daarna zijn eten geven. Dat stukje ga je opbouwen naar 4 of 5 minuten.

Vervolgens ga je hem in de auto doen, motor starten en een klein stukje rijden, een blokje om zeg maar. Als je terugkomt dan doe je de deur open en geef je hem zijn eten.

Afsluitende fase

Als een klein stukje rijden goed gaat, dan ga je nu wat verder rijden. Iedere uitlaatbeurt rij je naar buiten het dorp of de stad en laat je daar je hond snuffelen en desnoods gooi je met een speeltje als hij dat leuk vindt, of laat je hem lekkers zoeken in het gras. Zorg dat het leuk is als hij met de auto mee gaat en ga het eten in de auto geven afbouwen, dus de ene dag wel in de auto en de andere dag niet.

Training

Zoals je ziet is ook dit training voor de hond en voor jezelf. Nu je weet dat je hond last kan hebben van zijn evenwichtsorgaan en dat hij een trauma van de auto heeft opgelopen is het makkelijker te begrijpen waarom hij zoveel stress heeft en is het ook makkelijker te begrijpen waarom er zo’n intensieve training aan vast zit.


Als het de bedoeling is dat je hond op termijn veel en vaak mee gaat zorg dan dat de stukjes die je rijdt steeds langer worden, zodat hij daar ook aan went en laat hem liggen, zo dicht mogelijk bij de vloer.
Als je de training inzet is het wel van belang de hond nog niet op hele lange autoritten mee te nemen of naar dingen die hem alsnog enorm gestresst maken.

Alles rustig opbouwen zoals bij elke training.

Ondertussen

Tijdens de training en de opbouw in de auto kun je je hond ondersteunen met
de natuurlijke spullen van organimal .

Gedrag in balans is een geweldig middel om de honden te ondersteunen in hun angsten voor bepaalde dingen. Het is volledig natuurlijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *