Hypoallergeen voer voor honden die allergisch zijn

Honden kunnen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen. Maar niet alleen voor voedingsstoffen. Er zijn ook honden die last hebben van pollen, huisstofmijt of andere dingen.


Voedselallergie

Een voedselallergie komt eigenlijk heel weinig voor bij honden. Hoewel tegenwoordig een heleboel mensen denken dat de hond allergisch is voor bepaalde voeding. Ook veel dierenartsen werken daar enthousiast aan mee. Bij de minst geringste klachten wordt allergie als eerste naar voren getoverd. Vervolgens wordt de hond op een hypoallergeen dieet gezet.

Een hypoallergeen voer is niet alleen vervelend voor de hond omdat hij opeens niets meer mag hebben. Maar het drijft de baasjes ook aardig op kosten. Want het voer is duur en de hond mag heel veel niet hebben waardoor snacks ook lastig te krijgen zijn.

Slechts in 10% van de gevallen heeft de hond ook echt een voedselallergie en is hij allergisch voor een aantal soorten eiwit. Met een uitsluitingsdieet kom je er snel genoeg achter welke eiwitten dit zijn.

Wat is een allergie?

Een allergie is een reactie van het afweersysteem van de hond (en bij mensen uiteraard van de mens). Het afweersysteem ziet de allergenen (lichaamsvreemde stoffen) hetzelfde als een bacterie of een virus die de hond ziek zouden maken. Het afweersysteem valt dus de lichaamsvreemde stoffen aan en veroorzaakt een reactie daarmee. Die reactie kan divers zijn. Vaak valt het pas op als de hond veel diarree heeft.

Hoe ontstaat een allergie?

Wetenschappers gaan er vanuit dat allergieën sneller gevormd worden in onze westerse wereld. Dat heeft te maken met dat alles tegenwoordig extreem schoon moet zijn waardoor het afweersysteem eigenlijk gewoon slecht gesocialiseerd is op lichaamsvreemde stoffen.
Verder zijn er zowel in ons voedsel als in het voedsel van de hond enorm veel chemische toevoegingen. Het zou zomaar eens een bijwerking van een chemische toevoeging kunnen zijn die verantwoordelijk is voor het vormen van allergieën.

Men is er in de wetenschap nog niet uit. Maar het staat wel vast dat het vroeger vele malen minder voorkwam als tegenwoordig.

Een allergie bouw je op

Een allergie wordt opgebouwd door een hond. Een oorzaak kan zijn dat het darmgestel niet in orde is wat ervoor zorgt dat de eiwitten van hetgeen je hond allergisch voor is niet goed verteerd kan worden. Daardoor gaat het immuunsysteem aan de gang om te zorgen dat dit voedsel zo snel mogelijk het lichaam wordt uitgewerkt. De allergie kan al in een vroeg stadium worden ontdekt door dat de hond meer jeuk heeft en zichzelf kapot krabt. Hij kan bulten krijgen op verschillende plaatsen (galbulten) en verder kan er diarree en kramp optreden bij de hond.

Histamine

Een allergische reactie wordt veroorzaakt doordat histamine vrij komt in het lichaam doordat er een allergeen (voedingsmiddel die voor een allergische reactie zorgen of een lichaamsvreemde stof) in het lichaam komt. De histamine komt in de mestcellen vrij en veroorzaakt een reactie. En die reactie kan zeer divers zijn maar bij honden zien we hoofdpijn, duizeligheid etc vaak niet. Wat we wel zien zijn roodheid, jeuk en diarree.

Een teveel aan histamine in het lichaam komt onder andere door: een verstoorde darmflora en/of beschadiging van de darmslijmvliezen. Het is dus bij honden die allergische reacties vertonen in ieder geval van het grootste belang dat de darmflora zo snel mogelijk op peil komt. Een goed middel daarvoor is darmen in balans.

Wat is dan precies hypoallergeen voer?

Hypoallergeen voer bestaat uit gehydrolyseerde eiwitten. Dit betekend eigenlijk dat de eiwitten in kleine stukjes zijn geknipt waardoor het lichaam van de hond ze niet herkend als zijnde het eiwit waar de hond niet tegen kan. De hond kan dan zonder problemen het voer eten waar wel hoogwaardige eiwitten in zitten maar heeft daar geen last van.

Hypoallergeen voer kan helpen bij allergische reacties

Aangeboden hypoallergeen voer

Er wordt enorm veel hypoallergeen voer aangeboden. Deze bevat echter geen gehydrolyseerde eiwitten maar bestaat uit slechts 1 eiwit wat eigenlijk in geen enkel ander voer verwerkt zit.

Konijnenbrokken worden bijvoorbeeld vaak aangeboden als hypoallergeen voer. Dit is geen echt hypoallergeen voer maar het is een voer waar alleen konijn in verwerkt zit
Konijn zit in geen enkel ander (gecombineerd) voer verwerkt en wordt al zeker niet gebruikt in de goedkopere merken omdat konijnenvlees duur is.

Konijn is dus een eiwit wat het immuunsysteem van de hond nog niet kent en daar komt dus geen allergische reactie op. Om die reden wordt dit dus ook hypoallergeen voer genoemd.

Echt hypo allergeen voer

Als je hond echt hypo allergeen voer nodig heeft omdat hij een ander probleem heeft kies dan voor een hypoallergeen voer met gehydrolyseerde eiwitten.

Organimal sensitive vanaf € 29,95 voor 4 kg (€ 7,48 per kg)
Hills sensitive vanaf € 30,95 voor 3 kg (10,31 per kg)
Virbac vanaf € 31,95 voor 3 kg (10,65 per kg)
Specific allergen management vanaf € 21,75 voor 2 kg (10,88 per kg)
Royal canin hypo allergenic vanaf € 18,50 voor 2 kg ( 9,25 per kg)
Vetality hypo allergenic vanaf € 24,50 voor 3 kg (€ 8,16 per kg)

Uitlsuitingsdieet

Honden zijn het meest allergisch voor: rundvlees, kip, ei, mais, tarwe, soja en melk.
Als je dus denkt dat je hond een allergie heeft zou ik op zoek gaan naar een voer wat deze ingrediënten niet bevat. Op die manier kun je kijken of je hond allergisch is voor één van deze voedingsmiddelen.

Als je hond goed reageert op het voer wat deze voedingsmiddelen niet bevat dan hoef je niet meer verder op zoek te gaan. Daarnaast ben je dan ook niet afhankelijk van een volledig hypoallergeen dieet.  Daarnaast is het belangrijk dat je een voer neemt met hoogwaardige eiwitten en dat je gaat zorgen dat de darmen van je hond weer de juiste bacteriën krijgen zodat hij het voer goed kan opnemen.

Dat voorkomt in ieder geval dat de hond opnieuw allergisch kan worden voor nieuwe ingrediënten.

Histamine rijke voeding

Voor honden die allergisch zijn is het ook nodig dat ze zo weinig mogelijk histamine rijke voeding krijgen. Histamine wordt in het lichaam van de hond zelf aangemaakt. Echter zijn er ook voedingsstoffen die histamine rijk zijn of die ervoor zorgen dat er histamine in het lichaam wordt vrijgemaakt. Die voedingsstoffen moet je dus vermijden voor je hond om te zorgen dat hij niet meer histamine krijgt dan dat hij van nature aanmaakt.

Histaminerijke voeding of voeding wat histamine vrij maakt:

  • Yoghurt, kwark
  • Lamsvlees en wild
  • Haring, sardines
  • Spinazie
  • Producten die gist bevatten (let op sommige hondenvoeders bevatten gist)
  • Lever
  • Kruiden: vanille, kaneel, kruidnagel, komin, koriander, kervel, gember, nootmuskaat;
  • Blikvoer

Conclusie

Het kan dus zijn dat je hond op een bepaald eiwit allergisch reageert. Vaak is dit rundvlees, kip, ei, mais, tarwe, soja en melk. Er wordt aan veel honden ook lam/rijst gevoerd. Maar lamsvlees is een histaminerijk voedsel en dus niet geschikt voor honden die gevoelig zijn voor allergische reacties. Ei is hoogwaardig eiwit. Evenals kip, maar dat zijn tevens de eiwitten waar honden snel een allergische reactie op hebben.


Denk je dat je hond een allergische reactie heeft op voer zet hem dan tijdelijk (als je liever geen vers vlees voert) over op vers vlees en om de darmflora weer snel op peil te krijgen zou ik hem het supplement darmen in balans geven

Ga beginnen met 2 weken voer van 1 eiwit en ik zou in dit geval kiezen voor :

Puur Vlees – Kalkoen

Puur Vlees – Eend

Puur Vlees – Zalm

Als hij hier goed op reageert (en het zal de eerste dagen echt nog niet omdat de darmen nog niet volledig weer in balans zijn) zou ik kiezen voor of verder op vers vlees en dan kun je eventueel ook nog een ander eiwit of twee andere eiwitten erbij kiezen of anders terug op brokken.
Let wel op dat je dan goede brokken geeft met hoogwaardig eiwit en brokken waarin geen vulmiddelen zitten.
Ik ben zelf fan van de brokken van Organimal. Die hebben ze in geperst in zalm en eend (ook in kip maar dat lijkt me een minder verstandige keuze) en in geëxpandeerde brokken in zalm.

Klik hier om naar de verschillende voeren van Organimal te gaan

Dit is geen dierenarts advies. Dit is alleen uitleg. Bespreek alles wat je overweegt met een dierenarts en breng het leven van je hond niet in gevaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *