1 Op de 5 honden heeft of krijgt artrose

En dat is best een fors aantal.


Wat is artrose?

Artrose is slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Op de slijtage plaatsen kunnen ontstekingen ontstaan die behoorlijk pijnlijk zijn.

Hoe komt een hond aan artrose?

Artrose bij honden op jonge leeftijd wordt veroorzaakt door verkeerde belasting van de gewrichten. Een belangrijke oorzaak is dat met jonge pups waarbij  de gewrichten nog niet volgroeid zijn al veel te lange wandelingen worden gemaakt.

Met een pup is het belangrijk dat je de lengte van de wandelingen rustig aan opbouwt.

Ook sporthonden worden al te vroeg te snel getraind om te gaan sporten waarbij de gewrichten vaak nog niet uitgegroeid zijn. Dat een hond op jonge leeftijd niet mag springen zit er bij de meeste mensen al wel goed in maar dat een hond tot een jaar gewoon niet te veel en vooral niet te gek mag bewegen daar wordt minder rekening mee gehouden.

Maar bij sporthonden is het ook op latere leeftijd belangrijk dat je zorgt dat hij geen continu verkeerde bewegingen maakt. De gewrichten moeten op de normale manier maar ook gelijkmatig worden belast om te zorgen dat niet één deel van de gewrichten extra wordt belast.

Kun je artrose voorkomen?

Je kunt ervoor zorgen dat de hond niet op jonge leeftijd al artrose krijgt. Door de hond als pup en als jonge hond niet te veel en niet te gek te laten bewegen.
Lange wandelingen bijvoorbeeld of urenlang rennen op het strand is nog niet goed voor een jonge hond die in de groei is.

Natuurlijk mag je je hond laten rennen of achter een balletje aan laten gaan, maar geen uren.

Artrose op oudere leeftijd daarentegen is vrijwel onvermijdelijk en met name bij de sporthonden.

Sporten met je hond en artrose

Omdat de honden die graag sporten wel een grotere kans maken om artrose te krijgen omdat ze hun lichaam meer belasten dan een huishond. Vind ik dat persoonlijk geen reden om niet te sporten als je hond er plezier in heeft. Ook intensief sporten is wat mij betreft altijd beter dan een actieve hond stil te leggen en dood ongelukkig te laten worden.

Je kunt er best opletten door de hond de  oefeningen op de juiste manier aan te leren en wat meer stap voor stap te werken.
Je hond goed in de gaten houden of hij niet gaat manken of moeilijk op gaat staan.
Het is vanaf dat moment wel belangrijk dat je hem gaat ondersteunen met medicatie om de levenskwaliteit van de hond te behouden.

Kun je wat doet tegen artrose bij je hond?

Het is belangrijk dat een hond die artrose heeft blijft bewegen. Getrainde spieren kunnen het gewicht behoorlijk ontlasten waardoor de hond minder pijn heeft. Met name bij honden waarbij je merkt dat opstaan wat moeilijke wordt zou ik zorgen dat de spieren die daarvoor nodig zijn goed getraind blijven, desnoods onder leiding van een dierenfysiotherapeut.
Natuurlijk is het ook belangrijk dat je je hond gaat ondersteunen met pijnstilling


Als je hond al artrose heeft  is zwemmen of hydrotherapie een prima manier om spiermassa op te bouwen rond de gewrichten waardoor het gewricht ontlast wordt.

Medicatie bij artrose van je hond.

Het bevordert zeker de levenskwalitiet van je hond als je hem pijnstilling geeft op het moment dat je ziet dat hij pijn heeft.
Maar ook een supplement wat ervoor zorgt  dat ervoor zorgt dat het kraakbeen wordt ondersteunt en het gewricht soepeler wordt.
Botten en gewrichten in balans van Organimal is een uitstekend middel hiervoor.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *