Wat is probleemgedrag

Ik heb daar met hondenliefhebbers vaak een discussie over. Hondenliefhebbers kunnen veel van honden hebben en vaak hebben ze al vele honden gehad van makkelijk tot moeilijk en vaak zijn ze zelf in staat probleemgedrag op te lossen. Dit werkt echter niet bij een beginnende hondenliefhebber, die moet je van het begin af aan aan de hand nemen en begeleiden bij het opvoeden van hun hond.

Wanneer is probleemgedrag een probleem?

Op het moment dat je het als eigenaar het gedrag van je hond als hinderlijk ervaart is het probleemgedrag. En dat is van mens tot mens verschillend wat je als hinderlijk ervaart.
Voor de één is veel blaffen hinderlijk terwijl de ander dit nauwelijks of niet hoort. Voor de één is trekken aan de lijn hinderlijk terwijl de ander dit goed kan handelen en het allemaal prima vindt. Het wordt pas een probleem als jij het hinderlijk vindt en dan is het tijd (of eigenlijk al te laat) om actie te ondernemen.

Probleemgedrag is er langzaam ingeslopen

Vaak is probleemgedrag er langzaam ingeslopen en ervaar je het pas als hinderlijk als het al een tijdje aan de gang is. Vaak denken we bij bepaald gedrag niet na over hoe het in de toekomst uit gaat pakken als we het nu toelaten. Het beste is natuurlijk om overal van te voren over na te denken maar uit eigen ervaring weet ik dat het zo gewoon niet werkt en is er achteraf werk aan de winkel.

Probleemgedrag moet het liefst direct opgelost worden.

Probleemgedrag is in een lange tijd ontstaan en het heeft dus ook een tijd nodig om weer omgezet te worden in gewenst gedrag. Helaas verpesten heel veel mensen de hond door het gedrag lange tijd te tolereren of er niet mee aan de slag te gaan. Als het dan echt een probleem wordt dan krijgt de hond niet de kans om gewenst gedrag aan te leren omdat ze dan al “klaar” zijn met de hond. Maar helaas is een hond geen robot en duurt het even voordat gewenst gedrag ingetraind is. Het is vergelijkbaar met het aanleren van een nieuwe taal voor ons als mensen. Met uitzondering van mensen met een grote talenknobbel duurt het ook even voordat je je verstaanbaar kan maken in de taal die je aan het leren bent.

Liefde voor je hond=werken aan zijn probleemgedrag

Het is makkelijk om je hond weg te doen, het is makkelijk om een ander met “jouw” probleem op te zadelen. Het is echter erg oneerlijk tegenover je hond die je verkeerd hebt begeleid en verkeerd gedrag hebt aangeleerd om hem weg te doen omdat jij de fouten hebt gemaakt.

Heb je hulp nodig bij het gedrag van je hond
kijk dan eens op deze pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *