De kunst van het luisteren

Er zijn maar weinig mensen die de kunst van het luisteren echt verstaan. Nog minder mensen verstaan de kunst van het luisteren naar hun hond. Ken of heb je regelmatig gesprekspartners die je nooit uit laten praten en die het altijd beter, meer of erger hebben meegemaakt?

Laat het me weten in de commentaren.

Luisteren is een kunst

Ieder persoon is het meest geïnteresseerd in zichzelf (ik ben me ervan bewust dat deze zin weer voor discussie vatbaar is.
De meeste mensen doen dit niet bewust. Ze horen iets aan van een ander en ze hebben daar een mening over, of ze hebben iets soortgelijks meegemaakt en willen daar ook graag wat over zeggen. En inderdaad zo ontstaat een gesprek. Maar omdat je in je hoofd probeert niet te vergeten wat je wilde zeggen heb je minder aandacht voor je gesprekspartner en hoor je dus vaak niet volledig wat hij verteld.
Herkenbaar?
Voor mij gedeeltelijk wel. Ik kon ook wel luisteren naar anderen maar als het in een discussie was vond ik mijn argumenten ook altijd wel erg belangrijk………
Toevallig las ik er iets over in een artikel en ben ik eens op gaan letten. Er zijn inderdaad maar weinig mensen die echt luisteren.

Luisteren naar je hond

Als ik dat vertaal naar de omgang met de hond zijn er ook maar enorm weinig mensen die luisteren naar hun hond.
Iedereen weet precies wat hij van zijn hond wil, zonder zich af te vragen wat de hond daarvan vindt.
En nee, je gaat niet overleggen met je hond. Maar kijken naar je hond en naar wat hij aangeeft (het luisteren naar je hond) gebeurt ook veel te weinig.

Oude gedragsregels

Nu zijn misschien heel veel oude gedragsregels daar ook wel schuldig aan.
Hond mag niet op de bank want dan wil hij zich boven je verheffen.
Maar wat nu als de hond behoefte heeft aan jouw nabijheid, warmte en gezelligheid?
Een hond MOET drie keer per dag een uur wandelen.
En als de hond nu drie keer per dag wil snuffelen in het gras en alles wil onderzoeken?
Een hond die met een speeltje aankomt moet je negeren anders gaat hij bepalen wat jij moet doen.
En als jij tv wil kijken, of Facebook checken? Moet je dan ook wachten tot iemand je toestemming geeft?
Ik denk dat veel van deze gedragsregels er toe bij gedragen hebben dat wij eigenlijk alleen maar eisen van onze honden.

Regels

Natuurlijk moeten er regels zijn. Ik heb de zgn basis omgangsregels en die heb ik ooit gemaakt omdat mensen het moeilijk vinden consequent met de hond om te gaan. Maar met alleen regels kom je er niet. Je hond heeft er ook nog iets in te vertellen en zijn leven wordt zoveel leuker als je naar hem luistert.

Observeren

Ga je hond eens observeren, en als je dat lastig vindt maak eens filmpjes van je wandeling en je trainingen. Wat zie je op de filmpjes? Wat verteld je hond je wat je live totaal niet hebt gezien?
Durf je eerlijk te zijn over jezelf? Laat dan in de commentaren weten wat jij live niet gezien had wat je later op het filmpje terug zag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *