Waaks

Ik vind het niet erg hoor, als mijn hond blaft. Ik voel me dan wel veiliger als ze weten dat er een hond in huis is.

Waaks vs blaffen

Wat de meeste mensen die dit zeggen niet weten is dat een hond niet blaft uit waaksheid maar vaak uit onzekerheid over wat er aan de andere kant van de deur gebeurt.
Ik kan me voorstellen als het avond is en donker en je hebt nog een onverwachte bezoeker aan de deur dat het fijn is dat je hond blaft en dat je je dan veiliger voelt.
Maar is het ook zo fijn als je hond blaft bij alles wat hij achter de deur hoort?

Zwart-wit

Zoals alles bij een hond zwart-wit is, is het blaffen dit ook. Tenzij je je hond op commando kunt laten blaffen en stil zijn is het niet handig om je hond te laten blaffen als hij iets achter de deur hoort.
Het wordt namelijk erg vervelend als je aan een straat woont waar de hele dag mensen lopen of kinderen spelen en je hond slaat bij ieder geluidje aan.
Je kunt je hond niet alleen in de avond laten blaffen.
Óf hij blaft altijd als hij iets achter de deur hoort, óf hij blaft nooit.
Meer mogelijkheden zijn er niet voor de hond.

Hond die beschermt

Veel mensen zijn er van overtuigd dat hun hond er wel voor hen zal zijn op het moment dat er iets gebeurt. Behalve de reactieve honden en de honden die dit aangeleerd hebben kun je er voor 99% vanuit gaan dat je hond minder heldhaftig is dan dat jij denkt.
99% van de honden blaft namelijk uit onzekerheid. Als je daarbij ook nog wil dat je hond je beschermt dan zul je ook genoegen moeten nemen met het feit dat hij ook overdag mensen bijt die binnenkomen. Hij doet dit dan namelijk omdat ze zijn terrein betreden en hij duidelijk was in zijn waarschuwing. Hij kijkt daarbij echt niet of het overdag is of ’s avonds. Als hij vindt dat iemand het huis niet mag betreden dan mag dat ’s avonds niet maar ook overdag niet.

Waken leer je aan

Als je het prettig vindt dat je hond van zich laat horen op het moment dat er iemand ’s avonds laat aan de deur staat, leer je hond dan blaffen op commando. Als je hond kan blaffen op commando dan kun je hem ook leren stil te zijn op commando. Op die manier heb je wel een hond die “waakt” of in ieder geval van zich laat horen op het moment dat jij dat wil.
Wil je dan ook nog dat je hond jou beschermt? Dan ga je naar een trainingsschool die daarin gespecialiseerd is. Je leert je hond dan op commando dingen aan en onder controle zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.

Bij een hond die niet geleerd is te waken en te blaffen op commando is het verstandiger om het gedrag zo snel mogelijk om te zetten in ander gedrag om problemen te voorkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *