Kunnen honden onze taal leren

Ik ben een tijdje geleden naar een lezing geweest over de slimheid van honden. Ook ik maakte de fout om als mens te denken en ook al doe ik het niet bewust, en is het iets wat ik helemaal niet wil. Ik dacht toch dat ik superieur was aan de hond in de zin van dat ik er niet van uitging dat honden zó slim waren als dat ik daar heb gehoord en gelezen.

Onderzoeken

Er zijn enorm veel onderzoeken gedaan inmiddels naar het leren van honden en daar is uitgekomen dat honden op dezelfde manier leren als kleine kinderen en dat honden dus net zo makkelijk onze taal leren als kleine kinderen. Er is natuurlijk nog veel meer uit die onderzoeken gekomen maar het blog zou te lang worden om alles in 1 blog aan te halen dus ik hou het even op het leren van honden van onze taal (of natuurlijk de taal in het land waar ze wonen)

Door stom toeval ontdekte Brian Hare dat zijn hond slimmer was als mensenapen waar we op dat moment mee aan het testen waren. De testen bestonden uit het aanwijzen van een bakje voer en de mensenapen mochten op die aanwijzing het bakje voer pakken. Brian Hare wist zeker dat zijn hond dat ook kon en zo begonnen de eerste onderzoeken naar honden en hun slimheid.

Het leren van een taal

Er was inmiddels al een hond die geleerd was om 100 speeltjes van elkaar te onderscheiden en bij naam te kennen. (dat is overigens een leuke oefening voor iedereen maar die komt later) Daarbij ontdekten men dat de honden op dezelfde manier leren als kleine kinderen die nog niet kunnen lezen.
Kinderen kunnen spullen categoriseren. Als je het over een sok hebt ook bij een klein kind kan deze zelf het verband leggen met allerlei sokken en kleding voor de voet, dit hoort voor een kind al heel snel bij een sok.

In een onderzoek is toen gekeken of de honden dit ook konden met de speeltjes die ze al kenden, konden ze die onderbrengen in de juiste categorie?
Dit deden ze door de speeltjes onder te verdelen in de categorie frisbee, ballen en overige. Na enige oefening had de hond door hoe het werkte en op de vraag of hij een frisbee kon halen uit alle speeltjes (waarbij geen enkel speeltje de naam frisbee droeg) haalde hij feilloos een speelgoedje uit de categorie frisbee.

Opdelen in categorie

Dit onderzoek hebben ze uiteraard uitgebreid, speeltjes van niet speeltjes onderscheiden. Naast de hond die alle speeltjes al kenden hebben ze nog een aantal extra border collies ingezet die dit ook feilloos deden.

Diverse andere onderzoeken

Naar aanleiding daarvan hebben ze uiteraard de onderzoeken steeds uitgebreid. Een hond een replica laten zien van een speeltje en hem uit de andere kamer een ongeveer hetzelfde speeltje op laten halen. Een foto van iets laten zien en de hond hetzelfde voorwerp laten ophalen ondertussen aanleren hoe de naam van dit voorwerp was.
Er zit net als bij kinderen geen limiet aan wat een hond aan woorden kan leren.

Trainingen

Inmiddels zijn er trainingen gebaseerd op deze kennis zodat je je hond ook iets “uit kan gaan leggen”. Je benoemt daarbij alle voorwerpen in zijn omgeving, alle mensen in zijn omgeving waarmee hij regelmatig in contact komt. Leuke training maar ook handig in sommige situaties.

Dat honden slim waren wist ik al maar ze zijn nog veel slimmer als dat ik (met mijn domme hersens) dacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *