En toen heb ik hem op zijn rug gegooid………

Dit is een zin die iedere hondeneigenaar wel eens van een andere hondeneigenaar heeft gehoord, of misschien heb je het zelf ooit wel eens gedaan of gezegd.

En dan?

Dat is altijd mijn volgende vraag. Wat doe je daarna?
Ik heb nog nooit het nut ingezien van een hond op zijn rug leggen, alleen dan dat je een gevaarlijke situatie creëert als de hond onverhoopt op kan staan. Je bent namelijk de strijd met hem aangegaan. Als het een hond is die om deze reden behoorlijk in de stress is geraakt dan is de kans groot dat hij terug komt.
Verder is het een teken van machteloosheid en machtsmisbruik als je je hond op deze manier benaderd als je hem wel aan kan.

Het beoogde doel

Het beoogde doel zal waarschijnlijk zijn om de hond onderdanig te maken. Echter een hond is afhankelijk van de situatie dominant of onderdanig. Hij is daarnaast ook afhankelijk van de persoon of andere hond dominant of onderdanig. Je hebt nooit een hond die alleen maar dominant is of een hond die alleen maar onderdanig is.

Door een hond op de rug te leggen bereik je in ieder geval je beoogde doel niet want een hond wordt niet opeens onderdanig als je hem op zijn rug legt.
Een hond die uit zichzelf op zijn rug gaat liggen en zich dus totaal kwetsbaar opstelt doet dit over het algemeen bij mensen of honden die hij vertrouwd. Misschien dat hij zich wel onderdanig opstelt ten opzichte van een dominante hond, maar dit is dan wel een hond waar hij respect voor heeft en waar hij niet bang van is.

Mugo

Mugo was mijn Duitse herder. Ten opzichte van heel veel honden dominant. Maar hij heeft nog nooit gevochten. Hij eiste dat nieuwe honden voor hem op zijn rug gingen liggen. Hij eiste ook dat een hond die vervelend was op zijn rug ging liggen. En iedere hond deed dit. Hij raakte de andere hond niet aan maar hij dwong van iedere hond op een natuurlijke manier respect af. Iedere hond die voor hem op zijn rug ging liggen kon op dat moment ook rekenen op zijn bescherming. Ondanks dat hij het eiste was het ook de wil van de andere hond om voor hem op zijn rug te gaan liggen en hem te laten zien dat hij op dat moment onderdanig was aan hem. Niets geen vechten, niets forceren, alleen maar duidelijkheid en respect van beider kanten.

Respect

Dat is waar het aan ontbreekt als een baas een hond op zijn rug legt. Je bent namelijk boos als je een hond op zijn rug gooit. Dit doe je namelijk niet in een normale situatie. En dus ga je in dat geval het gevecht aan met je hond. En waarom…..?
Waarschijnlijk omdat je hond iets deed wat niet mocht. Is dit respect voor je hond? Nee dit getuigt van machtsmisbruik.
Als je namelijk respect zou hebben voor je hond zou je je hond geleerd hebben dat hij hetgeen hij fout deed niet mocht doen. Je zou er ander gedrag voor in de plaats hebben getraind. Je hond zou het volle vertrouwen in je hebben en jij zou laten zien dat hij vertrouwen in je kon hebben, dat je hem beschermt wanneer het nodig is.

Je kunt respect niet afdwingen. Je kunt respect alleen verdienen door ook je hond te respecteren en dat doe je niet als je hem op zijn rug dwingt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *