Verbod op de schokbanden

Er wordt al lange tijd geroepen om een verbod op schokbanden en zoals altijd heeft iedereen daar een mening over en ik dus ook.

Wat is een schokband

Een schokband is een band die een eletrische prikkel afgeeft aan de hond. Deze kan afgaan door bijvoorbeeld blaffen, de zogenaamde blafband en deze kan afgaan door een knop op een afstandsbediening.
Een schokband is er in vele variëteiten en in verschillende sterktes. Alle banden kun je regelen en zelf de sterkte bepalen.

Wat betekend een verbod hierop

Dat betekend dat niemand meer een schokband mag gebruiken, dat mag duidelijk zijn.
Maar wat betekend het voor honden:

Tot nog toe waren schokbanden vrij verkrijgbaar voor iedereen en was er geen cursus of iets nodig om deze band te mogen gebruiken.
Dit betekend dat heel veel honden in plaats van training een schokband om hebben gekregen. Werkt lekker makkelijk en snel.
Je hebt met een schokband zelf de macht in handen en helaas voor machtsbeluste mensen betekend dit dat ze hun macht ook behoorlijk kunnen misbruiken en dat wordt dus ook echt wel gedaan.

Er zijn verhalen bekend van honden die soms twee stroombanden om de nek hadden en zelfs nog 1 op hun ballen om hen maar te laten luisteren. In plaats van training is dit voor hen de ideale manier om zonder al te veel moeite een hond iets te “leren”

Dit heeft echter niets met leren te maken maar alles met de hond zo gek mogelijk maken en in dat opzicht ben ik het helemaal eens met het verbod op de stroomband.

Ook de honden die veel alleen zitten en om die reden veel blaffen worden rustig gehouden met een stroomband in plaats van dat er gezorgd wordt dat deze honden lekker hun ding kunnen doen. Ook om die reden is het goed dat er een verbod gaat komen op de stroomband.

De andere kant van het verhaal

Als er een verbod op de schokband komt moet er ook een verplichting komen op het goed opvoeden van je hond en zwaardere straffen op het mishandelen van de hond. Dit betekend dat de volledige wetgeving aangepast moet worden.
Want naast dat de schokband vervelend is heeft het ook al enorm veel levens gered van honden. Voor een ieder die alleen te maken heeft met zijn eigen lieve huishondje die goed luistert en geen vlieg kwaad doet is het niet voor te stellen maar er zijn honden die zijn zo gruwelijk mishandeld dat ze niet meer bereikbaar zijn op bepaalde momenten en dat ze dus levensgevaarlijk worden.

Sommige dingen kun je niet meer alleen met liefde en geduld oplossen, en sommige dingen eisen hardere maatregelen. En niet omdat de hond zo geboren is maar omdat de hond zo gemaakt is.

Hoe zou het dan wel moeten

In de ideale wereld bestaat er geen mishandeling en geen verwaarlozing meer, in de ideale wereld gaan de mensen die een hond willen zich heel goed oriënteren, gaan zich inlezen en gaan bewust kiezen voor een ras wat bij ze past. Gaan ze allemaal netjes naar cursus en voeden ze hun honden op. De trainers gaan hun honden weer trainen in plaats van ze onder dwang te laten gehoorzamen en dan hebben we geen verknipte honden meer.

Helaas is dat een utopie wat we nog lang niet hebben bereikt.
Maar er kan ook een tussenweg komen

Bijvoorbeeld dat de banden niet meer zo maar vrij verkrijgbaar zijn. Dat een ieder die met deze banden werkt een cursus volgt hoe zo’n band nu eigenlijk werkt, dat je een certificaat nodig hebt om met deze banden te mogen werken en dat de banden geen knallen meer afgeven maar een lichte prikkeling want dat is voor veel honden vaak al voldoende.

of

Dat je een aanvraag moet doen om een band te mogen gebruiken met beschrijving van waarvoor, dat hij alleen gebruikt mag worden door gecertificeerde mensen maar dat je hem niet meer zelf kan kopen, dat de handhaving weet waar er op dat moment banden uitstaan, bijvoorbeeld.

Dat ze niet vrij verkrijgbaar meer zijn, daar kan ik mee leven, dat ze volledig verboden worden dat gaat het leven kosten aan heel veel honden die anders met een schokband geholpen zouden zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *