De pup en zijn leerproces

Alles wat voor de puppy geldt, geldt in principe ook voor een hond die nieuw binnenkomt. Al is de hond al ouder, of zelfs al boven de 5 jaar, als je hem behandelt en opvoed als een pup dan zul je binnen no time een geweldige band met je hond opbouwen.

Vertrouwen

Het allereerste wat je hond nodig heeft is vertrouwen. En ja hoe bouw je vertrouwen op? Jij weet namelijk dat je voor je hond door het vuur wil gaan, dat weet je hond echter nog niet. Nu is het voor een onbeschadigde pup makkelijker dan voor een herplaatsen. Maar ook voor een pup is het vertrouwen belangrijk. Met vertrouwen hangt het respect samen. Je kunt niet iemand vertrouwen die je niet respecteert.

Neem maar eens iemand in gedachten waar je totaal geen respect voor hebt. En dan hoeft het nog niet zo te zijn dat je een hekel hebt aan die persoon. Ik kan bijvoorbeeld geen respect op brengen voor mensen die vanachter hun beeldscherm iedereen bekritiseren en verder zelf niets doen om dingen te verbeteren. Heb ik dan een hekel aan ze, nee absoluut niet. Maar zou ik mijn leven in hun handen leggen, nee dat zeker niet.

Je hebt dus respect en vertrouwen nodig van je hond, maar je zult ook respect moeten hebben voor je hond. En respect krijg je door te kijken wat hij nodig heeft en daaraan tegemoet te komen.

Als je hond zich vrij kan bewegen, in een voor hem veilige omgeving. Als je consequent bent naar je hond, en steeds dezelfde regels hanteert. Als je fair reageert naar je hond waardoor hij mag leren, maar ook fouten mag maken zonder dat hij keihard wordt afgestraft. Dan ben je al een heel eind op weg met het respect geven aan je hond, waardoor je hond ook steeds meer respect voor jou zal krijgen.

Uitproberen

Een pup maar ook een herplaatsen zal je gaan uitproberen. Waar liggen mijn grenzen, waar kan ik me vrij bewegen, en wat mag wel en wat mag niet.

Een pup laat je over het algemeen niet keihard tegen een grens oplopen, sterker nog veel te vaak mag een pup veel te ver over een grens heen.  Grenzen zijn er om bewaakt te worden en om je hond duidelijk te maken waar de grens is. Dit hoeft niet keihard!

Sterker nog in het opvoeden doe je niets keihard. Je bent duidelijk als je je hond remt, EN daarbij aangeeft wat er wel mag. Wij mensen blijven vaak in boosheid “hangen” en blijven mopperen als het gedrag al lang gestopt is.

Hoe vaak gebeurt het niet dat je hond bijvoorbeeld trekt aan de lijn. Je hebt hem al een paar keer gecorrigeerd en hij blijft maar doorgaan. Je trekt hem vervolgens terug, hij staat aan een slappe lijn naast je en je geeft hem nog even een veeg uit de pan. “Stop nu eens met dat trekken, dat geklier  van je de hele tijd”. Hoor je het jezelf al zeggen.

In feite ben je dus nu met stem HET JUISTE GEDRAG AAN HET CORRIGEREN.

Aanleren van gewenst gedrag

Als je pup iets goed doet moet je dat de hemel in prijzen. Immers wat je hond iets oplevert zal hij herhalen. Als je hond iets doet wat niet mag, geef je hem een stop signaal. Als hij dan stopt met het ongewenste gedrag en hij doet iets wat wel gewenst is dan moet je vanuit je correctie direct schakelen naar belonen.

Zorg dat een correctie ALTIJD wordt gevolgd door het aangeven van het gedrag wat je wel wilt en als hij dit gedrag laat zien beloon je hem rijkelijk.

Bv je pup, hond mag niet tegen je op springen, je geeft hem dus een correctie door een halve slag te draaien en als hij met 4 poten op de grond staat geef je het commando “laag” en dat beloon je rijkelijk, of je laat hem zitten en dat beloon je rijkelijk met stem en als je lekkers bij je hebt ook met lekkers.

Vermijd dat de hond de fout in gaat

Probeer te allen tijde te gaan voor succes. De gouden regel is om ongewenst gedrag te negeren en gewenst gedrag te belonen. Dit uiteraard wanneer het kan. Veel gedrag kun je niet negeren zoals bijvoorbeeld: het uit elkaar trekken van je bankstel, of blijven blaffen. Dat zijn dingen die je niet kan negeren.

Dat betekend dat je deze dingen zoveel mogelijk moet zien te voorkomen. Probeer de volgende twee regels duidelijk te volgen:

  • Negeer ongewenst gedrag (indien mogelijk) en beloon gewenst gedrag
  • Zorg zoveel mogelijk dat je hond niet de fout in kan gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *