Oudere honden (oude honden)

 Maylee 9 jaar

Veel van de blogs gaan over jongere honden. Tips voor honden in de bloei van hun leven. Je komt zelden tips tegen voor oudere honden of echt bejaarde honden dus daar wil ik nu voor eens en voor altijd een eind aan maken. Een leuk blog over de oude hond.

Gezondheid

Veel oudere honden kampen met kwaaltjes. Sommige ernstig, sommige minder ernstig. Voor de meeste kwaaltjes is de dierenarts de plaats waar je moet zijn omdat ik daar niet voor geleerd heb.
Wij hebben destijds best een behoorlijke club jonge honden binnen korte tijd gekregen op de Pannehoeve die allemaal zijn gebleven. Dat wil zeggen dat we dus nu ook een behoorlijke club oude honden hebben in de leeftijd van 10 tot 15 jaar. Gelukkig hebben we geen ernstige kwalen. Een paar kleine hartkwaaltjes (klinkt erger dan dat het is) en wel behoorlijk wat artrose.

 Chiva 14 jaar

Voor de artrose gebruiken wij omega 3x 1000 per hond per dag en 75 UPG vitamine D3 en ik moet zeggen dat ze het er allemaal goed op doen en voor zover ik kan zien allemaal pijnvrij zijn.
Voor de honden die geen artrose hebben en boven de 10 zijn, die krijgen allemaal 1 omega van 1000 en 50 UG D3
De meningen zijn verdeeld over het geven van dergelijke supplementen. Wij hebben echter de ervaring dat de honden zonder medicatie pijnvrij leven, en met deze supplementen allemaal heel jong lijken te blijven. De grootste verandering was merkbaar op het moment dat we pas met deze supplementen begonnen. Alle oudere ingesukkelde honden leken opeens een verjongingskuur te hebben ondergaan. We gebruiken het nu al geruime tijd en hebben nog geen schadelijke neveneffecten gemerkt maar eigenlijk alleen maar meer plezier voor de honden.

 Dazzle 12 jaar

Bezigheid

Ik heb er al eerder een blog over geschreven, wandelen. Veel mensen meten de oudere hond aan hoe ver hij nog kan wandelen. Heb je echter in de natuur wel eens een hond of een wolf zien wandelen? Nu mag je onze honden niet meer met wilde honden en wolven vergelijke natuurlijk maar ook voor onze honden is wandelen de meest zinloze bezigheid die ze kunnen hebben. Mits………………

Je de wandeling aanpast op de hond. Waarom moet je met je hond 5 kilometer doorstappen? Je hond vindt het veel interessanter om zijn neus te gebruiken. Dus waarom zou je kilometers willen lopen met je oudere hond.

 Mugo 17 jaar geworden (helaas overleden)

Wandelen met een missie

Met een oudere hond ga je wandelen met een missie. En die missie moet zijn om de wandeling voor je hond zo leuk mogelijk te maken. Dit doe je dus niet door iedere dag een aantal keren hetzelfde rondje te lopen. Je maakt de wandeling leuk door elke dag naar een ander gebiedje te gaan. Een grasveld met bosjes waarin hij op zijn gemak lekker kan snuffelen en die hij op zijn gemak kan onderzoeken. Wil hij zich uitleven door lekker te gaan rennen voor zover dit nog mogelijk is. Laat hem lekker aan de lange lijn (als hij niet los kan) zijn ding doen. Je maakt je hond daar veel gelukkiger mee dan kilometers te gaan lopen met hem.
Neem snoepjes mee of neem zijn voer mee en laat hem dat opzoeken tussen de bosjes, tussen de grassprietjes. Vindt hij het leuk om met een bal te spelen maar gaat het allemaal niet meer zo snel, rol de bal dan weg, verstop de bal voor hem. Ga er bij mooi weer lekker bijzitten in het gras en geniet van het kijken naar je hond, hoe hij zich vermaakt op een plaats waar hij zelden of ooit komt. Zoek voor de volgende wandeling weer een andere plaats uit.
Zijn de plaatsen in de buurt op? Rijd met de auto naar een nieuwe uitdagende plaats. Heb je geen auto, neem een fietskar of als de hond erin past een mandje en fiets naar een nieuwe uitdagende plaats.
Niets leuker voor je hond dan op een nieuwe plaats alles weer te onderzoeken en te besnuffelen en samen te genieten van het mooie weer.

 Nina 12 jaar (helaas overleden oktober 2019)

Niet in staat naar een nieuwe plaats te gaan

Lukt het niet om naar een nieuwe plaats te gaan? Maak dan een verassingstas voor je hond. Oude kleding, lege doosjes van verpakkingen, bakjes, bekertjes, flesjes, potjes. Het maakt niet uit wat er in de verassingstas zit. Als er altijd maar lekkere dingen bij zitten. Stukjes knakworst, stukjes kaas, stukjes frikandel. Neem de tas mee tijdens de wandeling en ga naar een veldje in de buurt. Laat je hond eerst op zijn gemak zijn ding doen en als hij klaar is heb jij een verassing voor hem. Allemaal spulletjes waarin lekkers verstopt zit. Deze zet je rond je heen en laat hem maar zoeken, scheuren, kapot maken en zijn beloningen vinden. Natuurlijk heb je ook een vuilniszak bij je om de kapotte dingen in te doen zodat je het veld voor de volgende oudere hond schoon achter laat. Vergeet niet je mobiel mee te nemen en niet om te bellen maar het is geweldig om je hond zo bezig te zien dus je kunt enorm veel leuke filmpjes en foto’s maken die dan natuurlijk weer op facebook komen zodat iedereen ervan kan genieten.

 Browny 11 jaar (Helaas overleden oktober 2019)

Clicker

Je hond leert tot zijn dood en geloof het of niet door te leren blijft hij mentaal helder en hij vindt het over het algemeen leuk om nog dingen met je te doen.

Leer je hond eerst de clicker aan en als hij die heeft aangeleerd doe dan kleine oefeningen met hem. Targets. Leer je hond links en rechts aan met behulp van rechtopstaande takken. Leer hem om een doekje aan te raken wat over een rechtopstaande tak ligt, een poppetje (met natuurlijk een leuke naam) wat je op een rechtopstaande tak zet. Eveneens een zinloze bezigheid voor je hond maar hij hoeft niets. Vindt hij het niet leuk dan stop je ermee.
Vindt hij het wel leuk dan ben je lekker samen bezig. Op het gemakje, hij mag het tempo bepalen, hij heeft de leeftijd bereikt dat hij mag kiezen wat hij doet toch??

 Mike 15 jaar

Genieten

Het is bij de oudere hond voornamelijk zaak om te genieten. Te genieten van wat je ziet, van wat hij nog kan en vooral te genieten van hem te zien genieten. En met spelletjes zoals hierboven doe je je hond veel meer plezier dan met hem te gaan wandelen. Neem de tijd voor hem om van hem te genieten. Dezelfde spelletjes als hierboven kun je natuurlijk ook heel goed thuis doen of in de tuin. Zolang je je hond mentaal uitdaagt zal hij jong van geest blijven. De hersenen van de honden veranderen namelijk voortdurend zolang ze maar mentaal uitgedaagd worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *