Mijn hond is mij helemaal niet dankbaar!!

Je ziet het vaak in de verhaaltjes van de buitenlandse honden, of op de site van de stichtingen van buitenlandse honden. Dat de hond dankbaar is……………….
Dankbaar is echter een emotie die een hond niet kent, net zoals zielig, ook dat is een emotie die de hond niet kent.

Dankbaarheid schept verwachtingen.

Wat verstaat men dan precies onder dankbaarheid van de hond?
Dat hij altijd naar je luistert? Dat hij je de hele dag overlaad met likjes? Dat hij vanaf het moment dat hij binnenkomt in je huis een modelhond is?

Als je in je verhaaltje over je buitenlandse hond zet dat hij je dankbaar zal zijn; schept dat al verwachtingen die de hond niet waar kan gaan maken. Want als je iemand dankbaar bent dan zul je niets doen om deze persoon te “kwetsen”. Dit zijn verwachtingen die je niet van een hond kan en mag hebben.

Een hond is een hond met hondse gedragingen

In plaats van verwachtingen te hebben die passen bij dankbaarheid van de hond is het belangrijk dat je bij de hond juist geen verwachtingen hebt. Ga er vanuit dat je nieuwe hond die afkomstig is van een plaats waarbij hij dankbaar zou moeten zijn dat jij hem hebt weggehaald, niets kan, niets wil en dat hij vooral niets van jou wil.
Dat hij als hij de kans krijgt je hele huis sloopt, dat hij op straat naar alles en iedereen uitvalt, dat je geen kant meer op kan omdat hij het hele huis bij elkaar gilt als je weggaat, dat hij je visite bijt, dat hij je plaats op de bank claimt, dat hij voernijd heeft en dat hij niet zindelijk is. Dat zijn ongeveer de verwachtingen die je mag hebben van een hond waarbij staat dat hij je dankbaar zal zijn.

Natuurlijk is voor veel honden dit stukje wel wat overdreven, maar als jij uitgaat van het ergste en je voorbereid op het ergste dan kan de “dankbaarheid” alleen maar meevallen.

Wat wil je wel van je hond

Het is belangrijker dat je van te voren bedenkt wat je wel van je hond wil. Hoe beter jij voor ogen hebt wat je van je hond wil, hoe sneller je ook zult ingrijpen als je hond de verkeerde kant op gaat. Als je er dan ook nog bij bedenkt dat je hond waarschijnlijk het tegengestelde zal gaan doen van wat jij wil dan reageer je adequaat en snel op een “foutje” wat hij maakt.

Als je samen met je gezin bedenkt hoe jullie “ideale” hond eruit moet zien. Wat hij wel moet kunnen maar vooral wat hij zeker niet mag. Dan kunnen jullie daar als gezin aan werken. Of je nu een pup hebt of een volwassen hond. Je zal de hond te allen tijde dingen moeten leren. Als je je hond niets leert dan valt hij terug op zijn instinct en dat zijn over het algemeen gedragingen die je in onze maatschappij niet wil en niet kan hebben.
Als jullie dus als gezin of met alle huisgenoten gaan bekijken wat jullie zoeken en willen van een hond en aan de hand van dat lijstje ga je samen op zoek naar de meest ideale hond (ongeacht kleur, ras, grootte, reu of teef) en je begint meteen met opvoeden als de hond bij jullie thuis is, pas dan creëer je een echte dankbare hond.

Andersom

Helaas gebeurt het vrijwel altijd andersom. Mensen gaan op zoek naar een hond. Ze weten eigenlijk nog helemaal niet wat ze zoeken in een hond. Als ik vraag wat mensen zoeken in een hond komen ze vaak niet verder dan: hij moet lief zijn (ben jij altijd lief?) gewoon een maatje, en lekker mee willen gaan wandelen op zondag.
Alle “negatieve” dingen die ik opnoem: blaffen naar visite, uitvallen op straat, happen als je op de bank wil gaan zitten etc.
O nee dat willen ze zeker niet. Hij moet gewoon leuk zijn.
Maar een leuke hond is er wel, dan moet je een volledig afgetrainde en opgevoede hond nemen, en dan nog is het belangrijk dat je weet wat je wil en wat hij wel en wat hij niet mag. Voordat je het weet heb je hem namelijk weer dingen aangeleerd wat je eigenlijk juist niet wil.

Mijn hond mag gewoon hond zijn

Jazeker, dat klopt. Die van mij mag ook gewoon hond zijn, mijn  kind mag ook gewoon kind zijn. Maar wel binnen MIJN grenzen en binnen MIJN regels. Als mijn hond gewoon hond mag zijn dan mag hij zijn territorium verdedigen en dus iedereen bijten die daarbinnen komt (dat is namelijk honds gedrag), dan mag hij mijn stoelen en tafels kapot bijten (dat is namelijk honds gedrag) hij mag het eten wat ik laat liggen op het aanrecht of op tafel gewoon pakken (dat is namelijk honds gedrag) Op dat moment hebben we het serieus over dat je je hond, hond laat zijn. Maar dat is nu net wat mensen niet verstaan onder “hond zijn”
Onder het “hond zijn” wordt op dat moment verstaan dat de hond alleen naar het commando “hier” moet luisteren, dat ze verder mogen liggen waar ze willen en dat ze niet compleet afgetraind worden. Dat is echter niet “ hond zijn”. Het is prima, als jij je hond goed vindt zoals hij nu is, is dat prima, maar het is niet het “hond zijn” maar je hond is gewoon goed zoals hij nu is.

Problemen

Even terug naar de dankbaarheid. De problemen beginnen (en ik of een collega wordt ingeschakeld)  als de hond het tegenovergestelde van dankbaarheid laat zien en dat is ronduit vervelend gedrag oftewel “honds gedrag”. De verwachtingen waren te hoog. Het feit dat een “dankbare hond” nooit zou gaan happen, uitvallen of what ever was bij de mens te diep aanwezig. Het feit dat de hond “honds gedrag” vertoond heeft de mensen laten schrikken. En als je op iets niet bent voorbereid dan reageer je altijd verkeerd en is het vertrouwen heel snel weg.
En pas als je tegen de moeilijkheden aanloopt komen de mededelingen als: “je moet de hond wel de kans geven” en “hij moet wel de kans krijgen om te wennen”.

Had je de mensen van te voren niet verteld dat ze een “dankbare hond” kregen maar had je deze mensen gewoon goed voorbereid op het feit dat ze nog tegen heel veel vervelende dingen aan konden gaan lopen, dan waren ze er anders in gegaan. Ze hadden er rekening mee gehouden en ze waren niet geschrokken van het feit dat de hond “honds gedrag” liet zien.

Laten we dus stoppen met mensen een te rooskleurig beeld voor te schotelen en laten we starten met de waarheid, pas dan kunnen ook mensen een bewuste keuze maken zonder verwachtingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *