Resource guarding of het bewaken van voedsel of spullen

Kende je deze term al, resource guarding? Als ik zeg voernijd dan zeg je waarschijnlijk meteen:”ooooo, dat ken ik wel inderdaad”. Nu is resource guarding eigenlijk de noemer waaronder alle dingen vallen die de hond fel bewaakt dus het is niet alleen zijn voer maar het kunnen zeker ook  speeltjes zijn. En hoe bijzonder ook, soms gaat een hond iets bewaken om te bewaken. Het heeft dan voor de hond volledig geen functie maar omdat hij zich iets toe wil eigenen start hij gewoon met het bewaken van een willekeurig iets.

Voernijd

Het bewaken van het voer is voor bijna iedereen wel het meest bekende voorbeeld van een hond die last heeft van resource guarding. Voernijd kan verschillende oorzaken hebben maar meestal komt het voor bij een hond die heel onzeker is over zijn positie binnen de groep. Vaak heb je bij  een hond die voernijd heeft meerdere gedragsproblemen. Maar het hoeft natuurlijk niet. Het kan ook zijn dat de hond in het verleden honger heeft gehad, mishandeld is geweest en noem zo nog maar een aantal oorzaken op.
Voernijd en sowieso alle nijd die de hond heeft op bepaalde spullen is één van de gevaarlijkste onderdelen van een hond. Hij geeft middels een groot aantal signalen aan dat je niet in de buurt moet komen maar hij gaat daar over het algemeen zo ver in dat hij over gaat tot bijten als je probeert wel in de buurt te komen.

Soms is zelfs in de buurt voor de hond al in dezelfde ruimte. Het is belangrijk te weten dat het bewaken van hetgeen hij heeft voor de hond gepaard gaat met heel veel stress, en dat daarbij zijn adrenalinepeil omhoog schiet waardoor zijn lontje in korte tijd heel erg kort wordt.

In de kalmerende signalen heb je gradaties, je gaat van kalmerende signalen naar stress signalen daarna krijg je de focus. Op het moment dat de hond zijn voer krijgt gaat hij direct over in de stress signalen en al heel snel door naar de focus. In de focus laat de hond eigenlijk alle signalen achterwege behalve het grommen en gaat daarna over in bijten. En dat bijten is menens. Dat is vaak geen snap of een “schampschot” zoals wij dat ook wel eens noemen maar dat is echt serieus bijten. Om die reden is een hond met voernijd dus ook gevaarlijk.

Gevaarlijk

De hond is gevaarlijk maar alleen als er voer in de buurt is. Zonder voer in de buurt kun je de liefste hond van de wereld hebben, echter op het moment dat er voer in de buurt is draait hij om als een blad aan een boom en krijg je een hond waar je echt mee op moet passen. Het voer heeft voor de hond namelijk om de een of andere reden een negatieve lading die je niet zomaar keert naar positief.

Simpel, dan geen voer buiten zijn bench

Zo simpel kan het inderdaad zijn. Maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Op het moment dat je bijvoorbeeld iets laat vallen terwijl je aan het eten bent, of op het moment dat je je eten bijvoorbeeld even alleen laat en je hond staat bij je bord. Er wordt normaliter in een huis regelmatig gegeten en er zijn nog behoorlijk wat momenten waarbij de hond kan denken dat iets van hem is.

Hij kan bijvoorbeeld ook de kast waar het voer van hem in staat gaan bewaken, of de koekjestrommel van jullie zelf.

Het is zaak dat je hele consequente regels gaat aanhouden met een hond die voernijd heeft. En dat je die regels ook voor iedereen in huis duidelijk maakt bijvoorbeeld door ze op te schrijven. Als het bij de hond alleen om het eigen voer gaat is de situatie namelijk anders dan dat het om al het eten gaat wat hij in het zicht krijgt. Het is belangrijk om voor iedereen in huis de omgangsregels duidelijk te hebben over het eten als je een hond in huis hebt met voernijd

Het bewaken van andere dingen

De hond lijkt te klikken

Wij zeggen vaak bij honden die lijden aan resource guarding dat ze lijken te klikken.
Wij hebben een cocker spaniel en die gaat op de gekste momenten de gekste plaatsen opeens bewaken en dat lijkt volledig willekeurig te zijn en het lijkt ook volledig uit het niets te komen.

Wij hebben een halletje waardoor je naar binnen gaat bij ons, hij loopt tien keer door het halletje zonder dat er wat aan de hand is en de elfde keer mag opeens niemand dat halletje meer in. Hij loopt dan naar binnen, draait zich om en laat zijn porselein blinkeren en gromt daar gevaarlijk bij, op het moment dat je doorloopt bijt hij ook serieus. Het lijkt of er een knop omgaat bij de hond op het moment dat hij over die drempel stapt. Het is echter ook omgekeerd, want als we hem dan uit het halletje halen en hij staat er weer buiten dan klikt hij ook direct weer terug en kan direct naar je toekomen om te knuffelen en om geaaid te worden. Er is om de een of andere reden op dat moment opeens een negatieve lading voor de hond met betrekking tot het halletje. Maar dit kan ook makkelijk een kennel zijn waar hij op dat moment in staat en hij heeft enorme voernijd dus ook als er eten in een ruimte is gaat hij die ruimte bewaken.

Negatieve associaties

Om de een of andere reden heeft de hond met hetgeen hij bewaakt negatieve associaties. En die negatieve associaties draai je niet zomaar om naar positieve associaties.

Ik heb ooit in de auto ’s avonds laat in het donker een paniekaanval gehad. Ik heb heel lang niet meer durven rijden in het donker. Iedere keer als ik de auto in stapte in het donker dan schoot ik al in paniek. Ik kon dat zelf niet zo makkelijk veranderen. Ondanks dat ik wist wat er was gebeurt en ondanks dat ik wist dat het na even weer over was raakte ik al in paniek als ik in het donker in de auto stapte.

Ik ga er vanuit dat er bij de hond bij het resource guarden iets dergelijks aan de hand is. Hetgeen dat hij gaat bewaken heeft een negatieve lading voor de hond en hij moet dit doen zonder dat hij er zelf iets aan kan doen.

Boos worden helpt niet

Boos worden lijkt te helpen, je hond zal misschien niet meer grommen en niet meer dreigen. Maar als er voor de hond op het bewaken van iets zoveel stress staat en je wordt boos als hij gaat grommen en zijn tanden laat zien dan heb je kans dat hij die signalen achterwege gaat laten en opeens uit het niets gaat bijten.

Je hond en de omgeving managen

Er zijn maar weinig dingen die je kunt doen om het bewaken van spullen of voer tegen te gaan. Het beste wat je in deze situatie doet is de hond en de omgeving managen. En naast dat managen is het belangrijk dat je het hele gedrag van je hond eens gaat observeren. Zijn er nog meer problemen, is je hond onzeker, heb je nog meerdere honden en beconcurreren ze elkaar voortdurend?

Voor wat het bewaken betreft is het belangrijk dat je zorgt dat alles wat hij tot nu toe bewaakt heeft weghaalt en dat hij het wel mag hebben in een veilige gecontroleerde omgeving. Als het bijvoorbeeld iets is waar hij wel graag mee speelt. Als je hond je bed, of je bank gaat bewaken dan moet je hem gaan leren dat hij daar niet meer op mag komen, je moet hem gaan trainen om er op een goede manier af te gaan en daarbij heb je heeeeeeeeeeel veel geduld nodig. Maar het beste zorg je ervoor dat hij er niet meer op kan of op gaat door hem dat aan te leren en hem te leren op zijn eigen plaats te liggen.

Resource guarding is één van de gevaarlijkste dingen die een hond kan hebben omdat het een probleem is wat vaak niet op zichzelf staat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *