Problemen met (herplaats) honden

Als ik op de site van de asiels kijk zie ik honden die om reden van bijvoorbeeld verlatingsangst al verschillende keren terug zijn gekomen in het asiel.
Inmiddels zit ik ook lang genoeg in de hondenwereld dat mensen met hun problemen met honden naar me toe komen. Ook heb ik inmiddels trainingen en cursussen genoeg gedaan om te zien dat de weegschaal helemaal doorgeslagen is naar de verkeerde kant en dat een hond uitsluitend nog maar positief getraint kan worden en als je niet positief traint ben je een dierenmishandelaar.

VERSCHIL TUSSEN TRAINEN EN OPVOEDEN

Om even  het laaste puntje aan te stippen. Wij maken duidelijk verschil tussen opvoeden en training. Training is wat mij betreft iets wat uitsluitend leuk moet zijn. Training moet de band tussen baas en hond verstevigen en bij training moet je samen lol hebben. Dus dat er uitsluitend positief getraint wordt daar ben ik helemaal voor.

Ook een pup die je van de grond af aan, aan het opbouwen bent voed je ZOVEEL MOGELIJK op een positieve manier op en train je uitsluitend op een positieve manier. Maar wat mij betreft zit er wel een duidelijk verschil in opvoeding en training:
Bij training leer je de hond kunstjes en bij opvoeding breng je de hond waarden en normen bij zoals die in onze maatschappij nodig zijn, en net als bij kinderen kun je een hond niet alleen opvoeden met snoepjes. (Lees ook dit artikel over corrigeren en belonen)

Bijten in kleding en ledematen is bijvoorbeeld NOT DONE voor een hond. Echter als hij alleen maar wordt weggeduwd zal hij het op den duur zien als een leuk spelletje en zal hij dat blijven doen en steeds fanatieker omdat jij hem steeds fanatieker wegduwt. (Lees ook dit artikel over “speels bijten” van de hond)
Trekken aan de lijn, we corrigeren wel maar we lopen wel de richting op die de hond wil en het liefst zo snel en zo hard mogelijk zodat hij los kan van de lijn en je van het trekken af bent. (Lees ook dit artikel over trekken aan de lijn)

Blaffen en gillen in de bench, we laten hem er maar uit want hij vindt het niet leuk in de bench en omdat hij blaft en gilt kan hij dus niet in een bench.
Alleen thuis zijn, hij kan niet alleen thuis zijn want hij sloopt de hele boel of hij jankt en blaft alles bij elkaar.
En hij is zo blij als we thuis komen, hij springt en danst rond ons heen en wij vinden het geweldig een hond die zo blij is met onze thuiskomst.
De hond is enorm aan me gehecht, hij loopt me overal achteraan en hij ligt op mijn voeten als ik even ga zitten.

Jij ben op dit moment de stabiele factor in zijn leven. Hij is deze stabiele factor al een keer kwijtgeraakt en een hond die al meerdere keren terug is gebracht naar het asiel is deze stabiele factor al een aantal keren kwijtgeraakt. Het is dus niet gek dat hij je probeert zo dicht mogelijk bij je te houden. Geef hem de kans het vertrouwen weer terug te krijgen in jou als “zijn mens” voor de rest van zijn leven.

Iedereen interpreteert deze gedragingen als ware het mensen, en daar gaat het vaak fout.

We gaan het in de bench gaan trainen want ja het slopen van je meubilair is ook geen pretje. We gaan de hond in de bench doen en 1 minuut de kamer uit, als hij stil is krijgt hij een snoepje, twee minuten, drie minuten. Nu moeten we echt een keertje boodschappen doen. Maar we hebben geoefend met de bench en toen ging het goed…………………. We komen terug van boodschappen doen en: BOZE BUREN AAN DE DEUR, DE HOND HEEFT DE HELE TIJD ZITTEN BLAFFEN EN JANKEN.
We gaan er vanuit dat honden voor de gek gehouden kunnen worden. Helaas verraad je lichaamstaal precies wat je gaat doet, tijdens de benchtraining kan je hond prima stil zijn voor een snoepje. Helaas weet hij heel snel wanneer je aan het trainen bent en wanneer je echt weggaat. Hij is echt niet gek.

Leiding geven

Laten we vanaf nu eens leiding gaan geven aan de hond, dat heeft hij namelijk nodig. Wij als mensen (die het beste met hun honden voorhebben) weten wat goed voor de hond is, hij weet dat namelijk zelf niet en volgt alleen zijn instinct en door herplaatsing vallen alle veiligheden van hem weg en dus valt hij terug in oergedrag = instinct. De overige dingen moet hij door ervaring leren.(Lees ook dit artikel over hoe geef je leiding aan je hond) 

Honden onderling spelen met hun bek en bijten elkaar, maar een hond is prima te leren dat bijten NOT DONE is en dat hij mag spelen samen met jou met speeltjes.
Op het moment dat hij gaat bijten in kleding of in ledematen zit je hond te hoog in zijn drift en dat betekend dat per direct het spel gestaakt dient te worden en de hond op rust gaat.
De adrenaline van de hond staat veel te hoog en hij zal niet stoppen met happen doordat jij dat wil. Hij moet gewoon per direct rust krijgen om zijn adrenaline te laten zakken. Geef hem wat te kluiven en leg hem bij voorkeur in een bench om rustig te worden.

Trekken aan de lijn
Een hond kan prima aan de lijn lopen zonder te trekken, als jij maar duidelijk tegen hem bent en hem verteld wanneer hij het wel goed doet. Helaas wordt er heel vaak gecorrigeerd maar wordt de hond nooit verteld wanneer hij het wel goed doet. Daarnaast is er weinig contact met de hond tijdens de wandeling. De hond heeft maar 1 doel en dat is “pakken wat hij pakken kan” en of dat nu snuffelen is totdat hij gevonden heeft wat hij zocht of je meesleept naar de plaats waar hij los mag. Als het doel van de hond maar bereikt wordt………………
Als het goed is kun jij als baas prima vertellen wat zijn doel is. Zorg er vandaag eens voor dat hij dat doel niet haalt. Loop vandaag eens totaal de andere kant op. Maar beloon hem vandaag ook eens als hij niet trekt aan de lijn. Beloon hem ook eens als hij naar je kijkt. Wedden dat hij vaker gaat kijken en beter zijn best gaat doen om niet te trekken. Maar…………………………………… je moet het wel volhouden en niet na drie dagen zeggen dat het toch niet werkt.


Een hond kan prima even in een bench (en nee inderdaad geen uren maar tot twee uurtjes moet lukken als hij goed is uitgelaten en voldoende zijn energie kwijt is) en dat kan ook zonder te gillen en te blaffen maar dat moeten we hem wel duidelijk maken.
Als een hond sloopt in huis als je van huis bent betekend dat hij in paniek is en niet omdat jij weg bent maar omdat zo zijn brokken en zijn knuffels niet gegarandeerd zijn.
Hij is niet blij dat jullie thuis komen als je bent weggeweest of uit bed komt, maar nu weet hij zeker dat hij weer eten krijgt, want zonder jullie is er ook geen eten en geen drinken en geen knuffels.
Hij loopt je niet achterna omdat hij zo gehecht aan je is, maar je kunt overal ineens verdwijnen, een deur door en niet meer terugkomen, dat is zijn angst.
Je zult het dus duidelijk moeten maken dat het niet nodig is om je overal achterna te lopen. Je zult hem dus moeten leren op zijn plaats te blijven liggen. Je zult hem het vertrouwen moeten gaan geven wat hij verloren is in de mens doordat hij afgestaan is. Jij hebt voor een herplaatser gekozen en die heeft minimaal 1 trauma en dat is de angst dat zijn nieuwe baas ook weer weggaat.

Terug naar het asiel of de opvang

Helaas geloven heel veel mensen dit nog niet en willen ze geloven wat ze zelf interpreteren. Dat is prima zolang je er mee kan leven. Maar als je niet meer weg kan omdat je hond alles sloopt of in de bench alles bij elkaar gilt, als je niet over straat kunt zonder dat je hond uitvalt of je over straat sleept en om die reden moet de hond terug naar de opvang of naar het asiel dan schaad je de hond veel meer als dat je hem geleerd had hoe het allemaal wel moet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *