Impulscontrole bij de hond

In een vorig blog heb ik aangegeven dat vrijwel alle zoogdieren hun behoeften direct bevredigd willen hebben omdat het maar afwachten is wanneer het weer lukt om de belangrijkste behoeftes te bevredigen. Nu is het voor onze huishonden niet meer nodig om hun eerste levensbehoeften zoals eten direct te bevredigen omdat er in een normaal huisgezin elke dag wel een bak voer voor de hond komt ongeacht wat hij die dag heeft gedaan.

Eten is voor de hond hetzelfde als geld voor ons

Het probleem is alleen dat een hond bij eten veel makkelijker kan als dat wij bij geld kunnen (velen van ons dan tenminste) Het is dus zaak te leren dat de hond leert zijn behoeftes onder controle te houden. Hij moet dat dus leren en dat zal hij moeten leren van ons.

Hij moet leren dat hij moet werken voor zijn eten, anders krijg je je hond weinig tot niets aangeleerd.
Nu is het wel zo dat de meeste honden niet meer overal bij kunnen behalve de prullenbak en hetgeen wij op tafel laten liggen.

Eten van de straat

Eten van de straat is een groot probleem onder de hondenbezitters. Dit zijn honden die dus geen impulscontrole hebben. Maar impulscontrole moet aangeleerd worden. Het is belangrijk dat de hond leert dat hij zijn behoeftes niet direct kan bevredigen.

Het aanleren van impulscontrole vinden veel mensen weer heel zielig.

Ik heb daar een mooi voorbeeld van: vroeger toen mijn dochter nog een klein meisje was had ze een vriendinnetje die me gadesloeg toen ik met een hond bezig was met impulscontrole en die vroeg me:
“Waarom ben je de hond aan het pesten?”

Dat is een beetje zoals heel veel mensen het voelen als ze bezig zijn met impulscontrole, dat ze de hond aan het pesten zijn.

Jatten

Je bent op visite en ondanks dat je hondenliefhebber bent vind je het vast niet prettig dat de hond het koekje wat je net bij je koffie hebt gehad uit je hand pakt. Dit is wel wat er gebeurt als een hond geen impulscontrole is geleerd.
Je hebt een taart laten maken voor je dochter die 7 jaar wordt (en dit is een waargebeurd verhaal) de taart was zo groot dat hij niet in de koelkast pastte. We hadden hem dus in een aparte kamer gezet. Een half uur laten ziet mijn man dat de deur open staat van die kamer en je raad het al de taart volledig op de grond en nagenoeg op (ook nog eens op zondag).

Vanaf dat moment ben ik begonnen met de honden impulscontrole te leren, en met zulke dingen die gebeurt zijn vind ik het ook niet zielig om ze impulscontrole te leren.

Impulscontrole leren

Als je het goed wil doen start je eigenlijk al meteen met een hond die nieuw binnenkomt in je gezin. Of dit nu een pup is of een volwassen hond. Ze mogen niet eerder gaan eten dan dat jij toestemming geeft om te eten.
Neem daarvoor een bepaald woord zoals “pak maar” of iets dergelijks.

Gebruik dit woord ook als je een koekje geeft of een snoepje bij de training. Altijd voordat hij iets te eten aan mag pakken; “pak maar”
Het wordt dan al makkelijker om NEE te zeggen op het moment dat de hond uit zichzelf iets wil pakken.

Na verloop van tijd kun je hem gaan “uitlokken” door eten neer te leggen waar hij wel bij kan maar wat hij niet mag pakken. Je gaat steeds een stukje verder weg bij het eten en steeds als hij het niet pakt dan laat je hem naar je toekomen en geef je hem iets extra lekkers. Zo ga je op een gegeven moment de kamer uit waar het eten ligt, natuurlijk in het begin heel kort en dan ga je steeds langer opbouwen.

Na verloop van tijd laat je “per ongeluk” iets vallen en als je hond er naar toe komt laat je met een duidelijk NEE weten dat hij het niet mag pakken. Als hij dan netjes achteruit gaat beloon je hem natuurlijk met iets lekkerders (nooit belonen met hetgeen hij niet mocht pakken)

Je gaat hem daarnaast leren dat hij eerst naar jou moet kijken voordat jij: “pak maar” zegt.
Langzamerhand zullen deze dingen normaal worden voor hem en leert hij bijna spelenderwijs wanneer hij wel eten aan mag pakken en wanneer hij wel iets van de grond op mag pakken etc.

Training

Ook impulscontrole vergt training, maar het is zeker de moeite waard in de weg naar een opgevoede hond om hem dit te leren. Daarnaast is het ideaal voor honden die van straat eten.
Ga er alleen niet vanuit dat dit probleem nu direct verholpen is, echter hoe vaker je hierop traint, hoe vaker je traint op de NEE als hij iets niet mag hebben en hoe beter je hem leert eerst naar je te kijken (vragen) voordat hij iets opeet, hoe makkelijker het steeds wordt. Maar nogmaals het vergt training en zeker honden die nu al gewend zijn van straat te eten of te stelen daarvoor vergt het nog veel meer training en ondertussen zorgen dat ze niet de fout in kunnen gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *