Je hond eist continu aandacht

home > problemen met honden > je hond eist continu aandacht

Ik heb enige tijd geleden een aantal blog geschreven over bevrediging van behoefte bij de hond en impulscontrole. Een hond wil per direct zijn behoeftes bevredigd hebben. Ook het continu aandacht vragen is een behoefte van de hond die hij onmiddellijk bevredigd wil hebben en zo veel en zo vaak als dat hij dat wil. Het betekend dus vaak dat je hond geen impulscontrole heeft geleerd.

Aandacht is een behoefte van je hond

De ene hond zal het meer en vaker hebben dan de andere hond. Als je je hond van pup af aan hebt en je hebt een rijk sociaal leven dan is je hond gewend aan veel en vaak aandacht. Als hij daarbij vrijwel altijd op zijn wenken bij is bedient dan zul je een hond hebben die aandacht een eerste levensbehoefte vindt en een behoefte bij een hond MOET direct bevredigd worden (link naar behoefte bevrediging en impulscontrole)

Op zijn beurt wachten

Ook al is de hond nog zo lief en zo leuk. Hij moet voor aandacht gewoon op zijn beurt wachten en het is niet de bedoeling dat de hele avond dat jij visite hebt in het teken van de hond staat omdat hij continu om aandacht komt vragen.

Je moet je hond dus gaan leren zijn impuls van het aandacht vragen onder controle te houden. Dat wil niet zeggen dat hij niet bij de visite mag maar hij moet leren dat het niet de hele avond Fikkie tijd is.

Training voor aandacht vragen

De training voor aandacht vragen is een lastige training en wederom eentje waar iedereen aan mee MOET werken. Dus geen mensen die zeggen dat het niet erg is dat hij het doet. Jij vindt het wel erg en jij bent ermee aan het trainen dus jij neemt de leiding.

  1. Op de plaats.

In het blog hyperactieve hond deel 2 staat de plaatstraining voor je hond
De plaatstraining ga je uiteraard oefenen op het moment dat er niemand in huis is. Je kunt niet verwachten dat je hond met de extra opwinding die visite met zich meebrengt naar zijn plaats gaat. Dus voordat hij het commando plaats goed kent zet je hem eerst in de bench voordat de visite binnen is, als je geen bench hebt dan zet je hem ergens neer waar hij niet bij de visite kan komen

  1. Op de plaats oefenen met bekenden

Visite brengt een hoop opwinding mee. Ga dus eerst oefenen met bekenden die heel regelmatig komen op het moment dat je hond het commando op de plaats kent.
Als het lukt dan bij voorkeur een aantal keren per dag dat deze persoon(personen) binnenkomen zodat jij het op de plaats met mensen kunt oefenen.
Je kunt dit ook met de huisgenoten oefenen. Op het moment dat zij uit school komen of op het moment dat ze van het werk komen of waar dan ook vandaan binnenkomen mogen ze de hond niet aanhalen maar moet hij eerst naar de plaats voor minimaal 3 minuten.

  1. Begroeten

Je hond mag op commando de visite gaan begroeten. Als je visite krijgt die er niet van gediend is dat de hond naar hen toe komt dan kun je hem ook gewoon op de plaats laten liggen. Maar hij mag uitsluitend op commando gaan begroeten. En welk commando je daaraan geeft kun je zelf bepalen.

Oefen dit ook eerst weer op bekenden. Laat op het moment dat de bekenden er zijn de hond een aantal keren op commando gaan begroeten maar stuur hem op commando ook weer naar zijn plaats en beloon hem rijkelijk voor het feit dat hij doet wat je vraagt.

  1. Vertel “nieuwe” visite dat je aan het trainen bent

Vertel mensen die niet zo vaak komen dat je aan het trainen bent met je hond en vertel ze precies wat je van hen wil en waarom. Laat je training niet verzieken, door NIEMAND.

Doorzetten

Het is best een behoorlijke training. Het is gedrag wat lange tijd geduurd heeft voordat er wat aan gedaan werd en dus duurt het nu ook lang voordat het er weer uit is. Maar geef niet op. Het is leuk om te trainen. Hou dat ook voor ogen. Het gaat lang duren maar pak het ook met een dosis humor op. Zolang je maar vooruit komt in je training is het goed. Verwacht niet dat het meteen allemaal goed gaat maar Keulen en Aken zijn niet op 1 dag gebouwd dus ook deze training heeft minimaal een half jaar nodig en dan nog zal je hond nog wel eens de fout in gaat en niet alleen je hond, jij waarschijnlijk ook.
Van fouten moet je leren en hoe rustiger jij daarbij blijft hoe makkelijker je hond leert.

Hulp nodig? Klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *