Hoe help ik mijn angstige of onzekere hond

Wat is een angstige hond ?

Angst bij honden kan vele oorzaken hebben. Veel van deze oorzaken vallen onder de noemer trauma. De andere belangrijke oorzaak is socialiasiatie of eigenlijk het gebrek eraan.

Onder trauma valt bijvoorbeeld:
  • Angst voor bepaalde honden doordat de hond een keer is aangevallen
  • Angst voor mensen doordat mensen hem pijn hebben gedaan
  • Angst voor geluiden
  • Angst voor, ja het kan eigenlijk van alles zijn.

Aan angst bij een hond kun je werken. Zolang de angst het leven van de hond niet beheerst en de hond een plaats heeft waar hij tot rust kan komen, kun je werken aan de angsten die een hond heeft.

Het is hierbij belangrijk dat je de taal van je hond kent en dat je dus ziet wanneer het teveel wordt voor je hond en dat je dus moet stoppen.

Wat is een onzekere hond?

Het verschil tussen een angstige hond en een onzekere hond. Een angstige hond zal altijd proberen te vluchten. Weg van hetgeen waar hij bang voor is. Een onzekere hond is niet persé bang maar weet in veel gevallen niet hoe hij met een situatie om moet gaan. Of hoe hij met een persoon of een voorwerp om moet gaan.

Een onzekere hond is vaak nieuwschierig genoeg om het voorwerp, de persoon of iets wat hij eng vindt te gaan onderzoeken. Terwijl een angstige hond alleen maar wil vluchten. En als hij die kans niet krijgt zal hij vechten.

Ook de aanpak van een onzekere en een angstige hond is compleet anders.

Een onzekere hond heeft voldoende aan het feit dat je leiding geeft en dat je hem aanmoedigt en ondersteunt. Hij zal op dat moment en samen met jouw verder durven, om te onderzoeken of hetgeen wat hij spannend vindt ook echt zo spannend is.

Een angstige hond wil niet onderzoeken. Die is totaal niet benieuwd naar hetgeen waar hij bang van is. Hij wil alleen maar weg. Weg van hetgeen waar hij bang van is.
Als dat niet kan bijvoorbeeld omdat hij vast zit ,zal hij bijten of vechten (in het geval van een andere hond)

Aanpak van een angstige hond

Het kan dat een hond zelfs bang is in huis. Bijvoorbeeld van mensen die voorbij lopen, fietsen, etc. Hij kan zo onrustig zijn dat het zijn hele leven beheerst.

Rustplaats

Het is dan enorm belangrijk dat hij in ieder geval een plaats heeft waar hij (voor zijn gevoel) veilig kan slapen. Die plaats is meestal een bench. En dan bij voorkeur dat die bench in een hoek staat zodat in ieder geval 2 delen van de bench “veilig” tegen een muur staan. Het derde deel kun je afschermen met een plank, een deken of iets dergelijks zodat hij een veilig “hol” heeft om te slapen.

Als hij meer dan voldoende kan rusten dan daalt het cortisol gehalte en kan hij spanningen beter aan.

Hoogwaardige voeding

Een hond die heel erg angstig is heeft hoogwaardige voeding nodig. Bij voorkeur vers biologisch vlees of vis en/of per dag een ei.
Dit omdat de hond voldoende eiwit nodig heeft om serotonine aan te kunnen maken.

Serotonine is een slaaphormoon en een neurotransmitter oftewel een kalmeringsmiddel wat de hond zelf aanmaakt. Met behulp van tryptofaan wat hij alleen kan halen uit voeding met hoogwaardige eiwitten.

Als biologisch vers vlees te duur is kun je ook kiezen om bij een lokale boer met vleeskoeien te vragen of hij vleesbotten voor je kan regelen. Je kunt dit combineren met geperste brokken. Geperste brokken hebben dezelfde vertering als vers vlees. Op die manier kun je hem het beste geven van twee werelden en als hij een aantal dagen in de week een ei krijgt ben je al een heel eind op weg met hoogwaardige eiwitten.

Een vleesbot zorgt er bovendien nog voor dat hij stress kan wegkauwen. en dat hij vermoeid wordt door het kauwen wat er ook weer voor zorgt dat hij beter slaapt.

Beweging

Om serotonine aan te kunnen maken heeft de hond beweging nodig. Niet 100 x achter een stok of een bal aanlopen maar gewoon een wandeling. Lekker doorlopen of op een rustig tempo fietsen. Onderweg tijd om te snuffelen (snuffelen kalmeert) .aAs hij onderweg niet wil snuffelen dan kun je thuis nog een snuffelspelletje met hem doen.

Als hij juist buiten op straat gestresst raakt loop dan desnoods gewoon een aantal keren de straat op en neer. Hou het voor hem zo veilig mogelijk en zo prettig mogelijk. Een paar keer een kwartiertje op een dag is voldoende voor de aanmaak van serotonine.

De volgende stap is eigenlijk om de hond te gaan desensibiliseren.

Hij moet ongevoelig worden voor een prikkels waar hij bang voor is en het vertrouwen in jou hebben dat hem niets overkomt. Dat ongevoelig maken doe je op hele grote afstand van hetgeen waar hij bang voor is en ga je stukje voor stukje proberen te naderen.

Je kan hierin maar hele kleine stapjes maken. Het is een beetje afhankelijk van het soort hond wat je hebt. Ik heb zelf een mechelse herder en als hij te ver in de stress gaat dan bijt hij uit frustratie mij gewoon. Hij kan geen kant op met zijn angstgevoelens en jij bent degene die hem tegenhoudt om te vluchten of te vechten en dus kan hij zijn frustratie op jou afreageren.

Het is om die reden belangrijk dat je de taal van je hond echt goed kent zodat je weet wanneer het genoeg is voor je hond. Zolang je hond nog ontspannen is en alleen maar kijkt is het geen probleem en kun je hetgeen waar hij bang voor is naderen.

Ondersteuning

Er wordt enorm veel medicatie aangeboden voor honden die angstig zijn. Veel van die producten werken gewoon niet.
Iets wat zeker wel helpt is gedrag in balans.


Tryptofaan moet voor een goede werking namelijk nog aangevuld worden met vitamine B3 en vitamine B6. Verder geeft een onderzoek : De invloed van tryptofaan in de voeding op het gedrag van honden

aan dat  een supplement van tryptofaan met citroenmelisse en valeriaan het meest effect scoort bij angstige honden. Omdat het daarnaast ook B-vitamines bevat is het een natuurlijk middel wat voor iedere hond werkt.
Het enige belangrijke hierbij is dat de hond ook voldoende beweging krijgt. Voldoende stress verlagende activiteiten zoals snuffelspelletje in een voor hem veilige omgeving en voldoende kauwmateriaal bij voorkeur uiteraard van vers onverhit bot.

Gedrag in balans is een ondersteuning en geen wondermiddel. Het is niet zo dat je de hond zijn “gewone” leven laat leiden en hem wat pilletjes geeft dat je hem direct ziet omkeren van een angstige hond naar een blije hond.
Maar het geeft de hond zelf ondersteuning om de angstpieken af te vlakken. Als dit dan nog wordt gecombineerd met stress verlagende activiteiten en het ongevoelig maken voor prikkels dan zul je zeker op termijn goed resultaten gaan zien van dit middel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *