Hoe verknal je een hond

Onlangs stuitte ik weer op een deskundige op het gebied van honden die de training in Amerika had gevolgd en de plank volledig mis sloeg.

Studeren in het buitenland is beter?

IK ben gedragstherapeut en IK heb in Amerika een cursus gevolgd dus IK ben alwetend. Mijn haren gaan er al van overeind staan als ik dat hoor en dan zeker als ze mij de les gaan lezen.
Je mag mij de les lezen daar heb ik niet zo’n moeite mee. Ik sta open voor kritiek en ik durf van mezelf gerust te zeggen dat ik nog lang niet alwetend ben. Ik kan niet kijken in de kop van de hond en ik moet ook nog steeds gokken hoe ik denk dat de hond denkt. Ik probeer dat te doen vanuit de hond en ik PROBEER door zijn ogen te kijken en naar zijn lichaamstaal te kijken om te zien wat ik kan doen om hem (en eventuele baasjes) te helpen. Welke meerwaarde heeft het als je hebt gestudeerd in het buitenland en je hebt een eigen draai aan je interpretatie gegeven?

Duidelijker

Ik zal even wat duidelijker zijn en het toelichten met voorbeelden.
Als je ergens voor hebt geleerd is dat prachtig, als je keer op keer blijft leren is dat nog beter want zo probeer je je kennis keer op keer te verbeteren in het belang van de hond. Als je echter naar een cursus gaat en je legt de lesstof die je hebt ontvangen op een eigen manier uit en dan nog zonder te kijken met wat voor hond je te maken hebt dan ben je fout bezig in mijn ogen.

Er is geen eenheidsworst voor het opvoeden en trainen van honden. Iedere hond heeft zijn eigen aanpak nodig. Je kunt voor jezelf handvaten en trucjes uit een cursus of een boek halen maar verder is het observeren en daarop inspelen is mijn persoonlijke mening.

Maar goed ook mijn persoonlijke mening is niet altijd de juiste en ook daar ben ik van overtuigd maar als je dat vindt en je wil me aanvallen dan moet je wel met goede en overtuigende argumenten komen en laten zien wat je al bereikt hebt voordat je een ander gaat afbranden.

Voorbeeld:

Een werkhond van net een jaar oud met heeeeeel veel energie en veel baldrift. Daar werd ik voor gebeld of ik die wilde overnemen om op te leiden. Na filmpjes te hebben gezien wilde ik dat zeker en kan ik ook garanderen dat de hond een goed en geweldig leven tegemoet gaat.

Maar:  De hond trok aan de lijn en zou dus lijnstress hebben volgens de gt (gedragstherapeut) de oplossing hiervoor is niet meer aan de lijn mee uit nemen maar in de tuin laten poepen en plassen.
Op mijn vraag hoe je hem dan wel aan de lijn leert lopen kwam geen antwoord want hij mocht gewoon niet aan de lijn

De hond sloopt (uiteraard een jonge werkhond die zijn energie niet kwijt kan ). Volgens de gt moeten alle deuren in het huis open en moet de hond overal kunnen lopen en mag je hem daarin niet belemmeren. Hij mag niet opgesloten worden en als hij sloopt…………. Tja dat is de consequentie van het hebben van een hond, Geef hem maar een gevulde kong??

Balspelletjes zijn ten strengste verboden want daar wordt de hond alleen maar opgewonden van dus rustige speurspelletjes met voertjes

Door hem te laten speuren op een bal worden honden robotten en maak je de hond helemaal gek.

Volgens de gt is iedere hond van nature rustig en kan ook iedere hond rustig worden.

Ja rustig kan hij misschien wel worden maar ook levensgevaarlijk. Het is niet van niets dan werkhonden in het asiel of gaan bijten of gaan staartjagen of het kennelsydroom ontwikkelen.

Goed voor sommige honden

Dit zijn misschien geen verkeerde adviezen en zeker niet bij een hond die prikkels moeilijk kan verwerken. Maar zoals ik al eerder schreef is niet iedere hond hetzelfde en is een drukke werkhond wel totaal iets anders dan een hond die geen prikkels kan verwerken.

Gevaarlijk

Maar je zal als onwetende baas van een hond daar terecht komen met een soortgelijke hond en je zal deze adviezen krijgen. Om te beginnen heb je een ravage in je huis want deze hond sloopte werkelijk alles en een kong daar zijn ze in een kwartiertje mee klaar. Als je hem de hele dag gevulde kongs geeft dan zal het inderdaad zo zijn dat hij op termijn rustiger wordt omdat hij door de dikte niet meer op zijn poten kan staan.
Je kunt daarnaast een hond krijgen die zijn eigen gedrag gaat ontwikkelen en vaak is dat hapgedrag om de baas te bewegen iets te doen of om uit te dagen.
Naast dat de hond in de thuissituatie gevaarlijk kan worden door ongewenst gedrag maak je de hond ook kapot met zulke adviezen en zal hij waarschijnlijk eindigen op de dierenartstafel.

Zelf opvoeden

De vraag van het gezin of de gt de hond zelf kon nemen werd afgewezen met de mededeling dat het niet ging met de eigen hond ( en dat voor een gt) en ze had zo snel geen andere plaats maar de hond mocht niet naar hier om te gaan doen wat hij leuk vond. Natuurlijk had ik de hond graag opgeleid, maar was hij naar een politie eenheid gegaan om daar opgeleid te worden of naar een ander trainingscentrum was dat ook prima geweest. Nu zit hij in een setting waar hij alles sloopt, waar er niet mee gelopen mag worden vanwege de lijnstress en waar hij rustig moet worden. Ongetwijfeld gaan er straks kalmerende middelen in want een dergelijke hond is niet rustig te krijgen anders.

En dat is zuur, heel zuur voor de hond die een leven tegemoet gaat wat totaal niet bij hem past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *