Het negeren van ongewenst gedrag bij honden

Het negeren van ongewenst gedrag bij honden is iets wat ik de afgelopen weken weer vaak heb gehoord van mensen die me gebeld hebben met problemen.

 

Wat heb je al gedaan aan het probleem

Dat is meestal de vraag die ik stel nadat ik heb aangehoord wat het probleem met een hond is.
Meestal beginnen mensen te vertellen dat ze al bij klaasje en Pietje zijn geweest en dat dat allemaal niets heeft opgeleverd. Als ik dan vraag wat de adviezen waren die ze hebben meegekregen heb ik de afgelopen tijd weer heel vaak gehoord dat ze ongewenst gedrag moesten negeren.

Opspringen

Niet de naar de hond kijken, de hond niet aanraken dan gaat het gedrag vanzelf over……..
In principe klopt dit verhaal wel. Maar dan  moet ook consequent iedereen de hond  negeren. Dus alle familieleden, maar ook het bezoek. Als er na twee weken van negeren ook maar iemand is die de hond gaat aaien dan is al je moeite voor niets geweest. De hond  heeft dan namelijk geleerd: “de aanhouder wint”

Blaffen bij het raam

Het advies was om de kamer uit te lopen. De hond dus totaal negeren en alleen laten. Met dat idee dat de hond zou stoppen om te gaan kijken waar het baasje was gebleven.
Leuk bedacht. Ware het niet dat de hond vaak blaft op iets wat buiten voorbij komt. En als hetgeen waar de hond op blaft “weggaat” (= doorloopt) denkt de hond dat hij succes heeft met zijn gedrag. Het blaffen wordt dan enorm zelfbelonend en zal dus herhaald worden in plaats van minder worden.

Veel gedrag kun je niet negeren

Er is enorm veel gedrag wat je niet kunt negeren. In principe klopt het over het algemeen wel. Gedrag wat geen aandacht meer krijgt dooft na verloop van tijd uit.
Maar als jij in een rijtjeswoning woont kun je een hond nu eenmaal geen vier of vijf nachten laten janken of blaffen. Daar gaan je buren echt niet blij van worden. Een hond die blaft in de tuin als hij naar binnen wil die kun je niet negeren. Er is voor de buren niets erger dan een hond die uren staat te blaffen en geloof me: een hond kan dat heel lang volhouden.

Geen Eenduidige oplossing

Als trainer maar ook als gedragstherapeut kun je algemene adviezen geven in een groep mensen. Maar als je individuele gevallen hebt dan zul je ook individuele plannen moeten maken met deze mensen en werkt het niet als je AL HET ONGEWENSTE GEDRAG MOET NEGEREN. Er is simpelweg heel veel ongewenst gedrag wat je niet kan negeren vanwege de buren, of om het feit dat een hond er heel makkelijk zelfbelonend gedrag van kan maken en dan ben je nog veel verder van huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *