Wat is goed voer voor honden

Wat is goed voer voor honden?, Hoewel dat een punt is waarop door veel hondenmensen enorm gediscussieerd wordt zijn er vervolgens maar weinig mensen die de keuze maken op basis van wat de hond nodig heeft. De één zweert bij merk A en de ander zweert bij merk B.


Eigenlijk zijn er maar weinig mensen die een keus maken voor hondenvoer op basis van wat de hond nodig heeft. Weliswaar wordt voer vaak overgenomen van een fokker en blijft men op het voer wat de fokker aangeraden heeft. Hoewel ook de fokkers vaak niet kiezen op basis van het beste maar op basis van prijs of sponsoring. Daarbij wordt er niet gekeken naar of het eigenlijk alle essentiële voedingsstoffen wel bevat.

Als de hond het goed doet op het voer is het voor de baas vaak al voldoende om dit voer gewoon te blijven gebruiken.

Veel zelfbenoemde voedingsdeskundigen

Evenals dat er veel zelfbenoemde gedragsdeskundigen zijn. Zijn er ook tal van zelfbenoemde voedingsdeskundigen in de hondenwereld. Iedereen heeft wel een mening over hondenvoer en die mening is de enige juiste.
Ik ga je geen mening geven over wat goed is of niet goed is. Ik wil je laten zien wat een hond nodig heeft en waarom hij dat nodig heeft zodat je zelf kunt bepalen of je nu goede voeding hebt.

Daarnaast als je wil overstappen van voer omdat je hond het er toch niet zo goed op doet hoop ik dat je aan de hand van de informatie een juiste keuze kunt maken.
Natuurlijk heb ik voorkeur voor voer en die voorkeuren heb ik ook benoemd. Maar dat is zeker geen bindend advies.

Ik hoop dat je aan de hand van de informatie je hond het juiste voer gaat geven alleen maar omdat hij het waard is.
Daarbij eten wij af en toe fastfood en is het dus helemaal niet erg dat je hond soms wat minder goed voer krijgt. Bij alle soorten voer staat hoe je minder goed voer kunt verrijken zodat de hond toch de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgt.


Maar hoe weet je nu als leek of je goed voer hebt voor je hond?

Hoe kies je hondenvoer voor je hond?

De drie macronutriënten die de hond nodig heeft zijn koolhydraten, hoogwaardige eiwitten en vetten

Het beste kies je voer op basis van hoogwaardige eiwitten. Over het algemeen is dit voer duurder dan het voer waar veel vulmiddel in zit.

Vulmiddelen zijn over het algemeen stoffen in het voer waar een hond echt helemaal niets mee kan. Granen die niet ontsloten zijn kan een hond niet verwerken.
Maar ontsloten vulmiddelen zijn goed voor het darmgestel van de hond. Echter als je een hond hebt die eigenlijk al te dik is, maken vulmiddelen de hond alleen maar dikker omdat de hond al voldoende energie heeft en deze dus worden opgeslagen als vet bij de hond.

Eiwit is de belangrijkste voedingsstof voor je hond.

Functie van het eiwit in de voeding van je hond is het opbouw en onderhoud van:

  • Spieren
  • Organen
  • Zenuwstelsel
  • Hormonen
  • Enzymen
  • Bloed

Dus vrijwel het hele lichaam heeft eiwitten nodig.

Dierlijke eiwitten bevatten alle 22 aminozuren die de hond nodig heeft om alle lichaamsfuncties op een goede manier te laten functioneren.
Daarnaast zorgen eiwitten voor energie en dus de brandstof voor de hond om te kunnen functioneren.

Eiwitten zitten vol met aminozuren die de hond niet zelf aan kan maken. Om die reden is het belangrijk dat het voer is voorzien van hoogwaardig eiwit.

Waar let je op bij het kopen van een nieuw soort voeding voor je hond?

Het is belangrijk dat vlees of vis als eerste ingrediënt vermeldt staat. Want dat betekend dat er van dit ingrediënt het meest in het voer zit. Daarnaast moet het ook nog het hoogste percentage hebben in het voer. Als vlees of vis in een klein percentage aanwezig is of maar net boven de overige ingrediënten aanwezig, dan kan de hond voedingstekorten krijgen.

Het is ook nog eens belangrijk dat het vlees of vis biologisch is. Als het afkomstig is uit de bioindustrie beval het teveel cortisol wat een negatieve uitwerking kan hebben op het gedrag van de hond.

Verder is het natuurlijk belangrijk dat er vetten in het voer zitten en ook koolhydraten zijn een belangrijk onderdeel van de voeding. Mijn voorkeur gaat niet uit naar granen in de voeding als koolhydraten maar bij voorkeur groenten en fruit

Analytische bestanddelen

Op het etiket staan ook altijd de analytische bestanddelen vermeld. In veel gevallen staat het eiwit percentage op nummer 1. Het eiwitpercentage moet zo hoog mogelijk liggen bij voorkeur boven de 25%. Als er dan bij de samenstelling ook nog vlees staat in plaats van alleen vlees of vis meel dan ben je al op de goede weg.

Welke voeding heeft hoogwaardige eiwitten en een hogere biologische waarde?

De kwaliteit van de eiwitten is goed bij voeding waarin als eerste ingrediënt vis, kip, kalkoen, rundvlees of sojabonen in zit.
Het is daarbij belangrijk dat het vlees ook een hoge biologische waarde heeft.

Kippenveren, vacht van andere dieren. Dit zijn ook allemaal eiwitbronnen voor een hond. Maar geen eiwitbronnen met biologische waarde. De hond krijgt dan dus geen hoogwaardig eiwit binnen.

Rauw vlees heeft een hogere biologische waarde van bewerkt vlees. Maar ook is de verteerbaarheid bij de hond beter. Het is dus beter om geen voer te nemen wat hoog verhit is. Om die reden ben ik zelf ook heel erg fan van koud geperste brokken. Maar er zijn zeker ook gebakken brokken die voldoende hoogwaardig eiwit hebben..

Ei is het meest hoogwaardige eiwit wat er is

Vitamines

Naast aminozuren heeft een hond ook vitamines nodig. De vitamines in het voer worden tegenwoordig vaak bij de wetenschappelijke naam genoemd. Je herkend ze dus niet aan vitamine A maar aan dat er retinol is toegevoegd.

Vitamines vind je veelal in hoogwaardig eiwit, maar je kunt je hond ook groenten en/of fruit bij zijn voer geven.

Mijn voorkeur voor voer

Mijn voorkeur voor voer gaat uit naar het voer van Carnis of Organimal. Organimal en Carnis hebben uitsluitend producten op basis van biologisch vlees. Je hond krijgt dus geen extra cortisol binnen. Verder worden er geen onnodige vulmiddelen gebruikt. Het voer is dus wat duurder maar je hebt er ook veel minder van nodig. Mijn voorkeur gaat daarbij verder uit naar of het vlees of de geperste brokken ( Carnis heeft alleen geperste brokken) omdat je daar nog makkelijk bevleesde botten bij kunt geven welke goed zijn voor de tanden.

Voor de tussendoortjes gaat mijn voorkeur uit naar Carnis (Organimal heeft geen tussendoortjes) want ook alle snoepjes en kauwproducten bij Carnis zijn van puur vlees.

Klik hier voor het voer en tussendoortjes van Carnis

Klik hier om naar de voerpagina van Organimal te gaan

Etiketten


het groene etiket zie je dat er 50% lam als eerste staat. Dat betekend dus dat het belangrijkste ingrdiënt lam is. Nu is lam niet direct hoogwaardig want kip, kalkoen en rund is hoogwaardiger maar dit is wel beter voer dan die van het etiket ernaast

Daar zie je namelijk dat aardappel als belangrijkste ingrediënt staat. Dat betekend dus dat het een voer is met veel vulmiddel en weinig eiwit. Vervolgens krijg je haringmeel. Is dat dan de kop en de vinnen of zit er ook daadwerkelijk haringvlees in. Ik zou voor het eerste voer gaan want daar staat duidelijk op dat er 50% lam in zit waarvan 30% vers vlees.

Vraag nu het gratis e-book over hondenvoeding aan

Ik wil graag een duidelijk boek over hondenvoeding ontvangen

* indicates required

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *