Communiceren met honden voor betere trainingsresultaten

Honden?, “Dat zijn toch van die dieren met 4 poten?, Ze zijn harig?, en als je er eten in stopt komt er poep uit? Soms hebben ze een staart en soms hebben ze een stompje aan de achterkant?
Dat zijn toch die dieren die blaffen, grommen en bijten?
Dat zijn toch die dieren die MOETEN luisteren als ik iets van ze wil?”

Communiceren met hen? Dat ga ik echt niet doen!!

Er zijn al heel veel, en hele dikke boeken geschreven door trainers en gedragstherapeuten over hoe je met je hond communiceert.
Prachtige theorieën over hoe je je hond snel leert luisteren.
En werkt het?
Zeker wel!!

Ken je de standhouders van de markt nog? Ze bieden een prachtig product aan wat makkelijk werkt. Ze demonstreren het product en inderdaad het resultaat is geweldig.
Je hebt het product gekocht en gaat er thuis mee aan de slag. Het lukt je echter niet op dezelfde manier als de standwerker en het resultaat is bedroevend.
Herken je dat?

Hetzelfde als op de markt gebeurt ook vaak als je als hondenliefhebber naar een hondenschool gaat met een ervaren trainer, of als je met een probleem naar een gedragstherapeut gaat.
Je hond lijkt in de handen van een trainer of van een gedragstherapeut opeens een hele andere hond. De trainer of de gedragstherapeut lijken alles met je hond te kunnen. Daarna vertellen ze jou het trucje wat je kunt gebruiken. En inderdaad, ook bij jou lukt het nu om je hond te laten doen wat jij wil.

Dan kom je thuis. Vol goede moed ga je op pad, maar het geleerde kunstje lijkt opeens niet meer te werken. Je hond valt terug in zijn oude gedrag en jij valt terug in onzekerheid. Wat gaat er mis?

In principe gaat er helemaal niets mis. Maar jij komt van Pluto en je hond komt van Mars. Jullie spreken beiden een andere taal.
Een goede gedragstherapeut of trainer is verhuist van Pluto naar Mars. Hij heeft daar leren communiceren met de honden. Dus hij spreekt inmiddels een taal die zowel de trainer als de hond begrijpt. Daardoor lijkt de hond te veranderen. Omdat de trainer of gedragstherapeut er nog steeds bij staat als jij de hond overneemt, heeft de hond nog steeds een tolk. Diezelfde tolk verteld jou wat de hond wil, kan of doet.
Op het moment dat je thuis die tolk niet meer hebt spreken jullie weer beiden een andere taal. Je verstaat elkaar niet zonder die tolk, jullie vallen dus beiden terug in oud maar vertrouwd gedrag.

Verschillende methoden

Zoals ik al begon, er zijn behoorlijk wat methoden om honden te trainen en probleemgedrag op te lossen. Iedere trainer en gedragstherapeut heeft zo zijn eigen manier. Zij hebben zich in de loop der tijd bepaalde manieren van trainen aangeleerd die werken. En alle methoden die zij gebruiken zullen ook voor jouw hond werken. Het probleem zit er echter in dat zij met de hond kunnen communiceren. Om een hond te trainen is het belangrijk dat je weet hoe een hond communiceert. Ook is het belangrijk dat je weet waar je tijdens de training rekening mee moet houden. Dat scheelt frustratie zowel voor jou als voor de hond.

Wil je ook graag betere resultaten in je training en zou je je hond ook graag beter begrijpen?

Vraag dan hier het gratis E_boek aan: 6 tips voor betere resultaten in de training met je hond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *