Praten met je hond(en)

Honden leven met ons. Heel veel leven met ons zelfs als onderdeel van ons gezin Met een gezinslid kun je praten. Zou het niet handig zijn als je dat met een hond ook kon?

Wat wil je van me baasje?

Interpreteren

Een hond is een wezen met een eigen “ik” en een eigen wil. Ik heb er al meer blogs aan besteed:
“Een hond moet vooral hond kunnen zijn.” Hoe we dat voor ons zien is een interpretatie van hoe wij denken dat de hond “hond wil zijn”.
Als de hond echter honds gedrag vertoond wat niet in “ons plaatje van hond zijn” past dan krijgt de hond opeens een stempel en mag hij opeens geen “hond meer zijn”
We willen dus niet dat onze hond, hond is maar we willen dat hij is zoals wij DENKEN dat de hond wil zijn.

Hond kan zich enorm goed aanpassen

Onze honden kunnen zich enorm goed aanpassen aan onze wensen. Of ze nu aan de ketting moeten liggen of in een pluche stoel. Of ze nu dagelijks moeten werken of 24 uur in de bench zitten. De hond denkt niet na over zijn situatie en past zich aan de situatie aan waar hij in verblijft. Dat wil echter niet zeggen dat hij gelukkig is in die situatie. Hij legt zich hooguit neer bij zijn lot.

In welke situatie een hond wel gelukkig is hangt af van de hond. Een Mechelse herder met werkdrift maak je niet gelukkig door hem stil te leggen op het duurste kussen en et het beste voer ter wereld en maar drie keer per dag een blokje om. Wij kunnen dan denken dat we goed voor hem zorgen maar dat is niet wat de hond gelukkig maakt. Echter een hond kan zich wel heel goed aanpassen en daar kunnen wij als mens nog wat van leren.

Mijn hond wil niets

Het feit dat je hond niet wil wat jij wilt interpreteren wij als dat de hond NIETS wil. Iedere hond is echter te motiveren met voer of met een speeltje.

Ben jij te motiveren om voor € 2.00 per uur te gaan werken? Waarschijnlijk niet!
Betekend dit dat je niet wil werken? Waarschijnlijk wil je zeker wel werken, als er werk is wat jij kan met een ruime vergoeding wil jij zeker wel werken. En als de beloning nog een keer verdubbeld wordt naar laten we zeggen € 50 per uur dan ben je ook nog bereid (veel) harder te lopen. En als je daarbij leuk werk hebt in een leuk team dan ben je zeer gemotiveerd.

99% van de honden wil dus zeker wel werken voor de juiste motivatie!

Mijn hond doet niet wat ik wil

Nu we helder hebben dat iedere hond zeker wel wil werken (en ik wil met iedere hond de uitdaging met je aangaan) zullen we de hond vaardigheden moeten aanleren.

Als jij bij een nieuwe baas komt die niet met jou communiceert en jij niet met je baas dan kun je nog zo gemotiveerd zijn maar er gebeurt niets omdat jij niet weet wat je moet doen. Als jij niet weet wat er van je wordt verwacht……….
Daarin is communicatie belangrijk. Je stelt vragen, je geeft aan als je iets niet begrijpt. Op die manier leer je je vaardigheden.

Ik begrijp je niet baasje!

Dat is exact wat je hond ook doet. Hij stelt vragen en hij geeft je aan dat hij je niet begrijpt.
Maar omdat veel hondenbezitters niet kunnen communiceren met hun hond wordt er niet gereageerd op vragen van de hond en wordt men gefrustreerd als de hond het niet begrijpt. De hond wordt ook gefrustreerd en gaat zijn eigen ding doen of hij gaat liggen en dan komt de mededeling dat de hond niets wil of dat hij niet doet wat jij zegt.

Communiceren

De hond kan onze taal leren. Dat wil zeggen hij kan commando’s leren en hij kan onze lichaamstaal lezen. Als wij dan de taal van de hond leren dan kan er gecommuniceerd worden en daar wordt iedereen gelukkig van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *